България - на 45-то място за отглеждане на деца. Норвегия - на първо

Страната ни е следвана от Куба и Бахрейн
19 фев 2020 21:00, Петя Славова
179
България - на 45-то място за отглеждане на деца. Норвегия - на първо
Снимка: БГНЕС

България заема 45-то място в света като държава, подходяща за отглеждане на деца. Това сочи доклад, изготвен от експерти в Световната здравна организация, медицинското списание "Ланцет" и детския фонд на ООН Уницеф.

Документът, озаглавен "Бъдеще за децата на света?", започва с отрезвяващо твърдение: "Нито една държава не защитава адекватно здравето на децата, заобикалящата ги среда и бъдещето им. Здравето и бъдещето на всяко дете и младеж в световен мащаб е под непосредствена заплаха от влошаване на екологията, изменение на климата и експлоатационни маркетингови практики, които подтикват децата към консумация на бързи храни, подсладени напитки, алкохол и тютюн".

Създаден е индекс, който измерва степента, в която децата "процъфтяват" в съответните държави, като са взети предвид показатели за здравето и богатството в 180 държави, както и бъдещи заплахи за благосъстоянието на децата, отчетени посредством данните за емисиите на парникови газове.

Начело на класацията е Норвегия, следвана от Южна Корея, Нидерландия, Франция, Ирландия, Дания, Япония, Белгия, Исландия, Великобритания, Люксембург и Сингапур.

България е поставена на 45-то място, следвана от Куба и Бахрейн.На последно място за добри условия на живот за децата е Централноафриканската република.

Съседните на България страни са класирани по следния начин: Гърция е на 31-во място, Северна Македония на 40-то, Сърбия на 48-мо, Турция на 60-то и Румъния на 80-то място.

Експертите, изготвили доклада, смятат, че най-бедните държави трябва да изминат дълъг път, за да осигурят на децата здравословен начин на живот.

От друга страна, богатите страни застрашават бъдещето на всички деца посредством замърсяването на природата с въглерод, което ще доведе до изменения в климата и екологична катастрофа.

Подчертава се, че нито една държава не е постигнала добри резултати и по трите параметри за процъфтяване, устойчивост и справедливост спрямо децата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
45 място в световен мащаб никак не е малко, като се има в предвид, че са ни ощетили както винаги. Но да сравняват Норвегия с Корея и Сингапур е кощунство.
51
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евтина пропаганда за един изчезващ народ в Скандинавия.Ние сме в пъти по-плодородни от замръзналите алкохолици на север. 2г Финландия
50
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма празна територия пълна с тарамбуки и навлеци. Местните се събират във фашистки организации ... мда хубаво място е Норвегия.
49
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Норвегия, тъмно и студено. Не знам какво и харесвате освен социала???
48
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обожавам смръдливата норвежка риба от консервата. Типичната храна на пияниците. Повръщаш преди да си почнал да пиеш.
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво бе, много си умен. Направо ме убеди и утре заминавам за Норвегия. Или чакай, по-добре за Уганда че там е поне топло.
46
5
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 46 преди 4 години
Въпрос на вкус, казало кучето докато си облизвало точката под опашката.
45
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живейте си в Норвегия и се радвайте на щастливи деца. Аз предпочитам България и Герб.
44
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите бягат заради парите и мафията. Мъките в чужбина ги е описал Иван Вазов преди 150г
43
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хе-хе абе акъли не виждам норвежците да са се засили насам, а бая българи са на гурбет там а и доста се заселват за постоянно. Последното място в Европа се дължи на образование и културни ценности а те се залагат още в детството, а вие пак се правите на дървени философи и тарикати докато газите до ушите в собствени и чужди ***.
42
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, предпочитам 100 пъти бегето пред Норвегия и не само заради храната и климата.
41
3
 
33
 
! Отговори
Селянина преди 4 години
Ехоооо, децата не са кокошки или прасета да ги отглеждаш.., Децата се възпитават....
40
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съгласен съм за Бавария и училището не е никак лабаво. Децата излизат наистина образовани и трудолюбиви като германци. Имам двама сина от гимназията, които за съжаление не знаят български.
39
1
 
11
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ЗАВИСИ ДЕЦАТА ОТ КОЙ ЕТНОС СА
38
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало не ни хвъргайте пепел в очите бе. Живял съм пет години в Норвегия знам им и кътните зъби. Такова до, лно племе няма в целият свят. Пълно е с лицемери и педо, фили. Собствените си деца ги нямат за нищо като че ли са чужди. Кой родител ще гледа как социалните му взимат децата и ще трае имали такива в Бг. Най добре се отглеждат деца в Бахрейн за сведение на невежите. Държавата се грижи за децата като за злато. Държавата ги облича обува храни учи и възпитава. Коя друга държава го прави това
37
5
 
17
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
тази Класация е Абсолютно Фалшива, щом кл0ака като Франция е в топ5...
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навсякъде и всеки може да гледа деца, друг е въпроса какво ще се получи......P.p Децата не са виновни...... Мислете....
35
14
 
15
 
! Отговори
виделия преди 4 години
Нидерландия е най-добрата страна за гледане на деца в света. Децата им с право са всяка година в топ 3 на всички проучвания за щастливо детство. Карат си колелата от 3 годишни по перфектни алеи и пътища, перфектно образование и база. Нямам думи
34
4
 
16
 
! Отговори
сороски фейкове преди 4 години
Много ясно,че там където мародерства ювеналната юстиция е супер. Скоро и у нас ще стане така супер.
33
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 33Не знам София, софиянец съм, но като бях в Осло през лятото се уплаших. Мислех ги за бяла страна, пък те били африканци.Бяла държава са за разлика от нашата Гуъввнярия!