Здравният министър: Системата трябва да издържи на коронавируса

Двамата болни в Плевен са в добро състояние
153
Здравният министър: Системата трябва да издържи на коронавируса
Снимка: БГНЕС

Моята работа е да издържи системата на здравеопазването в условия с коронавирус. Държавата, с нейните органи, иска да направи всичко възможно да ограничи новия вирус, заяви в Плевен министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с ръководството на Университетската болница "Д-р Георги Странски" и с кризисния щаб.

Още по темата
Ананиев посочи, че е имал за цел да види организацията в болницата, на медицинския и останалия персонал - как се справя при ситуация, в която за първи път се появява при нас коронавирус. Създадена е пълна организация по отношение на необходимия брой легла, както и за преструктуриране на персонала, ако се наложи да се ползват допълнителни легла, увери Ананиев, цитиран от БТА.

По думите му двамата мъже, носители на коронавирус в Плевен, са в добро състояние и нямат някакви сериозни оплаквания.

"Ние ще подпомогнем болницата с най-необходимите предпазни средства. Ще допълним с маски и гащеризони. Тази седмица ще дойде и договореното количество с турския президент Ердоган от нашия министър-председател в пълната палитра от предпазни средства. Естествено, университетската болница в Плевен и болницата в Габрово ще бъдат приоритетни", поясни здравният министър.

"Ще направим всичко възможно да се справим - докладвал съм на правителството, предприема се всичко, което е нужно. Подписал съм две заповеди - с ограничения за Плевенска и Габровска област. Въвежда се карантинен режим в университетската болница - спират се планови операции, плановият прием, детската и женската консултация, посещенията при болни. Ще следим как се изпълняват мерките по превенцията и контрола на заразяванията - има стандарт какво да се прави, за да не се развива инфекцията по-бързо", подчерта министърът.

Той се обърна към хората с призив да спазват всички указания, които министерството е разпоредило чрез здравните инспекции - "много сериозна хигиенна политика във всяко семейство, специално за децата, а ако има притеснения, да се обадим на личния лекар".

Държавата, с нейните органи, иска да направи всичко възможно да ограничи новия вирус, от другата страна сме ние, хората, посочи той.

Попитан в национален мащаб има ли проблем с леглата в болниците, министърът уточни, че в момента болниците имат около 730 легла в инфекциозните отделения, около 230 от тях са незаети - ако се наложи, по предложение на болниците, могат да се разкрият около 600 легла.

Няма проблем от гледна точка за леглата, бе категоричен Ананиев. Държавата има група от болници, на които е принципал - имаме комуникация и с общинските болници; където се яви проблем, ще пренасочваме хора, изтъкна министърът.

От Плевен министър Ананиев отпътува за Габрово, където ще посети МБАЛ "Д-р Тота Венкова".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яжте кисело мляко и не се бойте.Имаме си бацил Български и той ни пази от такива работи векове!!!!
68
1
 
13
 
! Отговори
Държавен чиновник преди 4 години
:( Баси ! :( Вече се чудя дали да не си пускам 10 - 15 дни отпуск и да изчезвам по далеч от големите градове. В моя случай - София. Имам колежка от моя отдел , която от 2 седмици е в болнични и НЕ може да се оправи нещо. Заедно с мъжа й бяха доста зле. Май са започнали да се подобряват - но много време продължи... Още две - три колежки бяха зле здравословно - но значително по леко ... Дано е бил някой от другите два - три грипни щама , които обикалят сега. ГОСПОД ДА НИ ПАЗИ , БЪЛГАРИ !!!
67
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тези пари ще откраднат, както беше за овцете, козите, прасетата....
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ЕС отпуска едни милиони за борба с корона.Ако няма при нас,няма да ни отпуснат милиони!Никакъв вирус няма всичко е пропаганда да се усвоят едни пари!
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Начи на тоя не му е грижа ще има ли заразени и колко, ще има ли жертви и колко... неговата работа била здравната система да издържи. Готин гербаджия.
64
2
 
10
 
! Отговори
прост човечец преди 4 години
Тя системата ще издържи ама за хората не е сигурно
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тепърва ще се види здравната система в какъв колапс Е,а и не само ТЯ,тая криза ще сложи край на крадливата шайка!
62
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТРЯБВА НЕ ОЗНАЧАВА МОЖЕ. ИСТЕРИЯТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ВИДИМА.
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Декември мой близък беше 15 дни със 38 температура,скенери,ехографи,антибиотици и нищо и нищо,всичко мина от самосебе си.Мога само да гадая
60
2
 
5
 
! Отговори
чичо преди 4 години
Господ има, това е извънземна сила, но тукашните материалисти безбожници, не ще го проумеят.
59
5
 
5
 
! Отговори
Кретен преди 4 години
До АнонименАбе мишкар ако няма Господ тогава кой е създал вселената? От нищото от самосебеси ли се е устроило всичко? Слънчеви системи, планети а бе ***?
58
2
 
5
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Системата не работи като такава и без какъвто и да е коронавирус. И не само здравната система а и цялата държава - днес гледах спешната среща в МС и шоуто беше нива отгоре на тези на Цитиридис и Слави взети заедно. Нещо като "Бойко и приятели". Идинствения плюс е че икономическият ефект за държава като България няма да бъде толкова драстичен като при развитите индустриални държави като Германия.
57
0
 
12
 
! Отговори
реалист преди 4 години
"Здравният министър: Системата трябва да издържи на коронавируса"Коя система? Тая дето я няма или тая дето протестира по первазите ви? Сега ще ви лъснат голите ***.
56
6
 
8
 
! Отговори
Щерев преди 4 години
От 7МИЛАРДА ДУШИ ДА ХВАНЕТЕ И УМРЕТЕ ОТ КОРОНАВИРУС Е ВСЕ ЕДНО 4СЕДМИЦИ ПОДРЕД ДА ПЕЧЕЛИТЕ ОТ ТОТОТО 6-ЦА. САМО 3600 ПОЧИНАЛИ А ОТ НАЙ ОБИКНОЕВННА НАСТИНКА НАД 4 МИЛИОНА А ОТНЕПРАВИЛНО СВЪРЗВАНЕ НА КОНТАКТИ НАД МИЛОН. ИЗОБЩО ЖИВЕЙТЕ СИ ЖИВОТА.
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не бяхте давали 3-те милиарда за несъществуващи американски хвърчила и бяхте ги вложили в здравната ситема - да, но такава на практика няма у нас, гробари заради вас самите.
54
2
 
21
 
! Отговори
Герб са гадове преди 4 години
Гербавите крадци като разбраха, че ЕС отпуска пари за борба с корона вируса и веднага обявиха, че има заразени и във България. Най голямата зараза за нашата страна е комунистическа, крадлива, некадърна партия ГЕРБ.
53
1
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
В Китай имат най-голям опит с този вирус.Борисовците, да се допитат до тях !
52
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господ нема бе ейй!!!Недей да лъжеш хората,че господ ще ти помогне!!!!Само *** без образование вярват в господ!!!
51
1
 
11
 
! Отговори
Агент от ДС 2 преди 4 години
По големите градове - ( Пловдив , Варна , Бургас , София ) Особено София - има по минимум 1000 заразени или носители на вируса , които обаче НЕ боледуват - само го пренасят ! Но то тук дори най - елементарни предпазни неща няма никъде ( Маски , ръкавици ) пък да не говорим някой да установи с точност КО ВИД 19 :( ... Това където Ви го изкарват като "ГРИП Б" , сигурно половината е Корона :( ... Един Бог знае колко Българи вече са го изкарали на крак и на работната си позиция ... :( !!!
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
що е така ухилен тоя ***?

Спонсорирани публикации