Свинското поскъпна рекордно, ядем с 50% по-скъпа пържола

Цената е рекордна за последните шест години
312
Свинското поскъпна рекордно, ядем с 50% по-скъпа пържола
Снимка: БГНЕС
Цената на свинското месо е рекордна за последните шест години, а само ппрез последната е поскъпнало с 50%, сочи годишен анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища за 2019 г., цитиран от "Труд".
 
Пикът е бил през лятото, когато цената му за килограм на едро бе близо 10 лева. Тя се запази до края на миналата година.
 
Основните фактори, довели до поскъпването, са огнищата на африканската чума по свинете в България, нарастването на цените на свинското месо в Европейския съюз заради избухването на заразата в Азия и значителното увеличение на търсенето на месо в Китай, отчитат специалистите.
 
Заради скъпото свинско цената на каймата също е възходяща през цялата минала година. В началото на годината тя се продава на едро средно по 4,32 лв./кг, за да стигне в края на 2019-та до 5,65 лв./кг. Което е увеличение с 30 на сто.
 
Макар и по-слабо, цената на свинското се е отразила и на кренвиршите и колбасите - скокът е със 7%.
 
Потребителите плащат повече и за пилешко месо и брашно, изчислява ДКСБТ. През годината цената на пилешкия бут се движи от 2,80 – 3 лв./кг. Но в края вече е с 10% отгоре, което се дължи на по-голямото търсене по празниците.
 
Цената на брашното през миналата година е била най-високата за последните 5 години, като само за година увеличението е със 7 на сто.
 
И млечните продукти ни излизат по-скъпо. При сиренето цената на едро се движи от 5,92 лв./кг в началото на 2019 г. до 6,30 лв./кг в края й, което е ръст от 7,8% за година. Аналогично е поскъпването при кашкавала – от 10,14 лв. за кг на едро до 10,75 лв. за кг или увеличение с 6 на сто.

 


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
0
 
2
 
! Отговори
Богоизбран паразит преди 6 месеца
Пазарувайте в Кауфланд, гоим, там е хубаво и евтино!
269
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Свинското се тъпче с инджкции с канцерогени и от него хваща рак.Не яжте свинско то е хранено с отрови и токсични химикали. Пълно е с ракообразуващи съставки това не едомашно свинско хранено с кукуруз и домашна помия. Това е хранено с гранулат химически от трупове на болни избити живитни това яете за свинско което отгоре е и престояло с години в фризери и развалено .Прано в перални иовкусено с химикал .Прави веднага язви в устата.не яжте свинско !!!
268
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
това е от австрийския картел вериги магазини ама никой не ги закача
267
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Виновен е кръглия суджук от Банкя
266
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Скоро ще ни преброят,но още няма данни да сме 5 милиона.Навремето през 1990 дойдоха капиталисти от запада да направят план как да се оправи държавата.Този дето смята и изчисли,и състави план се казваше Ричард Ран.Та планът беше на тази територия да останат не повече от 5 милиона души,за да започне капитализма и да станем нормална държава.И май ще излезе прав.Който оцелее значи или е добре финансово,или слушка и си трайка.
265
1
 
11
 
! Отговори
до 255 преди 6 месеца
Аз също живея в Германия и ДА потвърждавам. Месото,което купувам в Германия е по-евтино в сравнение с нашето тук и си е с правилната дата на годност понежв знам как в България много често сменят етикета да го продадат.И народе изобщо НЕ си мисли,че месото в 21 век в Германия се смята за лукс. Германци имат слабост към него. Не познавам германец-вегетарианец. Не слушайте Бойко дето ви казва,че един вид месото е само за празниците
264
1
 
9
 
! Отговори
Мевляна РумиЯжте преди 6 месеца
Яжте банани, нали това искахте.
263
7
 
3
 
! Отговори
изкукуригал българин преди 6 месеца
Народе, сигурно съм луд,ама сигурно полудях защото не мога да си купя свинско. Така че в пристъп на лудост ще напиша писмо до Путин:: ,, О уважаеми другарю Путин,ние българите (като изключим мутри и депутати) живеем на ръба на оцеляването. Молим ви да приемете и българско гражданство и да се кандидатирате за премиер у нас: Нека си останем отделна държава с българския ни език, а Вие да направите свинското 1 лев, цената на билета 0,20 ст., сметките не повече от 20 лева а мин заплата 5000лв. А?
262
1
 
15
 
! Отговори
някой си преди 6 месеца
Ама ти БОЙКО няма да спреш да нагъваш СУДЖУЦИ нали? Иначе народът само по празници да яде месо,нали?. Мразя те 100 пъти повече и от Топлофикация.Където превключа телевизора само твоята мутра виждам.Искаш да затриеш собственият ти народ, така са ти наредили американците, признай си!
261
8
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 6 месеца
Аз лично след тая новина ставам веган! Хем ще ми е по-евтино, хем и ще съм по-здрав.
260
4
 
7
 
! Отговори
@ преди 6 месеца
Рядко ям месо, и тези цени не ме засягат мен лично, но за хората, които обичат месо наистина е ценови шок. В ресторантите например се покачиха цените на салатите.
259
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мухобоико недоразумението е виновен !!!
258
1
 
12
 
! Отговори
става дума за пари преди 6 месеца
Значи отдавна набелязаната цел е постигната - високи цени !
257
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ранчо- Ътчо, като си толкова ербап искам да те видя утре на протеста! Протестирай, а не се крий зад клавиатурата!
256
2
 
20
 
! Отговори
Русенско мрази ГЕРБ преди 6 месеца
ГЕРБ ликвидираха сектор свиневъдство, така както изтрепаха през 2018 г. последните стада с овце и кози в България-под фалшив предлог и в изпълнение на корпоративна чуждестранна поръчка !
255
4
 
17
 
! Отговори
Ран-ът преди 6 месеца
Както си спите и мълчите за всичко, така и ще ви вземат земята. България не е виждала по-страхливо поколение.
254
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Само свинското ли?
253
1
 
21
 
! Отговори
Alastair преди 6 месеца
Искам да попитам нещо ГЕРБ ? Не че не е ясно на хората, но вие се оляхте в кражбите си. Откъде идат тези 50%, обосновани ли са и ако да, защо не субсидирате пазарът да се облекчи народът. Вие избихте прасетата. Дори и да приемем, че всичките свини са били болни и са били за трепане, вие сте длъжни да реагирате в полза на гражданите. Защото какво са виновни гражданите за вашата пълна некомпетентност ? Ей, близо сте вече - на финала сте! Останаха още към 240 свине за трепане и ножа е почти наточен
252
1
 
17
 
! Отговори
Йово преди 6 месеца
Когато от ГЕРБ се хвалеха че доходите са нараснали нищо не казаха за поскъпването в цените!
251
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Има месо в Германия по евтино от България и то нашите печелбари го знаят,и заплатите и пенсии са им големи.