Учен от БАН: Смъртността от COVID-19 e по-малка от обявената

В момента единствено ебола е особено опасна инфекция, смята доц. Андрей Чорбанов
10 мар 2020 18:40, Красимир Ангелов
147
Учен от БАН: Смъртността от COVID-19 e по-малка от обявената
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спекулира се с процента на смъртност от коронавируса, а реалните цифри са по-малки от обявените. Това мнение изрази пред БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология в БАН.

"Хубаво е човек да се консултира с възможно най-добрите специалисти. Това, което правим ние - хората, работещи в тази сфера, е да разглеждаме научни статии, които са написани на един, да го кажа криптиран език за широкия кръг хора. Там се коментират проблеми, неща, които в много голяма степен биха обяснили защо се случва това, как се случва", посочи доц. Чорбанов.

Още по темата
По думите му на национално ниво нито един имунолог не е включен в борбата с разпространението на коронавируса у нас, а са ангажирани предимно епидемиолози.

"Това, което се взима като мерки, това което се прави в момента, е равносилно на действията, които биха били логични вследствие на епидемия с особено опасна инфекция. Особено опасни са тези инфекции, които поразяват огромен брой от населението с много висока смъртност. От познатите ни активни вируси тези, които циркулират в момента в света, това е само ебола. Всички останали вируси, които в момента са активни, в много малка степен могат да участват в един такъв параметър като особено опасни", коментира доц. Чорбанов.

По думите му всяка епидемия и екстремна ситуация е тест за интелигентност на държавата
, на нейното ръководство и на населението.

"Аз лично смятам, че този тип ограничения на свободата на доста хора, най-вече в големите градове по отношение на посещението на масови прояви, отлагането на всякакви представления, на културни прояви най-вече е изключително средновековно, за сметка на това свободното придвижване на огромни тълпи хора в мол, в питейни заведения, в дискотеки и прочие, по никакъв начин не е ограничено", посочи експертът.

Той бе категоричен, че са преувеличени твърденията, че скритият период, в който COVID-19 не се проявява е 14 или повече дни.

"Всички специалисти твърдят, че 4-5 дни е инкубационният период", отбеляза доц. Андрей Чорбанов и посочи: "Така че тези двуседмични, триседмични и прочие изолации на хора в никакъв случай не са практични и в много голяма степен са ненужни".

Ученият обърна специално внимание върху спекулациите за процента на смъртност от коронавируса, които се въртят около 3%. По думите на доц. Чобанов този процент "е неправилно показан, защото този процент е валиден единствено за хора, доказани с тази инфекция, хора, които са изявили симптоми и които са били подложени на някакви мерки".

Много голям брой хора прекарват тази инфекция без да разберат, но риск има за хората с имунодефицит, за възрастните хора, подчерта специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
6
 
! Отговори
50г преди 4 години
Майки, Бащи, баби, дедовци...Всички починаха млади от комунистите: Кремиковци, Чернобил...Сега е вашия ред. Чакаме ви.
91
5
 
11
 
! Отговори
Просто не се търпи преди 4 години
Не се издържа. Безумни български учени. Това е учен от БАН. Просто безумие. Общият брой заболели нерегистрирани е имагинерна единица и тя не може да участва във каквато и да било статистика. За да се направи статистика се взимат всички заразени, всички оздравели и всички починали. Докато вируса все още върлува реално число за смъртност не може да се сметне. Чак след като всичко приключи се смята % починали от всички случаи. Грипна епидемия 2019 в Италия - 240 от 2 768 000 = 0.01% смъртност
90
10
 
9
 
! Отговори
anon преди 4 години
Браво. Най-накрая някой да каже истината. Малко късно обаче. Хората от СЗО са за затвора.
89
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
най лошо поразените ще бъдат нашите майки и бащи, баби и дядовци.хич няма да ви забвно като тръгнете на свиждане по мухлясали болници , а й някой по погребения....
88
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Италия 100% са старци над 60г, което е един добър резултат за държавата.
87
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги когато властта ви говори нещо се замисляйте дали разумното не е да направите обратното. Когато казваха "за бога братя не купувайте", който ги послуша си изгуби парите, защото се обезценяваха с часове. Когато ни разправяха каква проява на паника било да се запасаваме с продукти, се оказа лъжа, щото забраниха на всички италианци под страх от наказание да напускат домовете си. Е, който не се е запасил, какво ще яде сега? Така че правете каквото прецените за правилно, не слушайте "експерти".
86
2
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
До ЕВРОАТЛАНТИКТака ли?:):):):)Ква власт имате вие бе?:):):):)Иска ви се но хората ви казват НЕ!:):):):):)
85
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
около 1000 човека са в момента в интезивните отделения на болниците в Италия,а след 2-3 седмици ще е така и унас, пожелвам на всички простаци които се присмиват тука първи да минат през това и после да се върнат пак тук да коментират
84
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До края на седмицата ще видим дали в България ще има още случаи, това е важното.Иначе и да е малък процента на смъртност никой не желае да в този процент.
83
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Между другото ДОЦЕНТЕЕ,жертвите от "грипчето"в Италия вече скочи над 6% ШЕСТ ПРОЦЕНТА!!!!!"Шест процента до момента. Да не забравяме, че от диагностицираните, които в момента са болни все още не е ясно как ще завърши болестта. Този процент може да расте, защото от десетте хиляди диагностицирани, 9 000 все още боледуват.
82
5
 
1
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Дргарите сега плашат с вируса,но преди седмица молеха хората колкото може повече да се качат на Шипка и да слушат литургията на президент Радев:):):):)Сега плашат колко умрели имало в Италия:):):):):)Ташкент:):):):)
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Активираха се някакви хора от властите,които да ни успоккояват като този, в Блица геребрсакта со роска политиложка Антоанета Стефанова, някакъв доктор от МВР казва,че вероятността да спелите тото била по-голяма от колкото да хванете корона,а от тотото никой реално не печели, Крачунов се лее в Блица,че болните били само 4 да не се шашкаме....Звучи супер добре и приятно,но ако започнат да умират хора около нас,наши близки,приятели комшии паниката ще доведе до гняв,насочен срещу властта
80
1
 
2
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 години
ВЛАСТТА Е У ВСИЧКИ КОИТО НЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ(БКП) И БСП(БКП)
79
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между другото ДОЦЕНТЕЕ,жертвите от "грипчето"в Италия вече скочи над 6% ШЕСТ ПРОЦЕНТА!!!!!
78
1
 
5
 
! Отговори
72796 преди 4 години
Генералната репетицията вече приключва. Режисьор, драматург и продуцент ще обсъдят ефекта, ще нанесат неизбежните короекции и ще организират предпремиерно представление. МВФ отпуска 12 млрд и предстои да се поделят между целия състав. А самата премиера... за нея е нужнаа допълнителна подготовка, както се оказа... Но пък някои хора се научиха да си мият ръцете сед тоалетната. Не сме капо...
77
7
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Другари ви си пишете тука нема проблем,но вашето БСП барабар с президента ви Радев повечето хора не ги искат вече да управляват България:):):):):)Ше мине и вируса,Перник вода ще има,Околовръстното ше го направим и 2021 Борисов4:):):):):)тежко ви е,че Русия вече и да иска не може да ви помогне,защото сега сме на другата,правилната страна:О:):):)Ше търпите докато Бойко не ви закрие продажната партийка.Все ви беше закрил с тази субсидия от Левче бе мамка му:):):):)
76
4
 
4
 
! Отговори
НЕНАУчен от БАН преди 4 години
ДИПЛОМАТА МИ Я ДАДОХА ЩОТ ПРЕПИСВАХ ОТ ДРУГАРИТЕ, А ТОЯ ДЕТО ГИ ДАВА Е ДРУГАРИНАЧЕ НЕ МОГА ДА СИ ВРЪЗВАМ М А РА ТОНКАТА
75
0
 
10
 
! Отговори
до 81 преди 4 години
Италия е поне 300% по-силно поразена от Китай, защото Китай има 56 на заразени на 1 Милион население, а Италия в момента е 167, които е 3 пъти повече, на 1Милион население. Така, че и твоята сметка, която от статистическа и математическа точка е верна, добави това и тези 100 000 стават поне 300 000. Италия изгоре, нямат шанс. ЕС имаше минимален шанс, ако още на 1.12.2019 беше спряма самолетен трафик и затворила границите, както Русия направи.
74
5
 
6
 
! Отговори
да ама не преди 4 години
Как четете и как смятате бе хора? Това са регистрирани болни, а тези които го изкарват на крак без симптоми къде ги слагате...говори се че едва 20 % процента от заразените са регистрирани ? Сега смятайте какъв е процента на заразени и смъртност.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас!