Две трети от общините не искали винетките

АПИ предлага те да й плащат за поддръжка на шосетата
21 фев 2020 08:30, Елка Василева
59
Две трети от общините не искали винетките
Снимка: "Монитор"

Над две трети от общините са поискали преди година от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) участъци от републиканската пътна мрежа на тяхна територия да бъдат освободени от винетни такси или да им бъде прехвърлена грижата за поддръжката ми.

На 22 януари миналата година регионалното министерство изпраща писмо до всички 265 общини да заявят своите желания, пише „Монитор“. Опасенията на кметовете са, че при наличие на тол камери в града или на село е нужно да имаш винетка, за да можеш да караш автомобила си в рамките на населеното място или пътищата, осигуряващи единствен достъп до обекти извън територията на населеното място. На кметовете им бил даден срок да решат една седмица - до 31 януари.

189 от тях са изпратили заявления до АПИ. Едва шест от тях - на Белица, Челопеч, Рила, Павликени, Шумен и Варна са поискали да стопанисват шосета без винетка, а останалите освобождаване на участъци без пътни такси. Отказано е на Павликени, Шумен, Челопеч и Варна, пише изданието.

Още по темата

Списъкът на пътищата, включени в обхвата на платената пътна мрежа, е приет с решение на МС от 2004 г. и обнародван в "Държавен вестник". При консултациите преди година между сдружението на общините (НСОРБ) и пътната агенция става ясно, че ако дадена община иска освобождаване на определени участъци от заплащане на винетна такса, то следва общината да поеме ангажимент по поддръжка и ремонт на тези участъци и да предприеме действия за промяната на собствеността на съответния участък от републиканският път - т.е.от публична държавна той да бъде актуван като публична общинска собственост. За целта кметът на общината след решение на Общинския съвет, сключва споразумение с председателя на управителниятсъвет на АПИ, коментираха от общинското сдружение пред „Монитор“.

Сега от АПИ предлагат нова сделка - кметовете да й плащат от бюджетите на общините за поддръжка на шосетата, които няма да се таксуват. 151 км са пътните участъци около София, за които Столичната община предлага да бъдат освободени от винетна такса. Поддържането им за последните 5 години струва над 40 млн. лв. или около 8 млн. лв. годишно, пресметна Терзийски. Сметката на столичния кмет Йорданка Фандъкова обаче е, че ще са необходими 500 000 лв. на година. Градоначалникът изтъкна, че средствата, които общината ще плаща, няма да са за сметка на парите, които ще бъдат отпуснати на районните кметове за ремонти.
 


59
Още по темата: общиниАПИвинетки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
7
 
0
 
! Отговори
Sata NATO преди 1 месец
В Германия пътните такси излизат около 1000 лв, пресметнато през акциза на горивото за 10 хил км на година.
Вие искате с 200 лв да имате същите пътища.
Не става.

На този свят ссичко се плаща, а за качествено и хубаво се и надплаща.
53
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кое точно е в идеално състояние в Сърбия бе, вуйчо?
Новата магистрала от Београд до България е идеална, да.
А старата от Београд до Нови сад и Унгария си е като нашата.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То почне ли местната власт да си оправя пътищата . Това АПИ /апни, пиини и .../ отпада.
Разпродава имуществото и отива при Социализма в историята.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако включиме Сърбия към Европа при тях се плаща магистралата , но не е измислено от социалистите им. Други има тук там , но са в идеално състояние. Такова в което няма в България.
50
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ги отделят от апи и да стават общински. Обаче, Апи скоро ще има доста повече пари, и до няколко години ще се оправят доста пътища, а тия общинските които и сега едвам ги подържат ще стават още по зле и тогава за пореден път ще се види че нищо безплатно няма. Или ще искат пак да минат към Апи или ще трябва да вдигнат местните данъци или ще си карат на доизживяване евтино. Младите ще се махат от там и ще идват към големите градове. Ама трябва да се мисли, но социализЪма ги научи лошо, да се опр
49
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От последните статистики. Само 6% от населението е в самостоятелна дейност. При 2 000 000 население занимаващо се с градивен продукт. Остават от тия 6% в цяла БЪЛГАРИЯ , колкото един стадион самостоятелни частни фирми . Е КОГА ЩЕ СТИГНЕТЕ АМЕРИКАНЦИТЕ. А??????
48
1
 
2
 
! Отговори
Румен преди 1 месец
До 46. Отиди на 100О км. в Бавария и виж как е. Модела си работи на Местната Власт.
И най бедното село е по уредено от това на Фандъкова.Ьвтобусите им частни, кравите частни и си имат име и паспорт, улиците чисти . На къде и да погледнеш дишасе леко.
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не разбрах защо от джоба само на софиянци ще се плаща, за да няма винетка за всички в България, които минават по тези пътища на територията на Столичната община?
46
2
 
4
 
! Отговори
Румен преди 1 месец
ПОЧНА СЕ. при две трети от общините. Централната Власт пада.
Кой разбрал разбрал. Мижитурките могат да чакат или да пречат.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези дето искат безплатни пътища, не си знаят интереса. За поддръжката на пътищата се плаща. Ако пътищата се поддържат от АПИ, идеята е със средствата да са от тол такси и винетки. Ако община ще плаща, за да няма винетки, откъде ще дойдат парите за поддръжка? Ще дойдат за сметка на данъкоплатците от тази община, от всичките, а не само тези дето ще ползват безплатно пътя. Би трябвало общините ясно да заявят - всеки един жител ще плаща еди-каква си сума допълнително, ако искате да няма винетка
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДО42 . България. Пиши ясно какъв билет, за цирка , за панайра. И ако си караш овцата на доктор в АВТОБУСА ЛИ ЩЕ Я СЛАГАШ. Ми то и в Русия не е така.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МЕСТНА ВЛАСТ мързел, рекет, не търпи. Ако е видял а институцията някой и се премълчи за рекета. е за съд.
42
0
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 1 месец
НЕ СА НЕОБХОДИМИ ВИНЕТКИ----ИЗЛИЗАШ НА МАГИСТРАЛЕН ПЪТ---КУПУВАШ СИ БИЛЕТ ТОВА Е РЕШЕНИЕТО ЗА ВИНЕТКИТЕ
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 34. Какви частни фирми има в България, всичко е холдинг, монопол, агенция, оод и закачени към някой "големец" със преференции от партия е МВР ведомство на данък 10%.
ИСТИНСКОТО ЧАСТНО Е 100% с името си в заглавието на фирмата и отговорноста , качеството ,у гаранцията. ТАКА Е В Е С.
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Данъците от общините влизат в общия държавен бюджет за да може шопарите да обикалят из шопско без винетка, а другите да *** е чорапа
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Силна Местна Власт. Рекетьори, мутри, анонимни доноси не могат да съществуват.. Знае се кой , кой е. Собснвеник на земя, продукт , услуга е с уважение в обществото..
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя пътен данък за чемер го плащаме на общината след като не може да си поддържа пътищата
37
1
 
3
 
! Отговори
Румен преди 1 месец
Силна Местна Власт не търпи корупция, рекет, измама. Местните знаят , кой прави благините, кой дава качество, кой какво прави.
Настъпи времето за развитие. .
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Shark 28
Елементарно Уотсън. Защото там не въведоха съветския социализъм. Оставиха дребното земеделие и търговия. Запазиха се предприемаческите умения. Тук, до вчера комсомолски секретар, днес капиталист??!! Плюс балкански манталитет. Буров и Батемберг отдавна са го писали/казли.
35
4
 
4
 
! Отговори
Румен преди 1 месец
До 32. Работата е в това , че в Румъния няма русофили. И корупцията е по малко. Рекета е забранен. Работи се спокойно и имат доверие в институциите.