Откриха телата на изчезналите в Стара планина баща и син

Те са починали недалеч от хижа "Рай", където са се опитвали да стигнат
Обновена: 19 фев 2020 13:42 | 19 фев 2020 13:21, Елка Василева
101
Откриха телата на изчезналите в Стара планина баща и син
Кадър: Bulgaria ON AIR

Дългогодишен спасител е открил телата на бащата и сина, които се изгубиха в Калоферския Балкан. 42-годишният Атанас Пенчев и 17-годишният му син Андриян изчезнаха още на 6 февруари.

Те са намерени в малко деренце над Паниците в Калофер от Тодор Мечкарев.

"Те са били живи. Спасителите са били над тях, а бащата и сина в деренцето. Аз видях светлина, която казах къде може да са, но не ме послушаха да слезнат по-долу и да проверят. Спасителите са минали на метри от тях", коментира дългогодишният калоферски спасител пред karlovopress.com. 

Още по темата

Бащата си синът са били открити на 400 метра от своя автомобил, който те оставили в Паниците, преди да поемат на 5 февруари към връх "Ботев". „Били са крачка от спасението си, но не са имали късмет", каза кметът на Калофер Румен Стоянов.

Експерти от Съдебна медицина ще направят аутопсия, за да установят причините за смъртта.

На 5 февруари в 16 часа е бил установен последният контакт с бащата и сина. В продължение на 4 дни планински спасители ги търсеха при ужасни метеорологични условия.

Единствената следа от тях бе намерен челник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
25
 
14
 
! Отговори
Лакърдиева преди 4 години
Планинската спасителна служба са такива некадърници. Ама такива некадърници. Знаят само да къркат по хижите.
23
7
 
16
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Толкова са ги търсили от тая ПСС, щом са били близо до колата си.
22
2
 
27
 
! Отговори
Леле до 20 преди 4 години
Аз имам такава апликация.... и не зная защо, при положение, че там горе нямам обхват на интернет, така чеее... вярно е по- добре да имаш сигнални ракети ... Бог да просто хората, Бог да помага на Майката и вдовица ... дано имат още едно детенце, да си има Надежда , милата жена...
21
1
 
29
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
или още по-лош вариант - единия пада а другия опитва да го спаси...или падащия повлича другия, абе лоша работа, много лежерно са подходили към планината...
20
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали са "гледали" с дронове, с кучета, с машини на армията и войска,.... !!!?Позираха по медиите четири дена, обявиха, че няма смисъл и с се прибраха по хижите на греяна ракия...!
19
1
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в планината да не се тръгва без един от старите телефони с копчета,дето им държи батерията по 10 дни,а не тея новите телевизори,дето и ден не може да изкарат
18
4
 
33
 
! Отговори
бг преди 4 години
Мнозина живеят в илюзията, че всичко им е ясно, акъл от никого не щат и че правилата са за другите...Освен това аутопсията ще покаже, дали бащата преди да поведе сина си към самоубийствения преход не е подплатил самоувереността си със солидно количество ракия. Царство им небесно и съболезнования на майката и съпруга !
17
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19,Явно са следвали зимната маркировка, след като последно са им засекли телефоните в местността Параджика. Затова са ги тъсили там. А и там са намерили челник. Просто, последния участък, преди Паниците, изходното място, където им е била колата минава през гората, покрай дерета. Сурнали са се и там са си останали. Предполагам експертизата ще покаже, че са свършили, още преди да започне спасителната операция.
16
5
 
39
 
! Отговори
19, преди 4 години
Може да не са имали обективната възможност да слязат по-надолу спасителите. Все пак си има дори и за тях нормален риск. Вероятно е надминавало този риск едно такова предложение. Снегът този дени следващите 2-3 дни беше страшен, виелица, навявания. Не случайно през зимата се ходи по зимната маркировка по билата, а не се слиза надолу, под рида. Както и да е - на мен най-много ми е жал за майката на момчето. А бащата и синът наистина са хора без достатъчно разум за планинари. Господ да ги прости!
15
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СЗЕееее! Достатъчни са ти резервна батерия за смартфона и свалено приложението на Планинската спасителна служба. С едно кликване, автоматично им пращаш кординатите и ги информираш къде си. А, предвид конкретните атмосферните условия котки и пикел. Няма нужда да гърмиш, палиш, свиркаш и т.н. Просто в 21-ви век сме. Елементарно.
14
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пишеше се, че са по маратонки. Не знам дали е истина, ама с маратонки съвсем нямаш шанс да се измъкнеш. Не разбирам и защо спасителите не са послушали този човек.
13
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Били са крачка от спасението си, но не са имали късмет"Не късмет, акъл им е бил нужен, но язък - нямали го.И нали били тръгнали от х. рай за вр. Ботев? Какви "Паници"?
12
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От местността Паниците до хижа Рай има едно 8-9км!!!! Хайде да не е чак толкова близо. Сурнали са се в някое от деретата малко преди да се излезе на Паниците. В сухо време не е проблем. Но в сняг и лоша видимост не е лесно там.
11
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма начин да бяха оцелели след 24ч при минусови температури. Проста са щяли да ги намерят по раничко пак в това състояние.
10
2
 
44
 
! Отговори
СЗ преди 4 години
Факли, димки и ракети! Това трябва да влиза в оборудването за планинари!
9
3
 
98
 
! Отговори
GG преди 4 години
Помня го човека как говореше по телевизията, че издирването трябва да се премести на по ниското. Жалко наистина, ако го бяха послушали, можеше и да ги спасят хората. Но след свършен факт е лесно да говориш де. Не критикувам спасителите !
8
5
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мир на душите им! Няма как хора обичащи планината - да са лоши хора! Жалко.
7
36
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям кеф да ходиш по чукаците посред зима, пък ако ще и с глобално затопляне
6
3
 
121
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нелепа и безмислена смърт на двама млади мъже.Всеки ден по пътищата/не само в планините/губят живота си млади хора от глупост и необмислени постъпки.Кога ще се научим първо да мислим и после да действаме???
5
3
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко за хората

Спонсорирани публикации