Щабът: Училищата отворени, ако няма случай, до 250 души на закрито

Обявиха мерките срещу коронавируса в области с и без инфекция
Обновена: 11 мар 2020 11:48 | 11 мар 2020 11:45, Веселина Йорданова
124
Щабът: Училищата отворени, ако няма случай, до 250 души на закрито
Снимка: БГНЕС

Учебните занимания не се отменят по принцип, дори и в области със случаи на коронавирус. Но ако има конкретен случай на болен ученик, съответното учебно заведение ще се поставя под 14-дневна карантина.

Още по темата
Това стана ясно от думите на ген.-майор Венцислав Мутафчийски, който оглавява Националния оперативен щаб.

Той обяви мерките, които трябва да се прилагат в области, които са засегнати от инфекцията и такива, които не са.

В детските и учебни заведения да не се допускат деца и персонал с грипоподобни симптоми.

В области, в които има случаи, се забранява посещението на външни лица в домове за социални услуги, за възрастни хора, за деца.

Забранява се и провеждането на масови мероприятия - зелени училища и екскурзии. Същото важи и за спортни мероприятия, а ако не могат да се отменят, да се провеждат без публика.

Да се отменят конференции, конгреси и други научни прояви, е друга мярка, която, по думите му, действа и в световен мащаб.

Мутафчийски каза още, че стопанският живот не трябва да се ограничава, но да се избягват ненужните пътувания в рамките на градовете.

По отношение на провеждане на културни и масови прояви на закрито - да се ограничат до присъствие на не повече от 250 човека, като се осигури минимално разстояние между тях от 1 метър.

Препоръчва се поне 15 минути проветряване по три пъти на ден в публични сгради.

Оставя се възможност на местните власти да взимат по-твърди или по-меки решения, но да не се избягва основната философия на препоръчаните марки, каза Мутафчийски. По думите му лечебните заведения, където има болни с коронавирус, няма да се затварят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
28
 
! Отговори
123 преди 4 години
Борисов каза ,че това е война-сега децата в предните редици на войната-БРАВО НА ВАС,ПРОСТО БРАВО!!!!
64
0
 
29
 
! Отговори
мак преди 4 години
Защо не затворите училища? Не ви ли пука за децата? Другаде затварят кина, театри, музеи, защо тук не може? И без това мисълта ви за училища, че ще се решава по места е безсмислена. Учениците няма да са наравно с усвояване на материала, ако едните учат, другите са във ваканция, не се ли сещате?
63
1
 
26
 
! Отговори
УЖАС преди 4 години
Тези са ненормални -да пуснат техните деца и внуци на училище.Хората отмениха учебните занятия до края на март, а нашите утре на училище-УЖАС!!!! Аз няма да пусна детето си , ако трябва и фалшива бележка ще намеря-всяка лекарка е майка и ще ме разбере.Борисов да си изпрати внуците на детска градина с още 20 деца в групата и още 100 в градината.
62
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поклон пред генерала, шеф на ВМА. Браво, другарю началник! Поклон пред нещacтното лeкe, господин президентът, който се изсмя в лицето на епидемията и каза, че това са измислици.
61
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основната ценност е човешкия живот! Това трябваше да сме научили, защото свобода може да има само жив човек! Онлайн обучението е чудесна идея и повечето от учителите ще се справят. Децата няма да се справят - защото нямат техника, както и повечето училища. София не е 18 училище, както и България не е София...Национално предателство са днешните "мерки" на щаба. Колективната безотговорност, зад която се скриха, няма да им помогне да се спасят от гнева и възмездието!
60
0
 
15
 
! Отговори
до 67 преди 4 години
А, то понеже по другата линия до Интер Експото е по-добре....Всеки се озърта като мушмурок кой къде ще се изкашля или кихне.
59
1
 
8
 
! Отговори
До 44 преди 4 години
Те служителите на общината ще ги обучават две години как да качват пдф файлове в сайта ти за ОН-лайн и обучение говориш.
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали се чудехте как да намерите работа на младите хора? Ами ето - детегледачи/ ки. Хем пари изкарват, хем са млади и да хванат нещо не е толкова опасно, хем се учат как да гкедат деца, а и са по-близо до образователната система и могат и някой урок да подпомогнат детето.
57
0
 
26
 
! Отговори
До 63 преди 4 години
Сутрин и вечер в метрото до Бизнес парка в Младост ИТ-тата са така нагъчкани, че един като кихне и целият вагон го е отнесъл те призовават да спазваме дистанция.Кака да стане?
56
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обаче швaбите са железари, все още само 2-*** души са починали там. Ето това е здравеопазване, ребята. А в България в 90% от болниците трябва да си осигуриш чаршафи, завивки, възглавници, пижами. Вероятно ще ти кажат да тичаш до аптеката да купиш кислородна маска и по едно кафе за лекарите. Стане ли пандемията ще мрeм като мyхи, братя.
55
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе нали като затворят училищата и градините фирмите дето ги снабдяват с храна и консумативи фалираха. Лавките също ще фалират! А сега идете и вижте на лафките чий портрет седи и разберете защо бизнеса е по-важен от здравето!
54
0
 
15
 
! Отговори
интересно ми е преди 4 години
това с минималното разстояние между хората на закрито как ще го приложите в градския транспорт... защото към момента не са пуснати допълнително автобуси и в час пик отново е тъпкано навсякъде...
53
0
 
22
 
! Отговори
D преди 4 години
Вместо да вземат мерки и да се ограничи заразата, май се чудят как да я увеличат. Ами нека да почакаме още малко да излезе извън контрол и посел да си чукаме главите. Иначе в НС искали да има термокамера за 25 хил евро. Много важни станахте. Споко, на никоя няма да липсвате точно вие от НС.
52
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Генерал Борисов говори за война, а дори за населението няма маски , с които да подпомогнат ограничаването на заразата....Тоя няма ли съветници ..?
51
0
 
13
 
! Отговори
АЗ преди 4 години
Нямам думи. Това да не е на запад където цял ден са на училище. Нали на обяд ще го вземе баба му и гледай после какво става....
50
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора без главен мозък вземат решения за здравето и живота на един *** народ. Народът тези си е избрал.
49
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия некадърници не могат ли да следват примерите на държавите най-добре подготвени, вместо да се правят на умни? В тоя измислен щаб какви пари взимат за некадърността си?
48
1
 
28
 
! Отговори
Репичка преди 4 години
Откачени! Във всички балкански държави има ваканция на училища и университети,само в нашата дупка ЩЕ се учи въпреки епидемията....
47
3
 
31
 
! Отговори
Режисьор преди 4 години
Поредното неадекватно решение на КОРОНА щаба!Ваканция на всички училища и ВУЗ-ове поне до края на Март с възможност да се удължи до лятото!Подготовка на населението ,спиране на всякакви обществени мероприятия!Осигуряване на лични предпазни средства за всеки гражданин!Задължителна карантина на прибиращите се от чужбина и наказания за тези,които не я спазват!Това е биологично оръжие и трябва да се вземат предпазни мерки като за такова!Заразата в България трябва да се ограничи сега!Незабавно!!!
46
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До родителМуцка, 80% от родителите и децата сте на един акъл. Досега като ходеха на училище, да не би да имаше някаква файда? От година на година, ставате все по неграмотни и нискоинтелигентни зомбита. Така че, със или без училище, вече е все тая.

Спонсорирани публикации