Борисов: Това е един вид война, но да сме крепки българи и без паника!

Премиерът изрази опасение - да не "счупим" икономиката
312
Борисов: Това е един вид война, но да сме крепки българи и без паника!
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов призова да не се поддаваме на паника заради ситуацията с коронавируса.

"Да се мобилизираме, да сме крепки българи, какво ли не сме преодолели, да преодолеем и това", апелира той на извънреден Съвет по сигурността в Министерския съвет. 

Още по темата
"Най-опасното е да си счупим икономиката, тогава вече са непоправими щетите. Рецесията ще е голяма, отново ще започнем да говорим за безработица и ниски доходи", коментира той. По думите му нито една държава няма запаси от защитни облекла, маски, ръкавици, респиратори и др, защото това не е могло да са предвиди.

"Светът е изцяло неподготвен за подобна грипна епидемия, сега се мисли за ваксини, сега се отделят пари за иновативни технологии", обобщи той снощния си разговор с евролидерите. Прогнозите са, че септември ще е пикът на инфекцията. Според големите институти, температурата няма да му повлияе, каза премиерът.

Борисов увери, че има храна и вода и няма нужда от запасяване - и в България, и в Европа.

Затова усилията са съсредоточени тази нощ върху изработката на защитните облекла. Качеството е изключително, може 50 пъти да се перат, обясни той. Очаква се още днес да има 1000-2000 облекла. На пълни обороти е и производството на маски.

20 хил. маски опит за контрабанда е засечен тази нощ, съобщи Борисов и настоя службите да работят на максимума.

До петък се очаква общоевропейско решение ЕК да провежда обществени поръчки и всички държави-членки по запитване да получават облекла, калцуни и подобни.

"Всички знаем за рисковете, но живеем с този риск. Коронавирусът е като много други, от испанския грип са загинали 40 млн., тук прогнозите са 3 млн. в най-лошия сценарий. Не че са малко", посочи той.

Кина, театри, ако се продават билетите през място и да се дезинфекцира, може да работят. Учебните часове да започват с напомняне на мерките за лична хигиена, призова премиерът.

Това е вид война, гледали сме го по филмите. Надали ще разберем кой го свърши, но берем последствия, обобщи Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
2
 
2
 
! Отговори
Северозападнал преди 4 години
На събрание на симпатизанти в Ямбол преди местните избори, Борисов заяви в отговор на въпрос какво смята да прави в случай на мигрантски натиск по границата ни с Турция или война, че няма какво да направи, ще избяга в чужбина и едва ли някой ще остане в държавата да се жертва за полза родину. Предлагам му да изпълни заканата си и да хваща първия полет за Барселона докато не са ги спрели!
259
0
 
2
 
! Отговори
Сам се похвали преди 4 години
Каролев тези дни се завърна от Англия с коронавирус и вече е заразил десетки хора. Няма ли да го задържите този пелтек вече?
258
0
 
7
 
! Отговори
Доктора преди 4 години
Бойко, взимай спешни мерки за тази лоша кашлица, че при възрастните хора като теб смъртността е висока - между 8% и 10%. Не си представям как ще се живее тук един ден след като те няма.
257
0
 
0
 
! Отговори
Матрицата преди 4 години
Светът който виждате е това което сте му дали. Нищо повече, нищо по-малко. И точно затова той е важен за вас, тъй като е доказателство и свидетел за състоянието на ума ви. Един външен израз на вътрешно състояние. Както човек мисли, така и възприема.Нашите повтарящи се мисли се превърщат в наша реалност.
256
5
 
2
 
! Отговори
Гогоо преди 4 години
Точно след около седмица две няма да му стигат леглата на Тиквата по болниците. Избора да запазиш икономиката за сметка на човешки животи е безумен. Като се сринат имотите икономиката пак ще иде в корема!
255
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко е велик, как ръководи държавата ..... Извадил сто хиляди литра спирт и ще ни излекува от коронавируса!
254
1
 
3
 
! Отговори
Горанчо преди 4 години
Не Влади, не се предава. Джвакай смело и се не бой.
253
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интерисувам се дали от минеет се предава ?
252
3
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Не може да счупите нещо,което го няма.Докато този червен умник е на власт,икономика няма да има.
251
2
 
9
 
! Отговори
Доктора преди 4 години
Поклон, Бойко. Спасителят на България. Днес за пореден път ни вадиш от тежка криза. Историята ще го помни и улици ще носят твоето име. Дано само си здрав и още дълго ни управляваш че кашлицата ти днес като те чух на телевизора хич ми не хареса. Ама хич.
250
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости, спортът изтощава организма и имунитета пада. Спорт може, но не и блъскане до припадък във фитнеса.
249
1
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Койчо няма страшно и ние като се пенсионираме ще вземаме по 200-300 лв. Пенсиите не се инвсестират никъде, напротив топят с е с по 2-3% на година. А тази повече :)
248
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почти е ясно кой го е свършил.Най-добрите хора на света-англичанете.Тримата "изобретанели" са Ерика..,Сара.. и Пол Бритън от Пърбрайт институт.Трябвало е да изработят ваксина против бронхита а тя каква стана.Вирусът е изпуснат по време на развойна дейност в Китай и от там се е превърнал от лекарство в убиец
247
2
 
18
 
! Отговори
Койчо преди 4 години
Точно така баце и аз сега взех пенсията от 200 лв.и съм много крепък даже повече съм челик
246
19
 
3
 
! Отговори
! преди 4 години
Аз подкрепям г-н Борисов. Вече никой не се съмнява че това е част от хибридната война на Москва и съюзника им Пекин срещу ЕС и САЩ. Един нелеп вирус и сега раша и чайна искат да сринат икономиките на ЕС и САЩ и докато в ЕС им се отдава то САЩ ще ги накаже сурово за тяхната дързост.
245
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По последни и най-нови изследвания китайски учени са установили на 80%, че Covid19 в комбинация с уникалната българска простотия, води до появата на невероятно силно биологично оръжие!
244
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвсем скоро ще обявят пълна карантина, която ще продължи вероятно до 2 месеца. Подгответе се - пари в брой, достатъчно храна и вода.Ще мине всичко ама ще си изпатим.
243
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имунитет се изгражда най вече със спорт,българите не спортуват,във фитнесите е пълно само с охрани на заведения и кандидат малки биячи,хората над 40 г не влизат в залите или са единици.Всички градове във България разполагат със прекрасни градски паркове и редко се вижда някой да тича там,а по чужбина е друго,хем нямат паркове,хем сутрин в 5 може да ги видиш по магистралите да тичат,във залите има 80 годишни хора.Корупцията и хазарта убиха спортната култура
242
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко десет години внася и гори отпадъците на цяла Европа. Сега както ни е скапал имунната система ще измрем като ***!!!! А той си е напълнил сметките и хич не му дреме !!!!!
241
4
 
13
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Teзи политици явно живеят на друга планета,рецесията в Б-я е от 1989г.Никога народа не бил добре по тези европейски планове-но те се побългариха от държавата,криворазбраната цивилизация.Сметките на излизат с ниски заплати да говориш за икономика която е няма,след загубата на руските пазара.Всичко преключи остана УЖ туризма на руснаци и ако той спре фалит.