Борисов обяви мерките за коронавируса: Дисциплината ще ни опази!

Пращаме лекари в засегнатите държави, за да наблюдават
Обновена: 24 фев 2020 18:53 | 24 фев 2020 18:10,
232

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Нищо не може да ни опази по-добре от дисциплината. Хората които се връщат от рискови места, да запазят 14-дневен карантинен период", това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Съвета по сигурността, свикано заради коронавируса.

Премиерът заяви още, че болниците ще изпратят доктори, за да може да се направят всички мерки, които в тази ситуация могат да се вземат.

Още по темата

"Поддържаме връзки с всички държави, наблюдаваме ситуацията", съобщи премиерът .

"За да звучи експертно, в щаба, който сформираме, влизат ген. Мутафчийски, секретарят на МВР, шефът на Гранична полиция, държавният инспектор, министерствата на външните работи и на здравеопазването", заяви още Борисов./

На всички гранични пунктове на България започва мерене на температурата на влизащите в страната като мярка срещу коронавируса. Това е решил Съветът по сигурност в МС, свикан от премиера Бойко Борисов.

На всички гранични пунктове имаме оборудвани граничари, където няма камери с мобилни термометри. Болниците ще изпратят лекари, за да се взимат всички мерки, заяви премиерът Борисов, цитиран от "24часа".

"Нищо не може да ни опази повече от дисциплината - хората трябва да запазват карантинния период" добави той.

На граничните пунктове са разработени мерки за откриване на заразени хора, каза пък шефът на ВМА и на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Всички летища вече са оборудвани с технически средства. По сухопътните граници има мобилни термометри, докладва той.

Утре се организира учение как се третират пристигнали на летище София болни хора.

Тестове за коронавируса могат да се правят само на болни хора, подчерта той. Освен това България има само 3000 теста и те трябва да не се хабят напразно.

Обмисля се и отмяна на масови мероприятия, заяви още ген. Мутафчийски. Армията примерно е отминала денят на отворените врати във военноисторическия музей на 3 март, посочи той.

Коронавирусът има сравнително ниска смъртност в сравнение с останалите инфекциозни заболявания, успокои Мутафчийски.


Извънредното заседание на Съвета по сигурността беше свикан във връзка с разпространението на коронавируса Covid-19, след като стана ясно, че заразата е вече и в Европа.

Няколко северни италиански провинции са обявили извънредна ситуация, отменят се и публични прояви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Или мислиш, че без да тестваш хората ще можеш да скриеш многобройните смъртни случаи? Наистина ли вярваш, че няма да ги има?Чудя се, че даже в такава ситуация хората не се възмущават на площада, а само по форумите.
173
1
 
13
 
! Отговори
Чума след чума преди 4 години
ГЕРБ са чума за България и ни е докарала до най бедната държава с европейски цени. Как при пандемия тук и при 3.5 милиона хора живеещи под прага на бедността, ще успеят да си напазаруват храна за месец, ако затворят квартали в градовете или села...
172
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Пращаме лекари в засегнатите държави, за да наблюдават" - какво ще наблюдават? Как се борят с вируса в цивилизовани страни?"Поддържаме връзки с всички държави, наблюдаваме ситуацията". Не е ли по-добре да наблюдаваш ситуацията в родната ти страна?Вярно е, че за тази цел трябва да тестваш хората за вируса. Бас държа, че тук положението вече е много по-зле, отколкото в Италия. Или мислиш, че без да тестваш хората ще можеш да скриеш многобройните смъртни случаи?
171
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БОЙКО МОЖЕ ДА СЕ РАЗБОЛЕЕ ОТ КОРОНАВИРУСА И ДА УМРЕ... УЖАСССССС
170
2
 
3
 
! Отговори
ЧЕРВЕН СПИН-БКП преди 4 години
Кадафисткия Евросъюз му приляга на близнака на Муамар построил над 100 000 ЛИБИИКрайно-десните джихадисти са скачени съдове с крайно-левите марксисти в ИСЛЯМА и са 50 на 50Колкото и да им пречат рано или късно червените кадафисти пак ще оглавят Либия и жална им майка на българитеЧервеният Кадафи никога не е оправдавал или помилвал 6-мата БГ-медици а ни ги върна да си доизлежат присъдите във БГ-затворКажи си Бойко има ли кукувци още да спазват международни договорки с България занапред?
169
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 4 години
сериозен проблем е и се надявам хората да се отнесат сериозно и да вземат мерки
168
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 4 години
ананомен евала за вица...тъжен.. но е така
167
0
 
5
 
! Отговори
ББ преди 4 години
бооже на прасетата така не съм се смял отдавна...благодаря ти,те го правеха за да точат пари...гоУем си
166
0
 
15
 
! Отговори
Бог Прасун преди 4 години
Ще избивате десетки хиляди прасета, а-а! На Ви сега - отмъщението!
165
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбрахте ли новият Виц. Един баш Генерал каза че. Термо камерите може да не се виждат. Сложили са им Шапки невидимки. По интересното е този Баш Генерал знае ли че днес една жена пристигаща с полета от Милано е била болна и баш служителите на летището са я пратили с градският транспорт да отиде в болница. Жената е обиколила 4 болници но не са я приели а в 5-ата болница са и поискали 200 лева за преглед. Ето така ни спасяват от вируса. Колко народ е заразила тази жена. Въпрос с повишена трудност.
164
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как точно да се кръстим, за да се предпазим от заразата? Явно натам отиват нещата.
163
0
 
7
 
! Отговори
Луд преди 4 години
- И как ще дисциплинираш, насекоми, гризачи, птици, животни, които могат да пренасят вируса?
162
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо няма маски по аптеките?нали всичко предвиждате и мислите.щял да ни дисциплинира...ами дисциплинирай тези в министерство на здравеопазването.какво бляха до сега?
161
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като гледам колко адекватно реагират всички до една правителствени служби на ситуации без пандемия, нещо ми подсказва че няма да се справят много добре ако пламне при насхора вземете мерки кой както може, не разчитайте на еднокнижния разтривач на уши
160
0
 
9
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Никоя държава със нейните си мерки ,специалисти и болници не може да се справи сама със спуснатата чума,виждам как човечеството е замръзнало,правителствата си трайкат ,сякаш чумата е спусната по нареждане на същества извън тази планета.
159
0
 
9
 
! Отговори
ББ преди 4 години
гледах репортажа...Милано изглеждаше като мъртъв град...ужасно е,дано нашите съберат пари за маски при нужда,без паника и простотии но да вземат адекватни мерки този път и навреме
158
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тирове и шофьорите в тях не трябва ли да се проверяват ? След като в южната ни съседка има заразени би трябвало нещо да се направи . Разнасят се заразите с пътуващи по света и като усетят ,че става страшно бързат да се приберат тук . Като не им харесва при нас да не се връщат.Жалко е че така се реагира , но като трябва дисциплина и ред нека да имат куража да го спазват . Маски и лекарства няма , до сега и реакции нямаше от властта ,докторите чакат инструкции .Нашенска управия !!!
157
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трагикомедия. Всяко едно изречение на цитираните управници и експерти - ВСЯКО едно - съдържа или нелепица, или лъжа. Само дето бат'бойко не нареди да се лови вирусът във въздуха, още докато не е преминал границата и да се затваря в буркани... бррр
156
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"КАБИНЕТЪТ БОРИСОВ В ДОГОВОР С ФЕЙСБУК ВКЛЮЧВА ДАНС КАТО АДМИНИСТРАТОР! РЕЗУЛТАТЪТ Е ТОТАЛНА ЦЕНЗУРА!"
155
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора,не гласувайте за никакви десни,сини партии,за да няма патерици на ГЕРБ!На изборите ГЕРБ трябва да бъде разрушен,защото е много вреден за България!Carthago delenda est!Delenda est Carthago!