Криза в Пловдив с бездомните котки, станали 50 хиляди?

Според зоо организации в цялата страна се наблюдава увеличение
16 фев 2020 13:30,
215
Криза в Пловдив с бездомните котки, станали 50 хиляди?
Снимка: БГНЕС

Увеличава се броят на бездомните котки в големите градове. Според данните на зоо организация от Германия само в Пловдив те са достигнали 50 хиляди. Статистиката на общината обаче броят им е 8 пъти по-малък, съобщава БНТ. 

Още по темата

От зооветеринарния комплекс вече са изработили интензивна програма за хващане и кастрация. Обсъжда се и възможността за създаване на специален приют в града.

Във всеки квартал на Пловдив има стотици безстопанствени котки. Най-много са те в зоните, където лесно си намират храна и укрития.

Зоозащитници и природолюбители с тревога отчитат, че броят на уличните животни нараства. Екип от зооветеринарния комплекс всеки ден ловува на терен. За 4 години немския кастрационен център в Пловдив е успял да обработи 80 процента от котките в една десета от територята на града.

За овладяване на вълната от четирикраки бездомници в края на 2018-та година Министерски съвет предостави терен от над 5 декара на „Зооветеринарния комплекс" в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Според данните на зоо организация от Германия само в Пловдив те са достигнали 50 хиляди. Статистиката на общината обаче броят им е 8 пъти по-малък"Тая цифра 50 000 изглежда дълбоко съмнителна. Това е населението на един окръжен град. Съмнявам се, че в цял Пловдив има храна да се изхранят толкова коткиМай германците са броили лапите и после са умножили по две за по-интересно
134
16
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** народ. Свикнал на клошарски истории, смрад и остатъци. Що да не хранят и милите котенца. Жалко за читавите хора. Бягайте далеч от тая свинщина и помиярщина. Нещастници, нямат си друга работа с котки се занимават, да им събират ла*ната. "Боже, колко мъка има по тоя свят, казал Моканина"
133
12
 
20
 
! Отговори
котката преди 4 години
Кучетата са опасни защото нападат хора Още не съм видял нападнат от котка в Пловдив.Пък съм развъдил над 300 котки по центъра за Пловдив за 20 години.
132
6
 
23
 
! Отговори
Коткофил преди 4 години
Проблема на Пловдив не е котките ,а навъдилите се напоследък селски цървулски кучкари които осираат улиците и превръщат всички в един бангладешки кенефф!Паркове градинки мощно осеяни с кучешки отпадъции,за тях глоби защо няма!Нявсякъде ги гледам помъкнали ми ги тези помиярии ми торят мощоно и не си чистят!Че това е направо биологична заплаха ,няма къде да стъпиш вече всичко е минирано!*** народ ,така ще чумясаме от кучешки лайнаааа!Намразих ги кучкарите и кучетата покрай тях!
131
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На времето в Пловдив какви котки имаше !Сичките избягаха в чужбина.
130
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Котката е единственото полезно животно за човека когато е на свобода .Такива кастрирани и в затвори котки са безполезни за човека.Котката трябва да пази от мишки и плъхове.Защото където има мишки идват змииите.
129
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Котките са полезни животни пазят ни от плъхове и мишки .В Лондон например уличните котки и уличните лисици са защитени от закона.Ако някой посегне на котка отива в затвора веднага !Изчезнат ли котките плъхови и змии ще има навред .
128
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последният път като избиха котките през 14ти век 70% от населението на европа измря от бубонна чума...
127
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хах избийте котките да се развъдят плъховете и да плъзне чумата и да измрат всички българи...
126
17
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалък народ сме и това е :) Комплексирани хора, които си го изкарват на бездомничетата, но оставят да ги тпчат и да се гаврят с тях. Повечето от хората, които мечтаят за изтребването на животинките са с коефициент на интелигентност колкото на гъба и избиват комплекси за неуспехите в живота си върху тези, които са имали лошата съдба да се родят на улицата. Вижте в Турция как се отнасят към животинките... Това е адекватния моделРешението е кастрация и след години проблемът ще се реши постепенно.
125
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 133Айде не си измисляй, че е грехота
124
21
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да глобяват бабишкерите, дето ги хранят! Тук имаме една такава мъpла, сипе по тротоара разни мазни манджи и събира около 20 котки всеки ден да ги храни. Всички и правят забележка, че остават мазни петна, мръсотия отвсякъде , стои като повръщано, но тя крещи и е агресивна. До кофите редовно има оставени гранули, някои даже им правят клошарски заслони от стари табуретки и юргани, да не измръзвали! Лyд народ!
123
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дракона"От тях са уловени 2 плъха и изтървана 1 мишка"Много хубав пост, ама да вметна, че ти толкова си ВИДЯЛ. Имало е и хванати неща, които не си видял ;) Освен това, самото присъствие и миризмата на котката респектира гризачите и ги гониВ Египетската митология богинята Башт (котката) се бори със създанията на мрака. В Египет имало много мишки и плъхове, така че можем да ги разберем. Нещастие очаква този, който нанесе вреда на котка. Впрочем последното съм го видял
122
6
 
13
 
! Отговори
Дракона преди 4 години
Какво Ви пречат котките?!Живея в центъра на Пловдив. Домашните не са кое знае какви ловци - за 15 години съм имал 12 котки. От тях са уловени 2 плъха и изтървана 1 мишка. Аз съм уловил с капани поне още 10. Живея в къща, съседният имот е необитаем и котките си живеят много щастливо. Една от особеностите на котките е, че идват и си отиват. Има една на която е територията и тя се бие с приходящи, останалите живеят наоколо. Не съм фен на немския център,мисля че ми убиха най-старата котка пр.години.
121
0
 
8
 
! Отговори
Мяааауууу преди 4 години
Къде е Комитетът за защита на котешките права?
120
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Австралия пропищя от котки префи известно време, защото стотици хиляди редки пиленца били изядени откотешките орди и сериозно се нарушила еко атмосферата. Със спешни мерки се бореха срещу котешкатасвръхпопулация. Може и в Пловдив вече някой да е запретнал ръкави, докато форумите бистрят положението.
119
4
 
6
 
! Отговори
Дребен хищник преди 4 години
е и котката, но поне няма бодли.Ще те питам, когато хиляди озверели от глад таралежи плъпнат по стълбищата на жилищните сгради. ще се навират навсякъде и вечерта като си легнеш, може някой от тях да набоде голото ти д/***, ако се е скрил под юргана ти.Не случайно точно котката е успяла в процеса на еволюцията да стане домашно животно, а кучето да се настани в двора на човека.Те са най-годни да живеят около нас и са полезни, освен в случаите, при които ние самите ги развъждаме по 10 в апартамент
118
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 114С други думи, ти предлагаш в живота на съвременните български градове да има змиярски период. Вместо да притичват котки, по улиците ще пълзят хиляди змии, ще се качват по балконите, ще висят по кроните на дърветата, ще са на кълба в мазетата на сградите, вероятно ще проникват и в домовете ни, но ще изядат мишките.А след това ще развъдим стотици хиляди таралежи, които да изядат змиите. И като ги изядат, после какво ще ядат? Нали знаеш, че таралежът е месояден, тоест е хищник.
117
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много са добре котаците. Някои застават до шахти и дебнат за изпълзяващи мишки от канализацията.Полезни са
116
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 117Откъде да знае човекът дали "мяу" не е псувня на котешки?Друг въпрос е, че не се досеща, че там, където няма котки има много мишки и плъхове, които разнасят най-страшните зарази, например бубонна чума.Избиването на котките през определен период от Средновековието е имало за последица чумни епидемии, вследствие на които 2/3 от населението на Европа е измряло. Ама кой да чете.