Криза в Пловдив с бездомните котки, станали 50 хиляди?

Според зоо организации в цялата страна се наблюдава увеличение
16 фев 2020 13:30,
215
Криза в Пловдив с бездомните котки, станали 50 хиляди?
Снимка: БГНЕС

Увеличава се броят на бездомните котки в големите градове. Според данните на зоо организация от Германия само в Пловдив те са достигнали 50 хиляди. Статистиката на общината обаче броят им е 8 пъти по-малък, съобщава БНТ. 

Още по темата

От зооветеринарния комплекс вече са изработили интензивна програма за хващане и кастрация. Обсъжда се и възможността за създаване на специален приют в града.

Във всеки квартал на Пловдив има стотици безстопанствени котки. Най-много са те в зоните, където лесно си намират храна и укрития.

Зоозащитници и природолюбители с тревога отчитат, че броят на уличните животни нараства. Екип от зооветеринарния комплекс всеки ден ловува на терен. За 4 години немския кастрационен център в Пловдив е успял да обработи 80 процента от котките в една десета от територята на града.

За овладяване на вълната от четирикраки бездомници в края на 2018-та година Министерски съвет предостави терен от над 5 декара на „Зооветеринарния комплекс" в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
7
 
18
 
! Отговори
Мааац, мац мац преди 4 години
На всеки котемразец да се зачислят по 10 бездомни котки за изхранване, за да бъде превъзпитан!Общината да се погрижи за кастрация на котките, за да се намали популацията им.
114
6
 
23
 
! Отговори
малоумна пенсия преди 4 години
С 230лв. Докато не подам храна на измръзналите котки, не мога да хапна. Един пенсиониран полицай постоянно ги трови, бездомните кучета разкъсват поотрасналите. Котките повече от 2 год. рядко доживяват. Хората сме демони !
113
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СмяхКофти ли ти е, неосъществен соц-революционер антибългарин предател. В демократична България хората ще се занимават с каквото си искат. Който иска революции чемодан вокзал и марш да си градите СССР-2, *** антибългари предатели.
112
6
 
4
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Ограничили коментарите под статията за Слави.Къде са тия дето почитаха жертвите на комунизма?Къде се скрихте? ГЕРБ върна член първи и забранява учредяване на истинска опозиционна партия!Айде залейте булеварди и площади?Борци,дисиденти??Най обикновенни мишоци! :)Занимавайте се с кризата с котките!
111
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИ с какво точно ти пречат котките? Нападат ли те, нож ли вадят, псуват ли те?
110
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пловдив е 300000 души, значи на всеки 4 по една котка, където се завъртиш и ги виждаш по 5-6 а даже и 10. Разхождат се по центъра и е адска досада да гледаш около всяка кофа по 2-3 котки. Долу пред нашия блок има 8 в момента, елате ги вземете вече не се издържа.
109
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В нашия вход плъзнаха бълхи, които са много по-гадни от мишките. Няма оттърване."Голяма глупост си написал, която същевременно и те уличава в лъжа. Бълхите от котките не ходят по хората. Хората могат да имат бълхи, но те не са същият вид. Температурата на човешкото тяло не е достатъчна за да могат котешките бълхи да се захванат върху човек. Могат да прескочат, но не и да останат
108
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде стига сте писали глупости! Щяло чума, болести незнам си кво да плъзне. В нашия вход плъзнаха бълхи, които са много по-гадни от мишките. Няма оттърване. А за чумата незнам дали знаете но си има лек, така че по-полека със заплахите. А ето и решението. Избиваме котките по градовете, плъзват мишки. Пускаме много на брой змии, които изяждат мишките. После пускаме много таралежи, да изядат змиите. И така се стига до животно, което никой не мрази!
107
5
 
1
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
До бай Ставриза таквис кът теп само Другара ПУТИН ще ги упраи
106
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До HUMANN"Котките трябва сами да си наммират храната включително и мишки, и тогава всичко ще е ОКЕЙ."Котките могат да ядат мишки, но мишки по градовете по принцип няма, има плъхове. Плъховете разнасят зарази и се размножават в геометрична прогресия. Котките са много важни, защото ги отпъждат, гонят, могат и да ги убиват, но КОТКИТЕ НЕ МОГАТ ДА ЯДАТ ПЛЪХОВЕ! В градовете котките трябва да се хранят, иначе не могат да оцелеят
105
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От две години имам котка и от тогава изчезнаха ***.
104
5
 
27
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
защо мразите котките
103
24
 
17
 
! Отговори
HUMANN преди 4 години
Котките трабва да НЕ СЕ ХРАНЯТ от хората. Стига сте им купували храна или слагали панички с остатъци и вода. Котките трябва сами да си наммират храната включително и мишки, и тогава всичко ще е ОКЕЙ. Да се глобяват тези, които оставят *** по улиците- храна за кучета и котки.
102
8
 
43
 
! Отговори
Старата школа преди 4 години
Прочетете за котките в Ермитажа. Поинтересувайте се, преди да пишете глупости. Оставаше ни само да избием котките, както няма вода и заразите ще плъзнат. Колкото повече котки, толкова по-добре. Вижте в Истанбул - котките са навсякъде, а в Япония и Франция има даже кафенета с котки. Котката е и лечител. В семейства с котки инфаркти и инсулни не се срещат често. Почетете малко.
101
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Освен всичко останало са и преносител на различни паразитни болести.Не знам каква е това средновековно преклонение към някакво животно."Средновековни са ти знанията! За да се заразиш с *** от котка, трябва да изядеш жива бълха, ако или да я оближеш под опашката. Дори и тогава не е сигурно. За човек с нормални хигиенни навици, който си мие ръцете, това не е реална опасност. Освен това има евтини и ефикасни хапчета против паразитиОпасностите от котките са силно преувеличени
100
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Бездомните животни разнасят болести.Включително и чyма."Средновековно ти е мисленето! Чумата се пренася от гризачи, а не от котки, по-точно от ПЛЪХОВЕ. Плъхове има навсякъде, дори в София в Лозенец съм виждал. Точно котките се борят с тази напастВ Средновековието когато разни *** оти са убивали и изгаряли котки, популацията им е намаляла силно, което е допринесло за епидемиите от чума в Европа по това време (напр 1667 г)Така че истината е точно обратната - котките пазят от чума
99
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само "мнения" от ***, които, като карат автомобили , живеят в къщи и замърсяват планетата, смятат че са върха на еволюцията!Вие сте вирус бе, алоооу!Я да вземат вас да ви кастрират, да не се множите неконтролируемо, че планетата се задъхва!Животните живеят в хармония със околната среда!Но,един ден тя ще се отърси от отровната си плесен/както е казал поетът/!
98
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бездомните животни разнасят болести.Включително и чyма.Освен всичко останало са и преносител на различни паразитни болести.Не знам каква е това средновековно преклонение към някакво животно.
97
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щото е забранено да ги хранят навън ама никой коткар не го спазва.
96
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За бездомните котки в Пловдив ли питате? Да проблемът е същият там както преди беше с бездомните кучета.Тогава кмета на Пловдив направи с общински пари приют за бездомните кучета на Гребният Канал,но нито едно бездомно куче така и не го огря да бъде приютено.Мястото се загради,озакони и веднага стана частен хотел за кучетата на заможните пловдивчани.Там също тренираха и бойни кучета.