Щабът: Училищата отворени, ако няма случай, до 250 души на закрито

Обявиха мерките срещу коронавируса в области с и без инфекция
Обновена: 11 мар 2020 11:48 | 11 мар 2020 11:45, Веселина Йорданова
124
Щабът: Училищата отворени, ако няма случай, до 250 души на закрито
Снимка: БГНЕС

Учебните занимания не се отменят по принцип, дори и в области със случаи на коронавирус. Но ако има конкретен случай на болен ученик, съответното учебно заведение ще се поставя под 14-дневна карантина.

Още по темата
Това стана ясно от думите на ген.-майор Венцислав Мутафчийски, който оглавява Националния оперативен щаб.

Той обяви мерките, които трябва да се прилагат в области, които са засегнати от инфекцията и такива, които не са.

В детските и учебни заведения да не се допускат деца и персонал с грипоподобни симптоми.

В области, в които има случаи, се забранява посещението на външни лица в домове за социални услуги, за възрастни хора, за деца.

Забранява се и провеждането на масови мероприятия - зелени училища и екскурзии. Същото важи и за спортни мероприятия, а ако не могат да се отменят, да се провеждат без публика.

Да се отменят конференции, конгреси и други научни прояви, е друга мярка, която, по думите му, действа и в световен мащаб.

Мутафчийски каза още, че стопанският живот не трябва да се ограничава, но да се избягват ненужните пътувания в рамките на градовете.

По отношение на провеждане на културни и масови прояви на закрито - да се ограничат до присъствие на не повече от 250 човека, като се осигури минимално разстояние между тях от 1 метър.

Препоръчва се поне 15 минути проветряване по три пъти на ден в публични сгради.

Оставя се възможност на местните власти да взимат по-твърди или по-меки решения, но да не се избягва основната философия на препоръчаните марки, каза Мутафчийски. По думите му лечебните заведения, където има болни с коронавирус, няма да се затварят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
явно ще ходим да се молим за бележки за децата на личните и това е .... няма да има грипна ваканция, ще има много отсъстващи по болест или домашни причини
104
0
 
9
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Kaк може по време на чума да не затвориш поне училищата!!!! Това е геноцид над народа ни!!!!!!!!!!!!! Колко още ще го търпим??????Разберете: единственото спасение е повсеместна карантина за 2 седмици, след това всичко ще отшуми!
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как ще гарантират отстояние от 1м между децата в училище, като те стоят по 2 на чин?
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О, да, и ще му затворят училището, болницата, съда и народното събрание на селото...
101
1
 
4
 
! Отговори
Новината преди 4 години
щаба се коригира - Вируса е установен при пациенти в Габрово, Плевен и село Василовци. Повтаряме не в София - в София няма установен случай и града не е със специални мерки против коронавирус. Специални мерки има в село Василовци.
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украйна също е въвела карантина 3 седмици
99
2
 
15
 
! Отговори
до 108 преди 4 години
Прав си. И гърците вече го направиха - на национално ниво, без значение дали в населеното място има доказан случай или няма.Но това че си рпав, не означава, че неякой ше ти обърне внимание.Барба Ганиос казА "без ваканция", значи няма да има ваканция и толкоз.
98
0
 
23
 
! Отговори
Родител преди 4 години
Щабът ще чака да открива случаи и чак тогава щял да допуска карантина. Междувременно ще проиверяват по 4-5 проби на ден за стохиледен град и щанса да намерят болни ПРЕДИ да е избухнала епидемия е минимален.Ще ме извинявате другари от т.нар. ЩАБ, но ако зависеше от мен бих ви натирил на секундата.
97
0
 
13
 
! Отговори
До Повече е по-малко преди 4 години
Кажете го това на генерала с войнишкозелената униформа.
96
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичкки детски градини и учебни заведения трябва да се затворят ПОНЕ докрая на месеца. ПОНЕ! Ако трябва, ще се учи лятото. Матурите също да се отменят за лятото!
95
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Албания учлилищата са затворени от понеделник! От снощи полиция затваря барове и дискотеки! Гърция също последва примера им.
94
0
 
12
 
! Отговори
фф преди 4 години
Защо никой не помисли да дадат на майките допълнителен отпуск като си гледат децата в къщи , защото са спрени детските градини. Трябва да си пуснат не платен отпуск , защото платеният от 20 дни не стига - децата често боледуват но тези деца трябва и да ядат
93
1
 
29
 
! Отговори
Повече е по-малко! преди 4 години
В една сграда сме две гимназии! 1700 ученици и 200 души учители, администрация и персонал. 1900 човека!На обяд всички са на вратата и по стълбището. НО!!! Това не е "мероприятие"! За Бога! В една сграда сме повече хора, отколкото живеят в немалко български градове!
92
3
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До БоянБояне, кой е тоя "бронхоплевмоний"? Да не е някой римски пълководец....Абе научете го този правопис бе.. Големи хора, а така се излагате. Друго ми е на мен интересно. Когато правителството спря празнуването на Шипка тук всички *** пощръкляха, че ги спират. Оказа се, че с право са спрели честването. Сега това с училищата наистина е грешка и то голяма. Но ми е смешно как троловете пишат как няма да си пускат децата на у-ще. Че вие сте пенсионери повечето тук и децата ви са по на 40 г
91
1
 
3
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Йорданова, и теб ли те назначиха да пишеш тук, защото си неграмотна?"случаЙ" - ед. число."случаИ" - мн. число.
90
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки отговорен родител не трябва да пуска детето си на училище, а да видим ко ще стане, нищо......
89
0
 
25
 
! Отговори
Факт преди 4 години
В Гърция пуснали са децата до края на Март. Пуснали са и родителите на деца до 15 г. в ПЛАТЕН отпуск
88
0
 
11
 
! Отговори
Мерките преди 4 години
които се предлагат си ги изсмукват от пръстите. Очевидно нямат никакъв статистически анализ или дори елементарно логическо мислене - с 4 случая наложиха драконовски ограничения, а за 3 града със зараза съвсем разхлабиха мерките. Важно е държавата да не плаща.
87
1
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Някой АЕЦ да беше гръмнал - щяха да си траят и нямаше да има чак такава паника...
86
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живея в Германия. Тук училищата и детските градини работят. Само ако има потвърден случай се затваря за две седмици. Хаос е и няма единно решение, никой не знае какво да прави. Навсякъде има бележки как да си мием ръцете и колко често, за да не се заразим, но иначе всички кашлят и не носят маски. И така общо взето от миенето на ръцете няма полза. Не се прави дезинфекция на помещенията при потвърден случай.