Децата рано задават въпроси за секс, но какви отговори ще получат?

Сексуалното възпитание да започва от детската градина, смята сексолог
Обновена: 20 фев 2020 11:04 | 20 фев 2020 11:03, Ния Христова
89

Близо 1000 души са се подписали в петиция на Асоциация "Родители" в подкрепа на здравното и сексуално образование в училище, съобщава Bulgaria ON AIR. Въпросът стана силно обсъждан след бурната реакция на родители и държавни институции, заради предаван урок на четвъртокласници в Перник. Родители подадоха сигнал и се оплакаха, че децата им са карани от учители да се целуват и опипват, както и да рисуват полови органи.

След острата обществена реакция програмата беше спряна.

Още по темата
"Такова образование трябва да има, да е качествено и да се предлага по подходящ начин на децата на различна възраст. Много е важна ролята на родителите. Истината е, че децата все по-рано задават въпроси", коментира Антоанета Василева от Асоциация "Родители".

Според нея има голяма опасност детето да получи грешни отговори от друго място. Децата, ровейки се в интернет, доста рано попадали на порнографски материали и това ги стресирало, понеже не разбирали съвсем какво гледат.

"Понякога наистина е свързано с липса на знание. Сексуалното образование не е свързано само със секса, а и с отношенията", добави Василева.

"За секса се отделя една малка част в учебника по биология. Официално сексуалното възпитаниe трябва да започне в детската градина, то трябва да съпътства човека, защото възрастните хора имат нужда от топлина и ласка", изтъкна сексологът Станка Маркова.

Тя смята, че е невъзможно да се угоди на всички родители, но най-важният въпрос е кой ще пише помагалата, кой ще ги рецензира и преподава.

"За всяка възраст си има адекватно образование. До 16 г. децата трябва да знаят всичко, защото тогава стават най-големите трагедии", подчерта Маркова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пишат се много целумъдрени а имат по няколко аборта още на 15 16 годишни
51
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато и учителките да им говоря за секс всяко дете знае секс още в детската градина учителката може и в 4 клас да им говори но то години по-рано си знае какво е а в 4 5 клас си правят секс
50
3
 
15
 
! Отговори
сексолог преди 4 години
Някои деца ходят с памперс до 5 години - те за секс ще им говорят! Баxти извpaтeняцитe!
49
5
 
22
 
! Отговори
детска гранида преди 4 години
А в противоположната петиция знаете ли колко са се подписали - 30 000! Айде стига с тези подвеждащи заглавия! Ограбихте детството на децата с вашите идиoтщини, ограбихте им природата, ограбихте им чистата храна, въздуха, всичко!
48
3
 
12
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Кои нации са успешни? Тези с ранно полово съзряване или обратното? Как мислите, къде?Колко от родителите забраняват смартфоните, интернет на децата си в ранна детска възраст, където мога да видят много нещата в мрежата? А защо има родители, които безконтролно оставят децата си да пушат и да пият от малки?Много въпросителни, а малко отговори на това дали родителите се справят с възпитанието на децата, защото дори училището не може да поема цялата отговорност.Децата са оставени на самотек. :)
47
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей как нагло се опитват да си пробутат еврогeйcките ценности! От детската градина ще ги карат да се пипат и целуват! Сатани!
46
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам ги вече всякакви майки с колички по улиците, на хора не приличат. Едни татуировки, джуки, клинове, пиърсинги, прически тип конска опашка и гушкат бебетата... Едва ли децата им като станат на 10 години ще бъдат облечени в пуловер, риза и вратовръзка и ще ходят да четат цял ден в библиотеката.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Истина ви казвам; ако се не обърнете като дечицата, никак няма да влезете в небесното царство.И тъй, който смири себе си като това детенце, той е по-голям в небесното царство.И който приеме едно такова детенце в Мое име, Мене приема.А който съблазни едно от тия малките, които вярват в Мене, за него би било по-добре да се окачеше на врата му един воденичен камък, и да потънеше в морските дълбочини." Матей гл.18
44
0
 
11
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
До ДръндерПо времето на социализма това беше основната линия до 18-19 се учи. Не, че не се говореше за секс и ги нямаше тези отношения, но генералната линия беше тази, останалото бяха частни случаи. Сега е обратно,в генерална линия са частните случаи, защото нали, кефът на личността е на пиедестал, а предната генерална линия е частне случай, който търпи подигравки и превръща личността в социален лузър спрямо останалите. Но това, защото на мутрите им требват кифлета и чалгета.
43
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе вие луди ли сте?Каква детска градина?Чак от 6-7 клас да започне подобно образование!
42
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами майчетата по цял ден като се съберат само за това говорят и децата чуват и се чудят, проблема е че българката е много пробита въртяна Mаcтия, ама човека си я взел защото е нямало друго ,късмет какво да правиш ,колата и жената....,Аз един път заведох детето на градина ами че те половината майки зимата с едни стегнати спортни клинове които им описват всичко , това символизира голота , искат да са голи, да им видят срамните устни как ги разделя клинчето, как задния шев им влиза в цепката на
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз се чудя децата нямат ли си родители? Предпочитам аз да реша кога, как и какво ще му се обяснява за секса.Едно време в училище имахме подобни часове в които обикновено учителите бяха по-неподготвени от учениците.
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва програмата да се поднови следващата година.
39
6
 
6
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
Трябва да знаят, че ако някой друг го прави не значи, че и те трябва. Трябва да бъдат научени, а не просто да им се говорят глупости. Трябва внимателно подбрани думи да се използват. Но трябва да бъдат научени. Иначе после разчитат на порното!
38
7
 
7
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
Чета коментарите и разбирам, защо трябва да се имигрира с децата навреме. Проблема не е в сексуалното образование . Проблема е в начина по който се предлага. Децата трябва да знаят, но и трябва да знаят, кога да го правят например след 18. Трябва да знаят, че до 18-19 трябва да учат. Защото като няма информация става лошо! Защото ако се разчита на коментиращите да образоват децата не ми се мисли. Защото ако те не бъдат научени, ще се образоват по интернет а това определено не го искаме!
37
2
 
21
 
! Отговори
MGTOW преди 4 години
Точно така! За да пре**еш едно общество го почни от децата. Успешно съсипване на морали и правилна ценностна система.
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
те децата и от рано питат защо сме най-бедната и корумпирана държава в европа и какво е корупция.....управляващите да се впуснат в обяснения
35
2
 
18
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 4 години
Оставете децата да са си деца бе ***! Тая по цял ден само за секс си мечтае и решила, че трябва и другите да са така.
34
3
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Разговорите за секса умишлено се въвеждат по никое време в началните още класове като първоначално се пуска думата, а тя предизвиква любопитство в децата, защото децата по подразбиране са си любопотни към всичко ново. Това се използва. Това е доста умишлено. То и самите даскалки (щот повеето са даскалки) могат да го пускат, щото аз ги разбирам, професията е такава, след работа нещата са трудни;))) а и някои откровено си го излъчват. То, на нас не ни е проблем да обясним на детето, напрайми го, н
33
3
 
2
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
другарката импексова дали задава въпроси за секс_а, или вече не я вълнува?!