Турция - съсед, съюзник, партньор, рече Борисов

Премиерът разговаря с Мевлют Чавушоглу за бежанците и енергетиката
109
Турция - съсед, съюзник, партньор, рече Борисов
Снимка: Правителствена пресслужба

Турция е наша непосредствена съседка, съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС за справяне с редица предизвикателства, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу.

Сред тях той открои миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията и икономиката.

Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения с Турция е важна част от българската външна политика, изтъкнал Борисов.

По време на разговора им в Министерския съвет премиерът е отбелязал интензивния двустранен политически диалог, който българската и турската страна водят, съблюдавайки принципите на добросъседство и взаимно уважение, съобщиха от правителствената пресслужба.

Според българския министър-председател настоящата му среща с Чавушоглу, предхождана от разговора им в Давос, както и срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган при откриването на "Турски поток" в Истанбул са добра възможност да бъде затвърдена положителната атмосфера в отношенията между двете страни.

"Високо ценим ангажимента на Турция в прилагането на Съвместната декларация между ЕС и Турция за миграцията от 2016 г., както и отличното двустранно сътрудничество в тази област, което осигури нулев натиск върху общата ни граница", е заявил Борисов. Българският премиер е отбелязал сериозната тежест, която Турция носи, предоставяйки убежище на голям брой сирийски бежанци на своя територия.

Премиерът е изтъкнал целенасочената работа на българското правителство за диверсификация в енергийната сфера. Той е акцентирал върху сътрудничеството между България и Турция във връзка с развитието на междусистемната свързаност на газопреносните мрежи на двете страни, което ще допринесе за диверсификацията на маршрутите за доставка на природен газ.

Българският министър-председател е обърнал внимание и на дейностите на българската държава по реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница.

Премиерът Борисов е изтъкнал още, че Турция е една от държавите, през които преминава "Южният газов коридор", а България също е неразделна част от развитието на този коридор с проекта си за интерконектор с Гърция.

В рамките на разговора на премиера Бойко Борисов с турския външен министър е бил поставен фокус и върху наличието на значителен потенциал за по-нататъшно развитие на търговските и икономическите отношения между България и Турция. Министър-председателят е обърнал внимание на нарастващия стокообмен, който за периода януари - септември 2019 г. се е увеличил с 10.7 на сто на годишна база и достига 3 017 млн. евро.

Туризмът е бил посочен като друго поле за сътрудничество между двете страни с големи възможности за развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция - вечен враг на България и подъл узурпатор!
71
16
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
До Анонимен ... не съм говорител на Борисов за да давам обяснения, що се отнася до ***, внасяли са ги частни фирми, а не НИЕ и то в не големи количества ... Години наред внасяхме военни и всякакви други скрапове от раССия с които задръстихме цялата си държава и още не можем да я изринем ... защо да не внесем малко и от Западна Европа, щом Курнелка диша "РАК", може би е за добре ... !!!
70
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите по подобие на"вождът"ни, сме се навели на всички, за нас страхът е водещ, а завистта и подлостта останаха на втори план ! Живеем на една територия извоювана с много кръв и смелост от предците ни, наследници сме на героично и смело племе което днес предаваме,защото сме страхливи,толерантни и безотговорни към всичко българско, език, бит и нрав ! По ТВ само чуждици, измислени готвачи ни развалят кухнята с чужда, на репортери не може да се разбере защото "доказват" колко чужди думи владеят
69
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоБи било добре да е луд, но не е. Той разбира какво прави. Омотали са го като пиле в кълчища, а той нито достатъчно умен, нито достатъчно честен, за да се измъкне или поне да опита. Нито му пука достатъчно за БългарияББ носи пълна отговорност за действията си. Той знае това и затова не пуска властта
68
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Калеко АлекоЕто го и дежурното платено айно на ГЕРБ, мишок понеже духаш на некадърника Борисов можеш ли да ни осветлиш защо внася отпадъците на Европа и Африка ?
67
3
 
8
 
! Отговори
Гешев преди 4 години
Все едно са му взели банана!
66
11
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Турция - комшия, поробител, геноцид.
65
4
 
12
 
! Отговори
отегчен преди 4 години
На Боко "партньорите" - еРмангал, бин сАлман, хАшим тАчи, оня,катарския, другия, азърбайджанския... пък Сърби и Русия са ни "врагове", раиш ли.
64
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонименуважаеми,за какъв Господ и за какъв "национален интерес" говориш?..Лицето,към което се обръщаш,е тежко психически увредено!..Казано по народному-ЛУД!..Като всеки луд той си живее в НЕГОВИЯ си свят,нямащ НИЩО ОБЩО със света около него!..ТРЯБВА да осъзнаете това!!!..-То ще даде обяснение за безкрайните гафове и щуродействия,които кой знае защо наричате.."политиката на Борисов"..
63
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямо ***. Чакайте да падне Гърция и после идва и нашият ред.
62
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боли ме га-а.Светльо от Хиподил.
61
5
 
15
 
! Отговори
Тато преди 4 години
Питайте арабите, гърците, кюрдите как неоосманистите се борят с тероризма.. Бойко е мека китка и *** в политиката. Мекотело.
60
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много нещастен вид има ББ на тази снимка, а турчинът доволен! Бойко, като не умееш да удържаш на натиск и да пазиш националния интерес, какво правиш там? Защо не оставиш да дойде на власт човек българин, патриот, умен и сърцат? И дори като се появи такъв като Президента в политиката, се чудищ как да го сринеш? Спри се, Бойко, защото пред Господ всички отговарят в един момент и там корупция не върви!
59
11
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
До Калигула ... Ей Калигула, я ходи да се кръвосмешаваш със сестрите си ... темата тук е за Турция и комшулъка ни, "отвореното общестество" го коментирай със себеподобните си, на пикниците на Бузлуджа и яз.Копринка ... !!!
58
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция - ВРАГ на България - преди и сега! Не забравяйте "присъствието", границите на сърцето на Ердоган и филма "България, моя земя!" Бойко, ти какво направи по тези въпроси?Русия - беше наш истински приятел, но сега руснаците са обидени от целенасочената анти-руска политика и лаенето срещу Русия през последните десетилетия, та не е сигурно, че сега и са ни приятелиАнглосаксите и САЩ - са били и винаги ще бъдат врагове, презиращи ни и желаещи да крадат и узурпират всички държави, които могат
57
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...Да се вгледаме и в магазините си и да видим,че са пълни с турски стоки" - Боже,Боже какво падение на мисълта ? Турската стока която е 100 %-ви ментета ли даваш за пример бе умнико ? В целият ЕС никъде не се продава тази стока, дори в Дания,Франция и Холандия има ембарго за много стоки внос от Турция защото са менте и уронват престижа на много марки ! Страхливостта ви е направила от вас национални предатели, дори вече и езикът си "облагородихте" с чуждици,че и "Под игото" преиначихте ! Срам !
56
8
 
11
 
! Отговори
Калигула преди 4 години
Калеко, забрави за "отровено общество" да кажеш колко е полезно, за америка, какъв стълб на демокрацията е и т.н., 30 шекела не се дават току-така.
55
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 58Прав си, по грешка ти сложих минус
54
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей балами, живея в Испания,а тя е била 830 г.под мароканско робство,не 500,също така тя граничи с Мароко,но испанците ги имат само за съседи,търговските им взаимоотношения са на ниво никакво,от там не внасят почти нищо и не искат да внасят,след атентатите през 2004 г.,марокитата в Испания нямат право да се събират на общ.места повече от четерима,нямат право на джамии,молят се в приземни етажи без да вият като чакали и да смущават гражданите,нямат право на партия въпреки, че са над 1.5 млн.,измис
53
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по-наведен лиз'ач на зад'ници от Бойчо ! Изблиза, опрегръща и оцелува всичко което се появи на "хоризонта", ге'й ли е, дже'ндър ли е, ***'дал ли е не мога да разбера, но разбрах, че е предател на Отечеството и слуга 1 на света ! Срамувам се, че съм българин, срамувам се, че вече 30 г. не можем да се оттървеме от комунстите, срамувам се, че сме разединен народ и много пр'ост !

Спонсорирани публикации