Болничен за карантина? Ако идвате от Китай или Италия!

МЗ обяви при какви условия става това, призова за съвестно отношение
33
Болничен за карантина? Ако идвате от Китай или Италия!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Личните лекари могат да издават болничен лист за карантина на българските граждани, пристигащи у нас от държавите с високо разпространение на новия коронавирус - континентален Китай и Италия. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.
  
Всички граждани, на които органите на държавния здравен контрол (регионалните здравни инспекции) са препоръчали карантина в домашни условия, могат да получат болничен лист за срока на карантината от общопрактикуващия си лекар. Това се отнася за гражданите, пристигащи у нас от континентален Китай и Италия и попълнили анкетна карта при влизане в страната.

За целта регионалните здравни инспекции ще предоставят информация за лицата, подлежащи на карантина, на общопрактикуващите лекари на територията на съответната административна област.

За издадения болничен лист следва лицата да уведомят своя работодател в нормативно установения двудневен срок. Болничният лист може да бъде получен от общопрактикуващия лекар и предоставен  на работодателя след изтичането на карантината.

Министерството на здравеопазването напомня, че всички лица под карантина не трябва да напускат домовете си и при поява на грипоподобни симптоми (повишена телесна температура; кашлица; затруднено дишане, треска и т.н.) трябва да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, а ако нямат такъв – със съответната регионална здравна инспекция, откъдето ще получат указания според случая.

Министерството на здравеопазването препоръчва също така да се избягват всички пътувания до континентален Китай и Италия, както и до държави с високо разпространение на коронавирус COVID-19.

Отговорност на всеки български гражданин е да се отнася съвестно към своето здраве и здравето на околните. В този смисъл Министерството на здравеопазването апелира гражданите под карантина да я спазват стриктно, се посочва в съобщението.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ами който е решил да си развява байряка в Китай или Италия ,да си стоят там,гадове
31
0
 
1
 
! Отговори
Типично по нашенски преди 4 седмици
С тези нискотарифни полети някои полудяха...не се спират. А после ще отмарят 14 дни по нашите молове! Тъпанарите ще им заработват болничните. Адемов се изложи "...ами да, умират но възрастни с хронични заболявания, онкоболни..."
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
България ще бъде последна страна в Европа в която ще има"заразен"
Нека всеки сам си отговори ЗАЩО?
29
0
 
3
 
! Отговори
Hoko преди 4 седмици
До Newone

Според мен болнични трябва да има, но нека попълват анкета защо пътуват. Ако отиват на почивка при условие, че има карантина, трябва да им се спират правата за болничен. Също така на всички гастари с българско здравно осигуряване да им се забранява да напускат БГ или да си плащат кеш в Италия :)
28
1
 
9
 
! Отговори
Newone преди 4 седмици
Жалко, че отново държавата се огъна от едно правилно решение да не се издава болничен за карантинен период най вече от Италия. Имам няколко колеги, които въпреки информацията за вируса в Италия, на своя глава отиват там на екскурзия. Сега като подарък от правителството от нашите пари защото бюджета на НОИ се формира от всички наши пари ще бъдат възнаградени с 14 дена допълнителна почивка. Масата от коментиращите не осъзнават, че парите в НОИ са всъщност парите вземи от нашите заплати.
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Държавата предпочита да умират хора, отколкото да похарчи пари.
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В България има някаква жалка имитация на мерки. Вирусът ще дойде и хората ще трябва да се оправят кой както може. Това жалко подобие на държава трябва да се закрие.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Иде ли?"
24
5
 
8
 
! Отговори
Stoedin преди 4 седмици
Ако не сте били по работа - Най-добре си пуснете отпуск - платен или неплатен. Не е честно да точите Българския бюджет или фирмата, затова че сте си правили кефа. Ако сте били по работа - правилно е да вземете платен отпуск, но е допустимо и да сте в болничен, но всички в България ще трябва да платят за вас. Включително и децата ви.
23
1
 
6
 
! Отговори
2121 преди 4 седмици
Ако Китайските политици бяха толкова тъ,пи колкото са българските, досега света щеше да е пламнал
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Опасявам се че може да се разпространява и с вятъра. Щом може да "живее" върху предмети, банкноти, значи може и с прах и други частици.
21
0
 
6
 
! Отговори
българин преди 4 седмици
А ако идваш от Америка>! Или там е гарантирано че няма :корона вирус'? Тоест Има го. Но само в лабораториите им!!!!-:) Схващаш ли българино? Кой разбрал разбрал!
20
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не сме Швейцария за съжаление, ако има много хора поставени под карантина, според мен НОИ ще даде фира съвсем скоро...
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 18

Не можеш да осъдиш американци, те са извън всякаква чужда юрисдикция.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Като мярка против коронавируса предлагам да вдигнем партийните субсидии.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да хванат лабораторията, която го е пуснала вируса и да ги осъдят за обезщетение за нанесените щети и за психически тормоз над хората!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Имате право на болничен, но болничния може да се издаде само в Пекин.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Стига с тази психоза, във Франция и Германия болните се излекуваха. Това е просто грип.
Грип като грип и ще си замине като cвинския. Няма да дойде края на света. Не е сигурно дали въобще ще дойде в България. До април месец ще е свършено с коронавируса.

Денонощно медиите за него пишат. Такава истерия не съм виждал. Осъзнайте се.
14
2
 
4
 
! Отговори
На баба! преди 4 седмици
'убаФци мамини изостанали! Каква Италия, това е Шенген със съответното свободно движение и става въпрос за периметър, не за конкретна държава! да не би идващите от южна Швейцария да са в по-изгодно положение...
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Изцвъкаха поредната тъпня. Платен болничен, ако идваш от Китай или Италия. Ама ето ситуация: влиза се с кола през сръбско - с лична карта, не се отразява никъде. И кой може да каже от Италия ли идваш, от Швейцария ли и прочие, или си отишъл при комшиите да хапнеш една плескавица... Казваш - в Италия бЕх , от там идвам, и си почиваш с платен болничен 2 седмици... такива ми ти мъдри мерки се взимат