България - на 45-то място за отглеждане на деца. Норвегия - на първо

Страната ни е следвана от Куба и Бахрейн
19 фев 2020 21:00, Петя Славова
179
България - на 45-то място за отглеждане на деца. Норвегия - на първо
Снимка: БГНЕС

България заема 45-то място в света като държава, подходяща за отглеждане на деца. Това сочи доклад, изготвен от експерти в Световната здравна организация, медицинското списание "Ланцет" и детския фонд на ООН Уницеф.

Документът, озаглавен "Бъдеще за децата на света?", започва с отрезвяващо твърдение: "Нито една държава не защитава адекватно здравето на децата, заобикалящата ги среда и бъдещето им. Здравето и бъдещето на всяко дете и младеж в световен мащаб е под непосредствена заплаха от влошаване на екологията, изменение на климата и експлоатационни маркетингови практики, които подтикват децата към консумация на бързи храни, подсладени напитки, алкохол и тютюн".

Създаден е индекс, който измерва степента, в която децата "процъфтяват" в съответните държави, като са взети предвид показатели за здравето и богатството в 180 държави, както и бъдещи заплахи за благосъстоянието на децата, отчетени посредством данните за емисиите на парникови газове.

Начело на класацията е Норвегия, следвана от Южна Корея, Нидерландия, Франция, Ирландия, Дания, Япония, Белгия, Исландия, Великобритания, Люксембург и Сингапур.

България е поставена на 45-то място, следвана от Куба и Бахрейн.На последно място за добри условия на живот за децата е Централноафриканската република.

Съседните на България страни са класирани по следния начин: Гърция е на 31-во място, Северна Македония на 40-то, Сърбия на 48-мо, Турция на 60-то и Румъния на 80-то място.

Експертите, изготвили доклада, смятат, че най-бедните държави трябва да изминат дълъг път, за да осигурят на децата здравословен начин на живот.

От друга страна, богатите страни застрашават бъдещето на всички деца посредством замърсяването на природата с въглерод, което ще доведе до изменения в климата и екологична катастрофа.

Подчертава се, че нито една държава не е постигнала добри резултати и по трите параметри за процъфтяване, устойчивост и справедливост спрямо децата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
8
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Хей, *** на "Днес" ???? Къде сте? Забранявате думи с леко неутрален смисъл, а тази сутрин сте оставили някакви побъркани да ви цапат и съсипват форума. Нищо не може да се прочете насред тази помия. Ако не се справята, махнете достъпа до него, направете филтър, на какво прилича това? В света живеят хиляди българи, които искат да си кажат мнението. Винаги е интересно да ти разкажат нещо от първа ръка. Ще си загубите и читателите и авторитета. Жалко за "Днес".
71
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Израснал съм в България и имах щастливо детство, ако не друго. Компютрите още не бяха навлязли масово и не бяха побъркали хората. Майка ми и баща ми, макар и разведени, бяха добри родители, да са живи и здрави. Не чувам добри неща от Скандинавия относно отношението на социалните към семейства с деца. Дано не съм прав и да са само слухове. Да отнемеш детето на една майка без причина - по-добре я убий. Незнам какви хора са това.
70
4
 
35
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Класацията е включила всички най-джендърски страни плюс три от Азия за цвят, да замажат тенденциозността си.От опит знам че в Япония и Сингапур не е лесно да си дете. За Ю. Корея на знам.
69
4
 
3
 
! Отговори
Всеизвестен преди 4 години
Факт е, че само България се изхождат.
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 80................и си фантазираш.......На Фарьорските острови всяка година тези ивратеняци имат традиция да убиват стотици делфини и китове и да се къпят в кръвта им!Дали аз фантазирам или твоята разтроена личност?! :))))))))))))))))))))))
67
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 77Какво БКП, да не си пиян? В живота си не съм гласувал за БСП и мразя комунизма. Точно затова и ненавиждам теси скандинавски социалисти и педофили.......БКП-то действа подсъзнателно на лабилните български трътльовци а БСП-то ги дооформя като граждани с тежък синдром на червен вятър и течение!:))))))))))
66
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 76Защо вместо да се изказваш неподготвен не хванеш да прочетеш как на Фарьорските острови всяка година убиват стотици китове и делфини? Напиши просто в чичко Гугъл: Фарьорски о-ви делфини и чети. Някакви скaпаняци от северния полюс ще ми накланят оная работа и ще ни поучават как да си гледаме децата. Айде холан........
65
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 74 Защо вместо да се изказваш неподготвен не хванеш да прочетеш как на Фарьорските острови всяка година убиват стотици китове и делфини? Напиши просто в чичко Гугъл: Фарьорски о-ви делфини и чети. Някакви скaпаняци от северния полюс ще ми накланят оная работа и ще ни поучават как да си гледаме децата. Айде холан
64
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 73На Фарьорските острови всяка година тези ивратеняци имат традиция да убиват стотици делфини и китове и да се къпят в кръвта им!Искат да се включат в червените редове на БКП и най вече Радко-Пиратко и Деса-Грухотеса! :)))))))))
63
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 72Скандинавците са яко извратени типове. Имат традиция всяка година да убиват хиляди делфини.................Надмина Рей Бредбъри по научна фантастика! Елин Пелин би ти завидил!:))))))))))))))))))))))))))
62
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Фарьорските острови всяка година тези ивратеняци имат традиция да убиват стотици делфини и китове и да се къпят в кръвта им! И тези служат за пример на либерaстите. Ултралиберални педофили, крадящи деца и издигащи бежанци и гейове на пиадестал.
61
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скандинавците са яко извратени типове. Имат традиция всяка година да убиват хиляди делфини. Ултралиберални, не по моя вкус. Разреве ли се детенцето, чуе ли някой ти го отнемат. Това е по-зле от комунизма братя и сестри. И в книгата на Оруел не звучи толкова страшно. Още нещо: били топ място за отглеждане на деца ама са на северния полюс? Няколко минути повече на студа и детето замръзва. Богати са защото имат петрол. То и Саудитска Арабия е богата. Ама и в двете не бих живял.
60
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брайвик е виден пример...
59
6
 
9
 
! Отговори
коджакафалията преди 4 години
всички да умират само българия да остане , все някога ще се излекуваме от тоя тумор герб и демокрацията и другия път като ни поканят да скачаме на площадите ще знаем до къде ще доведе , говоря вече за внуците ни естествено
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Луд спирка няма. Взимай транквилизаторите и си лягай.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хващай направо гората, защото си душевно болен и опастност за хората.
56
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че знаем, че тези новини са фабрикувани лъжи за баламите. Безплатен обяд няма.
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мухобойки лъжи
54
5
 
10
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
Това е класация на Антихриста, така, че драги ми сънародници, това е добра новина!
53
8
 
22
 
! Отговори
Бойко Бориславов преди 4 години
Ако Норвегия е на 1-во място в класация като държава подходяща за отглеждане на деца по новите неолиберални стандарти, аз бих предпочел България да не е на 45-то място, а най-малко на 145-то! Колкото по-далеч от тях, по-добре...