Официално: Професия PR с празник на 7 юли

Предложението, прието от МС, е на министъра на културата
9
Официално: Професия PR с празник на 7 юли
Снимка: flickr

Датата 7 юли става професионален празник на специалистите по връзки с обществеността (ПР-специалистите).

На тази дата през 2005 г. представители на всички асоциации, на бизнеса, на свободите специалисти, се събират и обединяват около един Етичен кодекс. Този документ се превръща в основата на обединяването на целия сектор, както и на създаването на основните правила, препоръчителни за професионалната дейност на специалисти и компании, съобщиха от правителствената пресслужба.

Проектът на решение е изготвен във връзка с постъпило предложение в Министерството на културата от представители на браншовите организации в ПР- сектора: Българското дружество за връзки с обществеността, Българската асоциация на ПР-агенциите. Асоциацията на специалистите по комуникации в общините, Европейската асоциация на комуникационните директори, Дружеството на практикуващите връзки с обществеността към Съюза на българските журналисти.

Предложението е мотивирано с нарастването на значението на публичните комуникации през последните години, с ускорените процеси на глобализация, пренос на информация и налагането на нови методи за общуване, както и с огромното им влияние в процесите на предотвратяването и овладяването на кризи, в борбата с фалшивите новини, порочната практика за използване на тролове в предизборните кампании и много други.

Секторът на ПР-специалистите у нас се развива изключително динамично. Като признак на устойчиво развитие на целия бранш е фактът, че вече в 10 български университета се преподават различни форми на комуникации, а броят на работещите в сектора надхвърля 20 000 души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
МоЙте специализациЙ преди 4 години
4 - най-ценни ще сте в БАН в института по български език и се чудя как още не са ви довели насила да напишете Правописния речник на българския език.
6
0
 
2
 
! Отговори
дърт преди 4 години
До Брво! 3Елементарно! Излиза от кожата си да "докаже", че дявола е ангел и трябва да му се кланяш.
5
0
 
6
 
! Отговори
упс преди 4 години
И какво ще стане, ако въпросния "каймак" (за мен е по-скоро шлака, и тя избива отгоре, ама е абсолютно ненужна) изчезне? Ще се промени ли нещо? Да не говорим и че пиарът е вреден. Всяко лeке може да си плати на пиар и той да го изкара като картина на Пикасо. А лекeто си е лекe. А още по- зле е и ако лeкето е политик. Тогава въпросния пиар трябва носи наказателна отговорност.
4
13
 
1
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
За твое сведение не е така. Това е една много тежка и отговорна професия. Аз съм завършила психология и после магистратура ПР. Хората с мойте специализаций навдякъде са много търсени и високо платени. Ние сме като каимака на обществото и сме критична маса като пост-субординатни елементи на обществения социум.
3
1
 
6
 
! Отговори
Браво! преди 4 години
Сега ако някой може да обясни какво точно прави един PR...
2
3
 
7
 
! Отговори
упс преди 4 години
PR води класацията на най-безсмислените професии. И най-простият зидар, свинар, боклукчия е много по-полезен за обществото. А сега и празник са си измислили, ще празнуват Празника на нищоправещите кърлежи.
1
0
 
9
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Тя продтитуцията винаги се е развивала добрее