Българските деца, родени в чужбина. Колко са?

Една трета от младите в детеродна възраст са в чужбина
7 мар 2020 12:30, Петя Славова
185
Българските деца, родени в чужбина. Колко са?
Снимка: БГНЕС

За близо 30 години в чужбина са се родили около 330 000 български деца, а оттук нататък броят им ще нараства още повече. IT-специалистът Боян Юруков е изчислил, че една трета от младите в детеродна възраст са в чужбина, съобщава "Дойче Веле".

Деца в София

За близо 30 години в чужбина са се родили около 330 000 деца с българско гражданство, показват изчисленията на Боян Юруков. IT-специалистът е изследвал официалната статистика от 1990 до края на 2018 година. Според него, тя издава доста тревожни тенденции: "Една трета от младите, които влизат в детеродна възраст, са в чужбина. Това е много голям проблем, тъй като липсват хора, които да произвеждат, да правят бизнес и иновации. Резкият спад на тези хора създава проблем както за бъдещите поколения, така и за икономиката на България днес".

"Българите щели да изчезнат като народ. Това са пълни глупости."

Юруков твърди обаче, че близо половината от спада на населението след 1990 се дължи не толкова на емиграцията, колкото на процеси, започнали много преди това - например през 1970-те години, откогато се забелязва постоянно намаляване на раждаемостта. В резултат се получава нещо като демографска дупка, казва експертът: "Дори и да нямаше никаква емиграция, населението днес пак щеше да намалява. Пак щяхме да стигнем 5-те милиона, но това щеше да се случи може би 10-15 години по-късно".

Боян Юруков категорично не е съгласен с тезата, че българите ще изчезнат като народ. Според него, подобни твърдения са нелепи: "Причината да сме на първо място в Европа по свиване на населението е, че в един и същи момент се наслагват няколко различни фактора".

Експертът е установил една интересна тенденция. Според него, има сериозни белези за това, че през последните няколко години процесите на емиграция от България се забавят - тоест, по-малко хора напускат страната. В същото време Юруков подчертава, че данните на НСИ, цитирани наскоро от премиера Борисов с думите, че все повече българи от чужбина се завръщали в страната, не са били интерпретирани коректно. Трябвало е, разбира се, да се отбележи и броят на онези, които в същото време са напуснали България. В тази връзка експертът по програмиране и информационни технологии подчертава, че е почти невъзможно да се установи какъв точно е броят на трайно завърналите се българи - включително и поради факта, че системата за адресна регистрация в България е крайно лоша.

Въпреки това Юруков твърди, че има различни индикатори, говорещи за забавяне на емиграцията от България. Обяснението му: "Това се дължи не само на скока на заплатите в някои сектори в България, но и на това, че много от хората, които бяха заминали за Италия, Испания или Гърция, междувременно се завърнаха, тъй като ситуацията там се влоши".

"Хората не напускат България само по икономически причини"

Българският IT-специалист, който работи във Франкфурт за фирма от сферата на финансовите технологии, говори и от личен опит: "Чистата заплата, която получава един IT-специалист във Франкфурт, вече не е много по-висока от заплащането, което би получавал в София, а вече и в Пловдив и Бургас. Разбира се, подобно сходство в заплатите все още не се наблюдава във всички сектори на икономиката, а има и друго: хората не напускат България само по икономически причини. Роля за тяхното решение играят и фактори като сигурността, липсата на върховенство на закона и дори най-елементарни неща като чисти улици и оправени тротоари например", казва експертът.

Данните, анализирани от Юруков, сочат, че в Германия е най-многочислената българска диаспора в ЕС. По думите му, през последните години тази диаспора се е увеличила драстично: "Голям е и броят на децата, родени в Германия. Това си личи по увеличаващия се брой български училища, клубове и организации в Германия.

Друг интересен момент е, че много малко от българите в Германия, които имат право на германско гражданство, действително кандидатстват за германски паспорт - това са едва 3-4% от онези, които живеят от над осем години в страната. Затова пък техните деца го получават автоматично, така че ще има все повече българи с германско гражданство. Очаквам, че в рамките на следващите десет години може да има до 200 000 българи с гражданство от друга европейска държава - нещо, което никога досега не се е случвало за толкова кратко време", казва Юруков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
13
 
6
 
! Отговори
да преди 4 години
Това там не са българи! мършавите българки гледат някой да им плаща и бегат в чужбина да излъжат някой германец
84
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам възпитанието на моите деца които израстнаха в чужбина и това на техните връстници в България не съжалявам нито за момент че сме напуснали страната.
83
3
 
11
 
! Отговори
Край преди 4 години
Въведете матури по български и българска история за тези деца - на издържалите дайте и български дипломи. Отпуснете им по една стипендия за висше образование - така ще съхраним българското в тях. Няма по-добро лоби на България в чужбина от тези деца.
82
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко: За близо 30 години в чужбина са се родили около 330 000 български децаИ да допълня че има над 3 млн българи живеещи зад граница, 1/3 от народа напусна блатото на Боко и Сие.Доклад на ОН за БГ през 2050г - население 5 млн и от тях 1 млн цикламени. Спете още овце, спете
81
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От последните 30 години българските деца родени извън България са над 2 милиона. Пълно е с трийсет годишни българи с чуждо гражданство които само знаят че имат български корени без да има двойно гражданство и майчин език български. Родените българчета през 2017-2018 бяха около 200 000 до колкото си спомням а колко още са с чуждо гражданство не се знае.
80
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тъпань оти,трииш бе бозук
79
4
 
5
 
! Отговори
Осман преди 4 години
А според вестник хюриет 87 от децата в турция нямат официален баща, което значи че са ko*eлдаци
78
1
 
2
 
! Отговори
кап.Петко преди 4 години
Бир *** ичин,***,битюн батмааз
77
0
 
12
 
! Отговори
До 82 преди 4 години
И на Марс да отидеш,пак ще си останеш същият п.ростак,щом обиждаш непознати хора,които са ти задали въпрос,който не ти е удобен.Избягъл си от селото,ама то от теб никога няма да избяга.
76
6
 
10
 
! Отговори
ГОЛАТА ИСТИНА преди 4 години
Псевдо родолюбци се надпреварват да посочват аргументите, които така силно привличат хората в България.А със зъби и нокти драпат да изпратят отрочето да учи "зад граница".Благодаря!Същото било във Франкфурт, като в България... минава това пред онези, които не им е стъпил крака в Европа. Като заплатата е същата, защо стои още там?
75
13
 
8
 
! Отговори
Глобалист преди 4 години
Време е за обединени европейски щати. Всички да имат еднакви европейски паспорти без значение в кой щат(държава)си роден. Това е бъдещето . Само така ще спрем войните , разделението и омразата. Нали това е идеята за създаването на Европейския съюз.
74
2
 
12
 
! Отговори
Йово преди 4 години
"Чужбина са се родили около 330 000 деца с българско гражданство". Като студент мой приятели състудентка и състудент се ожениха за Американци(Младежът за филипинка но с американски паспорт) и техните деца нямат БГ гражданство. Ловя бас че не са само тези два случай на българи които децата им нямат БГ гражданство. Вероятно са хиляди деца от смесени бракове които нямат БГ гражданство.
73
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма смисъл да се пита колко са тези деца - те са загубени за България !
72
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами нали това искате - краен индивидуализъм, всеки да гледа само себе си, никакво чувство за дълг към местна общност и държава, на патриоти се присмивате като на старомодни *** - ето ви резултата. само че не всеки мисли като вас, и тази територия ще има население, но няма да сте вие.
71
3
 
25
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Броят на родените извън България е много по-голям. Не се отчита родените деца от смесени бракове, които се раждат с чуждо гражданство, както и родените в български семейства, чиито родители са придобили чуждо или двойно гражданство. Не се отчита и броят на живеещите извън България деца. Естествено, намаляват напускащите България, защото населението е намаляло наполовина! Тук остават пенсионерите. Процентът на напускащи преди и сега спрямо реалното население ТУК не е променен съществено.
70
11
 
7
 
! Отговори
До 74 преди 4 години
Ами като не искаш български паспорт,за чий си идваш в България и пишеш в български форум.Такива като теб изобщо не трябват на държавата .
69
12
 
6
 
! Отговори
дойчланд преди 4 години
Германия е най великата. Ние сички сме германци, даже и кучето ни е германец. Кучето ни има двойно гражданство - германско и българско. Глобализация е.
68
5
 
17
 
! Отговори
God save the Queen преди 4 години
Моите деца съм им извадил британски и български паспорти. През седмицата са на английското училище а в неделя на българско. Аз съм направил каквото мисля че трябва. Като пораснат нека сами си изберат къде да живеят.
67
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев и русофилите броят българите в ЕС за умрели, нищо, че пращат по 2 млрд. евро всяка година.Радев брои само българите живеещи в Албания за българи и даже поиска българския език да стане втори език, след албанския !!!Много ми е интересно как ще реагира, ако македонците поискат македонския език да стане втори език, наред с турския и ромския в България !
66
6
 
7
 
! Отговори
da da преди 4 години
До Анонименстой си родолюбец , беден физически и психически,неграмотен и мразещ всичко с което не си съгласен.Типичен българин от 21 век.Благодаря че има такива като теб да отворят очите на мислещите хора.

Спонсорирани публикации