Още двама със съмнение за Covid-19 във ВМА, къде има приети?

В нас няма регистрирани случаи, няма и в съседните Румъния и Сърбия
Обновена: 27 фев 2020 11:16 | 26 фев 2020 09:10,
123
Още двама със съмнение за Covid-19 във ВМА, къде има приети?
Снимка: БГНЕС

Двама души са приети тази нощ за наблюдение във ВМА заради коронавируса. Пациентите са пътували до Италия и са със симптоми на грип, обяви на брифинг началникът на ВМА и шеф на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Той подчерта, че всички, които нямат признаци на болестта, би следвало въпреки това да останат под домашна карантина.

"Вчера завършиха изследвания от Пловдив, Сливен и Габрово, които са негативни - включително и за двама пациенти от ВМА, които са поставени под карантина. Днес се очаква да дойдат пробите от Русе, Сливен и Бургас. През нощта под наблюдение са поставени във ВМА двама души с минимална симптоматика", обясни ген.-майор Мутафчийски пред Bulgaria ON AIR.

"Приемайки всички за карантина в болниците ще изтощи системата", подчерта медикът.

Още по темата

Проф. Мутафчийски посочи, че вчера са станали ясни изследванията на приети със съмнения за коронавируса от Пловдив и Сливен. Тестовете са отрицателни.  Очакват се в националния център пробите от Русе и Бургас.

"Този модел на поведение не сме го измислили ние, той е навсякъде - Китай, Азия и в Европа. Гледаме какво правят другите здравни системи, които се справят с тази заплаха", посочи Мутафчийски.

Очаква се деца от Каварна и Кърджали да се върнат предсрочно от Италия. Друга група ученици, от Свищов, се е върнала от Сицилия и ще остане под домашно наблюдения за няколко дни.

"В Италия има обявени 320 случая, има още един смъртен случай - стават 10. Беше обявена ситуация и в Загреб - мъж, който е пътувал на екскурзия в Милано", посочи още началникът на ВМА.

Той опроверга информациите за заразени с коронавирус в Румъния и Сърбия, след което призова медиите да отразяват коректно ситуацията със заразата.

"Тук става въпрос за извънредна ситуация, всички трябва да го разберат. Стандартните мерки не могат да се реплицират в тази ситуация. Не става въпрос за дребнотемие, а за сериозна отговорност към собственото здраве и здравето на близките", настоя ген.-майор Мутафчийски.

От думите му стана ясно, че има втора вълна на грип тип Б.
 
"Изпратихме окръжно писмо, за да се ангажират за свикването още днес на всички областните медицински съвети, които включват всички директори на болнични заведения и РЗИ в областта. Те ще бъдат запознати с нашите препоръки и инструкции. Чакаме информация какви ресурси може да отдели всяка болница, не бива да се прави разлика между държавни и частни болници. Всяка от тях ползва публичен ресурс.

В "Пирогов" ще бъде преобразувана токсикологията, а в "Александровска" - кожната клиника, за да бъдат пригодени за коронавируса. Във ВМА клиниката по психиатрия ще бъде преобразувана", каза още шефът на ВМА.

"Трябва да се прилагат стандартните мерки като в разгара на грипа предния месец - ако няма шалове, да се използват маски. Става въпрос за извънредна ситуация, за здравето ни и това на нашите приятели и познати", каза пък проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
3
 
! Отговори
до Анонимен 40 преди 4 години
До Анонимен 40Е и? Какво ще последва, ако затвориш границите? Да кажем, на теория би могъл да спреш туристическия поток. Неприятно за икономиката и може да се разглежда като нарушаване на човешките права. Но да кажем, че ще го преглътнем. А вноса също ли смяташ да го спреш? Магазините ще се изпразнят за дни, ако не и за часове, с всички произтичащи от това последици. Най-вероятно ще е много по-страшно от коронавируса.
45
0
 
7
 
! Отговори
Типично за БГ преди 4 години
21 век , място България, маската по-скъпа от златото :)
44
0
 
8
 
! Отговори
селянин преди 4 години
некои викат че ракията предпазва от вирусите от тех не знам дали ке умрем ама от махмурлук съм на път ама май и за него викат има лек клин клин избива
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ме е страх от корона вируса, а от фашистките мерки, които се вземат против него. Те са истинската заплаха.
42
0
 
10
 
! Отговори
до 39 преди 4 години
Говорим за аптеки а не за контрабанда на маски, защото това си е така и трябва такива да бъдат преследвани от закона! Вчера две обяви срещнах на които бяха разпространени в много сайтове и групи, че продават кутия от 50 маски за 200 лв! Това за теб е нормално, така ли?
41
0
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Епидемията от Китай дойде ли тук в такива размери, само ще коментираме безпомощно.
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам колко глупав трябва да си, за да си купиш маска и да очакваш да те спаси по магически начин от заразяване.Хора стегнете се малко, как сте оцелели до сега.Вероятността да се размажете днес с колата, да развиете форма на рак или дори да ви блъсне влак е много по голяма от това да умрете от ковид.
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помните ли - по възрастните от вас, навремето като имаше радиация, казаха за нея чак след месец. Като знам как се работи в Бг и все да се правим на отличници, ако прикриват че вече има коронавирус, трябва да се вкарат в затвора. Мерките са елементарни, но ние винаги ги вземаме последни - отмяна на всички полети от огнища на зараза и повишен контрол по границите. Не се научиха, ей
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 32-риТи в кой свят живееш бе брат, знаеш ли че от вчера вървят частни обяви - маски 50 бр. за 200 лв! Я се порови и виж!Значи щом вървят частни обяви няма маски?Интересна логика!Продавам картофи(защото няма картофи)
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ба си двама души изтощиха системата, всички прикозки дето изприказваха ми намирсват че ще ни оставят на естествен отбор. важното е пари да има за магистралките, нас кучета ни яли!!!
36
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Българина му дай да печели от нещастието на сънародниците си, тарикати изкупиха маските с кашоните и сега ги продават в нета на космически цени!
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох, гледам само нова, бетеви, онея врачките и чета всякакви бегемама групи у фейса.Много съм притеснен, изкупих всички промоции в кауфланда и се запасих за 3 години ядрен апокалипсис.
34
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Упорито се крие от обществеността, че президента е доказано заразен с корона вирус!Според секретни данни не му остава още много.
33
2
 
3
 
! Отговори
до 32-ри преди 4 години
Ти в кой свят живееш бе брат, знаеш ли че от вчера вървят частни обяви - маски 50 бр. за 200 лв! Я се порови и виж!
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вземете си платена отпуска и карантинвайте. Ако сьмнението е от работното място, ако има следващ пьт на сьмнение .Ами като начало просто да раздадат работателите маски и рькавици и задьлжително с тях
31
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МаскатаМаски има колкото щеш, иначе какви защитни облекла бе?Със скафандри ли ще ходим?
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герб да преорганизират Парламента в цех за производство на маски и тези 240 вместо да си барат макарите по цял ден да седнат и да шият маски! Министрите също!
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук всичко е пригодено да съществува в условия на стабилност, и дори тогава нещата са на косъм. При всяка извънредна ситуация се оказва, че няма капацитет, няма ресурси, няма специалисти. Затова е толкова важна стабилността за държавата. При всеки проблем балонът се пука.
28
1
 
21
 
! Отговори
Маската преди 4 години
Започна да се вижда че Царят е гол! Нямаме нито маски, нито защитни облекла, нито дезинфектанти.....къде е "голямата" ни икономика бре Бочко!? Ти нямаш ресурса една маска да произведеш
27
2
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
затворете границите българите не разбират от дума да си седнат на г---- и да непренесят зарази от света сега и маски няма не сме подготвени за нищо 10 душивъв вма щели да изтощат системата ега ти системата и държавата резил