Коронавирусите не са нови за човека, има около 20 вида

Паниката не води до положителни резултати, смята проф. Кожухарова
70

Коронавирусите не са нови за човека, има около 20 вида, които могат да предизвикат заболявания, обясни епидемиологът проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести в студиото на "България сутрин". По думите й вирусът безспорно вече се е адаптирал към човека, а разликите с грипните вируси не са големи. 

По думите ѝ, колкото повече лабораторни изследвания има, толкова повече вируси се откриват.

Още по темата
"Тези, които имат положителни резултати, са заразени от някого. Тези, които лежат с клинична диагноза с тежки форми на дихателни инфекции - тези хора трябва да бъдат изследвани", смята проф. Кожухарова.

Тя отбеляза, че е по-здравословно, който иска да спортува, да потича навън, а не да тренира във фитнес залите.

"Трябва да си живеем същия живот, паниката не води до положителни резултати. Събирането на много хора на едно място носи рискове. В над 80% от случаите коронавирусната инфекция протича без симптоми. За болните хора трябва да се положат специални грижи", добави Кожухарова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя обърна внимание на втората рискова група - здравните работници. На мнение е, че при тях трябва да се вземат противоепидемични мерки - във всички отделения, в които има дихателни заболявания.

"Дихателните инфекции се характеризират с това, че бързо взимат инерция и после следва спад", разясни проф. Кожухарова.

Тя коментира и втората грипна вълна в България, която доведе до обявяване на грипна епидемия и грипна ваканция в цялата страна.

"Не става дума за кой знае колко интензивна втора грипна вълна. Данните до момента говорят именно за това. Това беше един добър повод да се удължат грипните ваканции, които могат да спрат разпространението на коронавируса. Тези, които са във вътрешни отделения, нека да бъдем сигурни дали е грип Б или коронавирус", изтъкна Кожухарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 4 години
Извинявай, не съм разбрал, че Професорката е по Ветеринарна Медицина ли е? Защо тогава коментира хора и болестите им?!
26
0
 
4
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Виждам, че специалист..запретвай ръкави и към Плевен или Габрово като няма проблем...Я кажи колко са починалите в Италия днес? И още един въпрос колко видове вируси са минали през последните години пък никога не се е стигало до карантина на цели градове. Тази диплома можеш да си окачиш в кухнята...
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Проучете историята"Почти всички големи епидемии идват от Китай и Африка."Най-голямата през миналия век - испанският грип, взел над 50 милиона жертви (значително повече от жертвите, дадени във Втората Световна война), не идва от Китай или Африка. Колкото и да мразите хората от тези райони, проучете историята по-добре.
24
0
 
4
 
! Отговори
до 23 преди 4 години
COVID-19 е името на заболяване предизвикана от 7. SARS-CoV-2! По същият начин, както вирусът HIV предизвиква заболяване с име СПИН!!
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До моля я пакНещо в твоя списък го няма COVID-19.
22
2
 
2
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 21Пак си добави неща .. Само хората ли имат "заболявания" ... Не ти е лесно :D
21
3
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
не съм си го добавил, точният цитата е:"Коронавирусите не са нови за човека, има около 20 вида, които могат да предизвикат заболявания"е няма 20 вида, дето Предизвикват Заболявания! Както и да го въртите Тази е Срам за Титлата си, още по-голям срам е Да се Показваш по Телевизия толкова Неподготвен!
20
1
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
То и в Библията се говори за уседналост, ама кой ли мисли за Библия като има facebooke?
19
2
 
3
 
! Отговори
До моля я пак преди 4 години
Двайсетина са коронавирусите по човека. Иначе са двойно повече. Седемте са само алфа коронавирусите.
18
3
 
3
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До до 14"при човека" си го добави от себе си май :D Жената говори за коронавирусите, че са познати на човека. Не за тези, които засягат човека. Погледни по внимателно wiki-то :DНе спори с професори ...
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някогашната чума вирус ли е, и ако да, то какъв вирус е - с корона, без корона, с шапка, без шапка? Ако е била вирус защо е била толкова смътоносно (по принцип вирусите са слабо смъртоносни), а ако не е била вирус, защо се е предавала толкова лесно?Някой знае ли нещо по въпроса?
16
1
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 4 години
"Коронавирусите не са нови за човека, има около 20 вида, които могат да предизвикат заболявания"а за какви говори, след като горното е директен цитат на думите й и в кратце "предизвикващи заболявания при човека". Освен това тази професор по Ветеринарна Медицина ли е?!
15
5
 
4
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 4 години
Пикът на COVID-19,ще бъде това лято,когато на Бузлуджа се съберат80 000 социалисти.
14
2
 
3
 
! Отговори
Бау преди 4 години
до 11Да си видял някъде да пише, че говори само за човешките? Отвори wiki и вече специалист :D
13
0
 
5
 
! Отговори
до Професорката преди 4 години
на коя Планета са останалите 13, до 20, Корона Вируса дето "предзвикват заболявания"?!
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кажи нещо за танцовата епидемия в средновековието, че явно имаш вътрешна информация?
11
6
 
9
 
! Отговори
моля я пак преди 4 години
съжалявам, не искам да обиждам, но тази не знае какво говори и явно е в старческа деменция, защоти има само 7, повтарям с думи Седем, Корона Вируса, даже мога да й ги изброя:1. HCoV-229E2. HCoV-OC433. SARS-CoV4. HCoV-NL635. HCoV-HKU16. MERS-CoV7. SARS-CoV-2извод - България е Калинка до Калинка, независимо Какво Титла е Пред Името ти!!
10
2
 
17
 
! Отговори
Проучете историята преди 4 години
Почти всички големи епидемии идват от Китай и Африка. Епидемиите по животните също идват от там.Всичките чуми които са избили много народ преди векове Европа също са донесени с търговските кораби от Азия и Африка. Общо взето епидемиите започват когато хората започват да пътуват по света и да контактуват различни раси.Преди това епидемии не е имало.
9
5
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
МАСОВОТО ИНФЕКТИРАНЕ В БЪЛГАРИЯ С КОРОНА ВИРУС ИЗОБЩО НЕ ГО ОЧАКВАМ ДА Е ПРЕЗ ТОЗИ МЕСЕЦ!!!ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА ОЧАКВАМ ВИРУСА ДА СЕ НАСТАНИ В ИНДИЯ, БАНГЛАДЕШ И ПАКИСТАН И ТАМ ДА ПОЧНЕ МАСОВОТО ИНФЕКТИРАНЕ ПРЕЗ МЕСЕЦ АПРИЛ!ЧАК ПРЕЗ МЕСЕЦ АПРИЛ ЩЕ ЗАПОЧНЕ ПО ОСЕЗАЕМО ИНФЕКТИРАНЕТО В БЪЛГАРИЯ А МЕСЕЦ МАЙ ЩЕ Е ПЪЛНА ВЕСЕЛБА :D
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тъй, тъй...Каво ни пука за английската кралица,и рептилите..Нас ни интесресува кой пусна грипа убиец.Накрая като теглим чератата ще видим кой е спечелил най-много. Трбява международната общност да иска разследавне и съд за масово убийство,и геноцид за пусаналите го.