Още двама със съмнение за Covid-19 във ВМА, къде има приети?

В нас няма регистрирани случаи, няма и в съседните Румъния и Сърбия
Обновена: 27 фев 2020 11:16 | 26 фев 2020 09:10,
123
Още двама със съмнение за Covid-19 във ВМА, къде има приети?
Снимка: БГНЕС

Двама души са приети тази нощ за наблюдение във ВМА заради коронавируса. Пациентите са пътували до Италия и са със симптоми на грип, обяви на брифинг началникът на ВМА и шеф на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Той подчерта, че всички, които нямат признаци на болестта, би следвало въпреки това да останат под домашна карантина.

"Вчера завършиха изследвания от Пловдив, Сливен и Габрово, които са негативни - включително и за двама пациенти от ВМА, които са поставени под карантина. Днес се очаква да дойдат пробите от Русе, Сливен и Бургас. През нощта под наблюдение са поставени във ВМА двама души с минимална симптоматика", обясни ген.-майор Мутафчийски пред Bulgaria ON AIR.

"Приемайки всички за карантина в болниците ще изтощи системата", подчерта медикът.

Още по темата

Проф. Мутафчийски посочи, че вчера са станали ясни изследванията на приети със съмнения за коронавируса от Пловдив и Сливен. Тестовете са отрицателни.  Очакват се в националния център пробите от Русе и Бургас.

"Този модел на поведение не сме го измислили ние, той е навсякъде - Китай, Азия и в Европа. Гледаме какво правят другите здравни системи, които се справят с тази заплаха", посочи Мутафчийски.

Очаква се деца от Каварна и Кърджали да се върнат предсрочно от Италия. Друга група ученици, от Свищов, се е върнала от Сицилия и ще остане под домашно наблюдения за няколко дни.

"В Италия има обявени 320 случая, има още един смъртен случай - стават 10. Беше обявена ситуация и в Загреб - мъж, който е пътувал на екскурзия в Милано", посочи още началникът на ВМА.

Той опроверга информациите за заразени с коронавирус в Румъния и Сърбия, след което призова медиите да отразяват коректно ситуацията със заразата.

"Тук става въпрос за извънредна ситуация, всички трябва да го разберат. Стандартните мерки не могат да се реплицират в тази ситуация. Не става въпрос за дребнотемие, а за сериозна отговорност към собственото здраве и здравето на близките", настоя ген.-майор Мутафчийски.

От думите му стана ясно, че има втора вълна на грип тип Б.
 
"Изпратихме окръжно писмо, за да се ангажират за свикването още днес на всички областните медицински съвети, които включват всички директори на болнични заведения и РЗИ в областта. Те ще бъдат запознати с нашите препоръки и инструкции. Чакаме информация какви ресурси може да отдели всяка болница, не бива да се прави разлика между държавни и частни болници. Всяка от тях ползва публичен ресурс.

В "Пирогов" ще бъде преобразувана токсикологията, а в "Александровска" - кожната клиника, за да бъдат пригодени за коронавируса. Във ВМА клиниката по психиатрия ще бъде преобразувана", каза още шефът на ВМА.

"Трябва да се прилагат стандартните мерки като в разгара на грипа предния месец - ако няма шалове, да се използват маски. Става въпрос за извънредна ситуация, за здравето ни и това на нашите приятели и познати", каза пък проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този генерал много прилича на Годжи.
85
3
 
7
 
! Отговори
Whatever преди 4 години
Абе какво постоянно ни занимавате с всеки един човек с грипоподобни симптоми? Ако и когато се докаже, че някой действително е заразен с коронавируса, чак тогава го правете на новина! Пфуууу... Аман!
84
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е това сериозно ли е целия ЕС да не е в състояние да произведе едни елементарни маски? До там ли го докараха евро либерастите?
83
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маските в цяла Европа изчезнаха, защото няма нов внос (произвеждат се в Китай) и отделно, което беше в мрежата и в складовете, го купиха китайците по страните и го пратиха обратно в Китай, кой за приятели, кой за пари. Така, че маски няма. Толкова сме свързани, че няма как да подмине. Купете малко храна и се надявайте да не сте от 20%, които ще го изкарат зле, или от 2% които няма да го изкарат въобще. Да се паникьосваме или да не се паникьосваме все тази. Деца под 9 години не се разболяват.
82
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 85Котайско е символ на МЕНТЕ.Така, че баш за менте никой не са осъдили в Китай.
81
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кантарджиев заяви,че в БГ вървяла втора вълна грипна епидемия,и затова хората пътували си мислят,че са хванали корона вируса. Каква е тази втора грипна вълна ,веднага след грипа,който мина в началото не февруари?! Нормално ли е това грип след грип?!
80
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България по статистически данни повечето умират от белодробни и сърце!Може и да е от вирус ама те пишат от сърце или от белодробна недостатъчностКато бях в казармата на фелшера му бяха казали ако се оплаче някои, че го боли от кръста на горе му давай аналгин а надолу аспирин и туи то най лесното
79
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в Китай като се произвеждат маски кел файда?
78
3
 
12
 
! Отговори
до 83 преди 4 години
Маските са менте гледах в Китай хванали да продават фалшиви!Обаче там ще ги осъдят доживот а тук ще ги пуснат след 24 часа.
77
1
 
13
 
! Отговори
а маските от де са преди 4 години
а маски тук произвеждат ли се или и те са внос... от Китай... хахахахаха
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Годжи ааахахахахахахахахахаха
75
0
 
18
 
! Отговори
Дългия преди 4 години
Годжи, няма ли да почерпиш, че те повишиха в Генерал- майор поне шефа си, бе скръндза?
74
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Годжи станал генерал абе къде ги раздават тези звания да си купя и аз едно
73
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
най-важно е че днес била свалена от самолета на Боко, който замина на воаяж в Гърция, една от придворните му журналистки, тип "***", от в-к Труд, понеже много кашляла и за да се опази царят -слънце...
72
1
 
19
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Илюминатите му подшушнаха нещо ! Това е планирано. Почти всички жертви са възрастни хора и то мъже. Какво по добре нещо от това да се освободят бройки в пенсионната система по целия свят. Вирусът е пуснат нарочно да избива стари хора ..... Още няколко неща. Земята е плоска, континента Австралия не съществува. Никой не е кацал на Луната и Марс .... всичко е анимация на Дисни. Гагарин никога не е летял... сред нас живее тайна раса от рептили :)
71
6
 
15
 
! Отговори
D преди 4 години
Сега ще скрият, че има заболели от коронавируса и ще кажат, че смътния случай е заради грипа. Както обикновено лъжат, за да си прикрият некомпетентността и мало*умието.
70
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баси, Годжи станал шеф
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 73 Бая прилича на Годжи наистина.
68
1
 
6
 
! Отговори
Северозападнал преди 4 години
Това на снимката не е Годжи?
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо маски могат да се използват чорапи. По възможност носени. Едва ли има вирус, който ще издържи на миризмата.