Медсестри на перваза на парламента, търпението им свърши – искат оставка

Залогът сега е много по-голям, посочиха те пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 6 мар 2020 09:35 | 6 мар 2020 08:42, Елка Василева
351

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Барикадиране в бившия партиен дом и блокиране на централния булевард "Дондуков" - до това се стигна снощи на протеста на майките на деца с увреждания от "Системата ни убива“ и този на част от медицинските сестри.

Майките от "Системата ни убива" настояват за оставката на социалния министър Деница Сачева, тъй като искала отмяна на Закона за личната помощ. Медицинските сестри пък искат достойно заплащане, по-добри условия на труд и реформа в звеното.

В шестия ден от протеста майките настояват за оставка на цялото правителство.

Още по темата
"Нашето търпение свърши, нашият ултиматум беше до вчера 17:00 ч - да получим двете оставки - на Сачева и Стоименова, от вчера сме обявили гражданско неподчинение. Ясно е, че няма да бъде решен нито един от въпросите. През цялото време се развяваше хартийка, с която се обясняваше, че протестиращите майки са платени. Опитват да ни върнат в изходна позиция", посочиха те за "България сутрин".

И припомниха, че са участвали в създаването на закона и в работните групи. Ясно било, че ще има оценка на въздействие, но сигналите които получавали е, че този закон е лошо работещ.

"Няма база данни, от която да се черпи информация и се казва, че за този закон няма пари. Никой не стои зад нас. На нас ни писна да има неработещи в този Министерски съвет. През цялото време сме срещали стена от неразбиране. Искаме да се махнат, защото не успяха да решат нито един проблем на обществото. Палатковият лагер е безсрочен, залогът сега е много по-голям", посочиха протестиращите за Bulgaria ON AIR.

 Междувременно тази сутрин се стигна до ескалация на напрежението в сградата на Народното събрание на пл. "Бетенберг" – бившия Партиен дом, където няколко медицински сестри се барикадираха снощи.

Служители на НСО опитаха да приберат протестиращите жени от прозорец на сградата, но една от тях – Бойко Атанасова, успя да излезе отново и обяви гражданско неподчинение. Служители на НСО, сред които и техният началник – ген. Валдимир Станчев, се опитаха да приберат жените в сградата.

Бойко Атанасова обяви, че са били блъскани и дърпани. Тя твърди, че лидерката на протестите Мая Илиева е викала за помощ. Тя поиска камери на медиите да влязат в сградата, за да се гарантира тяхната безопасност.

Искахме да слязат от прозорците, никого не сме блъскали, опитахме се да я вкараме вътре, обяви началникът на НСО.

Към 8:30 ч. пожарната разпъна платнище под сградата, което да обезопаси евентуално падане от прозореца на протестиращата Бойка Атанасова, която стоеше на перваза на прозореца. Малко по-късно обаче тя слезе оттам и влезе в заседателната зала.
 

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още по темата: протестмайкимедсестри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари