Живот зад граница или в България? 70% били готови да се върнат

Бонус програмата на Агенцията по заетостта връща 300 висшисти
Обновена: 28 фев 2020 16:53 | 28 фев 2020 10:56, Камелия Цветанова
364
Живот зад граница или в България? 70% били готови да се върнат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

70% от българите, които са участвали в кариерните форуми на социалното министерство, организирани в чужбина, са заявили готовност да се върнат отново в родината си. В това уверява социалната министърка Деница Сачева в отговор на въпрос на депутат от ГЕРБ.

Още по темата

През 2019 г. кариерните форуми били организирани във Виена, Мюнхен, Хага, Лондон и Кльон и в тях са участвали между 160 и 200 българи, сред които не само студенти, но и по-възрастни хора, както и между 20 и 35 работодатели.

На форумите българите, избрали да печелят хляба си в чужбина, са били запознати с актуалната икономическа ситуация, с възможностите за заетост в България и условията на пазара на труда.

Назад към България: Държавата ще връща живеещите в чужбина

Целта на институциите, социалните партньори, бизнеса и неправителствения сектор е да привлекат повече кадри обратно в България.

Според Сачева резултатите от тези кариерни форуми са толкова добри, че пред тази година инициативата продължава като за пръв път ще има форуми и в Амстердам и Глазгоу.

Изборът на градове, в които се организират, зависи от концентрацията на български студенти, за да могат да бъдат информирани максимален брой млади хора с възможностите за професионална реализация в България.

Сачева напомня, че от 1 април Агенцията по заетостта стартира и програма с мерки, насочени към хора до 54 години с висше образование, които през последните 6 месеца са работили зад граница в страна от ЕС.

Програмата е насочена и към току - що завършващите студенти в чужди университети. Очакванията са около 300 души да се възползват от допълнителните стимули. Условието, за да се получи подкрепа, е завърналите се да остават на работа поне година, след като получат помощта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия съвсем са изтрещели.70% били готови да се върнат!Къде ги видяхте,бе?
41
0
 
36
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Поредната МАНИПУЛАТИВНА СТАТИЯ В СТИЛ ГЕРБ!!!!!!Аз живея в чужбина и въобще нямам намерение да се прибирам в "блатото" наречено Държава ......опс... ТЕРИТОРИЯ е правилно да се каже!!!!!!!Щом са питали някое "министерство" отговорът винаги ще е ПОДВЕЖДАЩ,както и във този пореден "абсурден" случай!!!!!
40
1
 
28
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Хахахахахахахаха, хохохохохо, хахахахахахаххаа... кариерни форуми;))) БОже, Боже, що си чалдисал герберите, че си ги очалдисал... На "кариерните форуми" участвали около 200 човека, т.е. самият герберски актив по места в емиграцията и 70% от партийците били готови д аподкрепят партията си в България;))) Имах си хас и да не го направят. Ама на думи де;)))
39
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А дано,ама надали.
38
1
 
34
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Отидете на летището,много хора бягат от страната и този политически бар.дак и подобни лъжи и мошеници.
37
0
 
28
 
! Отговори
10г преди 4 години
За да те вземат на работа може само, ако си връзкар, и то само за 4 години докато сменят партията.
36
2
 
22
 
! Отговори
акуд преди 4 години
ахахаха 70% те 7% няма да се върнат днес .70% е реалистичен процент но когато заплататс минимална за 8 часа на ден 44 часа работна седмица 800? ДА ще се върнат
35
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мислех да се върна,бяха ми обещали работа като продавач в Лафка,но тя взе,че се гътна.Иначе места за чиновник нема.Всичкото герп са на креслата.Избиратели,ко да праиш...
34
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова гнусно манипулират тази статистика, че не е истина.70% биха се върнали в България, ако икономическото положение се подобри значително. Ако то наистина вземе, че се подобри, тогава поне още толкова чужденци ще вземат да даойдат. Вижте какво става с Полша, която продължава да изпитва недостиг на работна ръка, въпреки, че вече е в клуба на развитите. Икономическото състояние е едно, социалното съвсем друго. И преценете сами колко сме далеч от завръщането дори на 10% от тези 70%
33
0
 
28
 
! Отговори
Ей хора преди 4 години
Тази много рано се напушила и лъже яко.
32
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този път ще се съглася с БСП - всички тези статистики са манипулирани
31
0
 
31
 
! Отговори
Кьормеков преди 4 години
Дебели тънки,биволици,мъжки кранти от "Дондуков"-1,баламосват простолюдието с идиотските си новини. Лельо,кой бяга от хубавото,кой не желае спокойствието? Ти глуха ли си, кьорава ли си каква е истината,че лъжеш като лясковска ***?
30
1
 
13
 
! Отговори
Пижу преди 4 години
Аз ще се върна, ама кал ще ви излезе сметкта, като вече не съм бг гражданин
29
0
 
19
 
! Отговори
10г преди 4 години
10 години стаж зад граница,от 4 години тук, Тука е по-зле.
28
8
 
20
 
! Отговори
Мисисага преди 4 години
Мушмороци,става дума за тия които са навън и са тръгнали с,,голямата кошница",а не за вас легнали на тюфлека с лаптопа или смартфона в ръце....,,Бате работа има ,ама пари няма" ми казаха двама от Плевен в Торонто ,които бутаха количка със хот-дог.За 8 години бяха стигнали до там! В същото време авиоинженер с английски го бяха взели на работа ,още на третият месец след ,,кацането " там. Така че който мие чинии тук,ще ги мие и там.Като гледам по долу ,всичките ,,философи" сте това ниво !
27
15
 
7
 
! Отговори
... преди 4 години
Защо няма нито един осъден комунистически престъпник за зверствата които е извършил над Българската държава и народ?Комунистите са НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ СЛУЖЕЩИ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА СЕСЕСЕРЕ
26
0
 
15
 
! Отговори
??? преди 4 години
Лъже като сач, ако разбирате какво казвам.
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На кариерните форуми са млади и обнадеждени, че нещо се е подобрило. .. А тези от 10 г които са там няма никога да се върнат. Отделно младите имат носталгия по родители. Като умрът роднините продават всичко и изчезват завинаги
24
2
 
23
 
! Отговори
Питане преди 4 години
няма ли е да е икономически по-оправдано да направят програма за задържане на тези които са тук да не ходят вместо да връщат тези, които вече са тръгнали. Има доста мляди лекари, за които да се направят стажантски програми и доста инженери, които завършвайки се заемат с административна, а не с инженерна дейност и доста учители, които не могат да си намерят работа, а класовете в училищата са по 35 деца... Когато успеят да създадат условия за тези тук, тогава ще се варнат и заминалите - логично е.
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
70% звучи супер грандиозно а? Само дето на фона на броя българи които са били принудени да си тръгнат в търсене на нормален живот и перспектива за бъдеще 70% от 160 ?. Е няма що 100 човека на фина на милион и отгоре искат да се върнат? Що ? щото сме вързали и цъфнали ли? Щото има бъдеще за децата ни тук? Защото няма корупция? Защото няма престъпност ли? А забрвих, връщат се заради природата. Чакай коя природа? Тази с бетона по морето или изсичнето по планините? Що ни правите на маймуни бе?