Психиатър: Страхът може да улесни възможността от зараза

Спокойствието е най-важното в ситуацията на новия шам
Обновена: 27 фев 2020 11:03 | 27 фев 2020 10:55, Ния Христова
24

3313 гледания   |  Още видео

За момента няма потвърден случай на коронавирус, но не е невъзможно това да се случи в следващите дни.

Най-важното в ситуацията на новия вирус е да запазим спокойствие.

"Дотолкова доколкото е възможно хората да рационализират тези страхове. Трябва да разберат, че с и без страха това, което трябва да се случи - ще се случи. Единствено страхът може до такава степен да ги потисне като съпротивителни сили, че да улесни достъпа на вируса", коментира психиатърът д-р Веселин Герев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че психиката на човек е устроена така, че той да живее в страх, а той е основната сила в нашето ежедневие.

"Страхът за здравето е един от най-силните и по-силен от него е само страхът за живота. Ние все още не може да попаднем в тая зона на силен страх, който да стигне до паника, защото заразата от коронавирус е около нас. Не са регистрирани първите случаи в България, но това най-вероятно предстои да се случи", допълни той.

Според данни на СЗО от 100 заразени - 80 оздравяват и само трима умират.

"Когато човек се притеснява - ръси много адреналин в тялото, а това е хормон, който бута имунитета. При вирусните сили е много важно човек да има съпротивителни сили, за да може те да бъдат неутрализирани. Има проучвания, че стресът, паниката, напрежението, безсънието бутат нивата на имунноглобулините от група А, а е много важно те да функционират нормално", допълни д-р Герев.

Той сподели, че е провел разговори със свои колеги от Милано, които неглижират проблема, въпреки че заболелите от новия щам в Италия са над 400.

"Има един тип хора, които ги е страх дори, когато излязат на улицата, внимават какво ще пипнат", отбеляза психиатърът.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютно е прав нали заради страха да не бъде зарезен премиерът свалиха журналистката от самолета
23
1
 
4
 
! Отговори
стресират ви преди 1 месец
Телевизиете всяват паника. От сутрин до вечер само това говорят. Лешоядите щом надушат кръв и смърт, за тях това е жътва. Говорят , показват, коментират, плашат, за да ти вземат акъла още от сутринта и да те стресират. Предлагам да не се гледат телевизии. Там вече няма нищо качествено и поучително. Само стрес и паника За сега радиото остана по - добро, с изключение на някои журналисти като Урунгел Великова и семейството и .щом я чуь е превключвам. Тази жена е вредна за родиото, махнете я оттам.
22
0
 
3
 
! Отговори
Боб преди 1 месец
Гадове, вие го докарахте!
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 19
"Уплашен човек - половин човек!"

Уплашен българин - Сральо Балкански
20
0
 
3
 
! Отговори
Най-ме е страх преди 1 месец
да не ме хванат на летището с температура и да ме запрат за 14 дена без заплата и болничен, че той инкасатора идва всеки месец и от вируси не го страх - иска пари да имаш и да плащаш.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уплашен човек - половин човек!
18
2
 
5
 
! Отговори
Счет. до номер 12 преди 1 месец
Абе направо да си го кажем сметнато, че да не затормозяваме онези, които не обичат математиката/особено управниците/ - 280 000 души столичани нещо ще се изгубят в друга Галактика. Но явно психиатрите ще ни посъветват "да не ви пука"
17
1
 
6
 
! Отговори
Счет. до номер 12 преди 1 месец
"17 човека сигурно отиват в друга Галактика" - еми заедно с 3-та починали т.е. общо 20 души, това прави май "само" 20% доколкото все още мога да пресметна - явно отиват на среща със Създателя. Колко хил.души за София са 20%-да смятат колегите.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е човека! Накендзаш се и няма вода - зараза!
15
0
 
6
 
! Отговори
да не ни пука ??? преди 1 месец
при разсеян лекар :..........докторе, идвам на контролен преглед. благодаря ви. оздравях............браво, от какво те лекувах........... ...напикавах се .предписахте ми бром ..........и какво, спря ли да се напикаваш ? ................не, докторе, даже вече се на ак вам, ама не ми пука !
14
1
 
9
 
! Отговори
Фобос преди 1 месец
"Успокоителната" статистика показва, че, например, в 1,2 млн. град София биха умрели 3% - или САМО около 40 000 души! Бъдете спокойни, хора!
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До там ли стигнахте от тази телевизия. Да интервюирате психиатри за проблем който касае нормални хора. Водещата се нуждае от психиатър. Обикновено се канят вирусолози или най-малко психолози. Уточнение - психологията не е медицинска дисциплина. Колко сте невнимателни - да тръбите че от 100 заразени, 80 оздравяват, 3 умират и не уточнявате къде отиват останалите 17. Най вероятно е да заминават в друго измерение. Ниско е нивото на журналистиката, "короната" е едно от решенията за оправяне.
12
2
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
"Според данни на СЗО от 100 заразени - 80 оздравяват и само трима умират." - а останвалите 17 човека сигурно отиват в друга Галактика и ги изключват от статистиката тук...
11
1
 
11
 
! Отговори
Киро Х преди 1 месец
“"Според данни на СЗО от 100 заразени - 80 оздравяват и само трима умират."
——————————————————

Браво, не само, че е сериозен психиатър, но явно е и доста добър математик! Синус, косинус, тангенс и котангенс отсекъде брат!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В тази държава, от престилките ли ги
отвързвате,преди ефир.Значи има болен
,или барсагейт ще възпризведе промяна,
във второ действие на операта от Дванайста нощ.Излизат трабадурите.
В далечината се чува алт.Дон Алегро
надава ухо.Слънчевите лъчи обагрят
листата на палмите.
9
3
 
7
 
! Отговори
Додо преди 1 месец
Предполагам им взимате по нЕкой лев на такива Отрепляци, като този чОкундур, за да им публикувате името и снимката, а те да ръсят мозък, като примерно това, че водата е мокра, или, че стреса е вреден! Ако го правите без пари се минавате жестоко!
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е. Стресът и импулсивните действия намаляват съпротивителните сили на организма. Така че призивите да няма паника имат и някакъв смисъл. Хладнокръвен разум трябва в такива моменти, проблемът е че у някои наши политици разум съвсем отсъства.
7
5
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
Престанете да отклонявате вниманието на хората с незначителни неща. Кажете как върви следствието в Испания за къщата на Борисов в Барселона. Българския премиер е следствен, а корумпираните медии ни занимават с фалшиви новини.
6
1
 
5
 
! Отговори
все тая преди 1 месец
какъв е тоя 'ШАМ' ?
5
1
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Къде го намерихте този?