Щабът: Училищата отворени, ако няма случай, до 250 души на закрито

Обявиха мерките срещу коронавируса в области с и без инфекция
Обновена: 11 мар 2020 11:48 | 11 мар 2020 11:45, Веселина Йорданова
124
Щабът: Училищата отворени, ако няма случай, до 250 души на закрито
Снимка: БГНЕС

Учебните занимания не се отменят по принцип, дори и в области със случаи на коронавирус. Но ако има конкретен случай на болен ученик, съответното учебно заведение ще се поставя под 14-дневна карантина.

Още по темата
Това стана ясно от думите на ген.-майор Венцислав Мутафчийски, който оглавява Националния оперативен щаб.

Той обяви мерките, които трябва да се прилагат в области, които са засегнати от инфекцията и такива, които не са.

В детските и учебни заведения да не се допускат деца и персонал с грипоподобни симптоми.

В области, в които има случаи, се забранява посещението на външни лица в домове за социални услуги, за възрастни хора, за деца.

Забранява се и провеждането на масови мероприятия - зелени училища и екскурзии. Същото важи и за спортни мероприятия, а ако не могат да се отменят, да се провеждат без публика.

Да се отменят конференции, конгреси и други научни прояви, е друга мярка, която, по думите му, действа и в световен мащаб.

Мутафчийски каза още, че стопанският живот не трябва да се ограничава, но да се избягват ненужните пътувания в рамките на градовете.

По отношение на провеждане на културни и масови прояви на закрито - да се ограничат до присъствие на не повече от 250 човека, като се осигури минимално разстояние между тях от 1 метър.

Препоръчва се поне 15 минути проветряване по три пъти на ден в публични сгради.

Оставя се възможност на местните власти да взимат по-твърди или по-меки решения, но да не се избягва основната философия на препоръчаните марки, каза Мутафчийски. По думите му лечебните заведения, където има болни с коронавирус, няма да се затварят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Застрашена ли е националната сигурност ???
44
1
 
19
 
! Отговори
До 44, преди 4 години
"Хрумна ми идея. Защо учителите не преподават на децата онлайн до края на учебната година? Няма смисъл да ходят на училище и да се заразяват в ерата на технологиите."Тя тази идея ни е хрумвала от много отдавна, но у нас въпреки наличието натехника и факта, че сме в 21-ви век, образователната ни система е още в 19-ти.И не щат,и не могат да ползват наличните дори технологии,за да направят едно съвременно електронно обучение, от което със хсигурност никой няма да се гътне.Ама ще пострадат лавките
43
20
 
5
 
! Отговори
Бравооо преди 4 години
Айде стига ревахте бе ! Сега а ви и без това са прости като вас и ги мързи да учат.По-*** и долен народ от този няма.Не е голяма загуба и да изчезнем.
42
2
 
13
 
! Отговори
До 44 преди 4 години
Защото нямат базата, технологията, а учителите са стари и един мейл не знаят как да отворят, камо ли Скайп, онлайн уроци и ъ.н Ей сега лъсна истината за бг училищата. А на фона на това имаме еврокомисар по образованието и иновациите! Ще замълча, че ще стане грубо....
41
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали било "един вид война"? Какви са тези училища при военно положение. Някакъв садизъм ли е това?
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Оставка!Като гледам не само правителството,а и докторите специалисти не стават.Какви глупости изговориха за 2 седмци...
39
0
 
30
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Училищата отворени, ако нямало вирус! А как да знаят има или няма вирус, след като никой не се изследва?! Как точно едно училище може знае дали има вирусоносител, ако нито едно от децата не е изследвано?!
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 38Хрумна ми идея. Защо учителите не преподават на децата онлайн до края на учебната година? Няма смисъл да ходят на училище и да се заразяват в ерата на технологиите.
37
4
 
23
 
! Отговори
родител преди 4 години
Няма да си пусна детето на училище ,дори и годината да загуби ,защото знам ,че! шайка ни управлява ,и ще ни вкара в блаото!
36
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата трябва да се спрат от училища и градини до края на месеца. В Гърция и Албания вече са затворени. Дискотеки и барове също трябва да се затворят.
35
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София където живея ходят без маски, бутат се цели тълпи заедно. По витошка заведенията се пукат по шевовете. Така зверска пандемия ще настане, че обмислям серозно да избягам нанякъде за месец преди да са затворили града като Ухан
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вероятно фирмите за кетъринг са го притиснали ..! Вероятно може и той да има подобни ...! Срамота...
33
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като родител чак ми се реве от безхаберието на тези кухоглавци. Аз няма да си пусна детето. Хора живеем в 21 век с технологии чрез които децата могат да се свържат с учителите си и да си научат уроците докато са си в къщи.
32
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо се постараха да скапят здравеопазването, заедно с него и другата ненужна сфера - образованието. После показаха, че държавата не е готова да функционира в условията на епидемия. След това се постараха да всеят паника чрез затваряне на театрите и среднощни "военни" хроники. Като капак не смеят да затворят училищата, защото децата са функционално неграмотни, а "бизнеса", независимо от стабилното си състояние и непрекъснатия си напредък има нужда от родители-роби, които да работят до смърт.
31
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудя се кой ли ще е тоя луд в България дето утре ще си пусне детето на училище на фона на случващото се в Италия, а и не само там вече! Тия *** от щаба и правителството ако не се осветят овреме, тесен ще им се види света.
30
1
 
9
 
! Отговори
никой преди 4 години
тия откачалки вместо да си стегнат задниците и да направят онлайн обучение вървят по стъпките на развита европа.
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От къде ги събират все едни такива плешиви тикви не зная.
28
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само не разбирам как ще разберете, че ученика е болен от корона вирус като децата го изкарат като лек грип? Ааа сетих се! Като детето зарази баба и дедо и те се гътнат, ще започнете разследване, ще търсите, ще тествате... а фо тогава и други баби и дедовци ще идат фира, че и учителките, барабар с бабите. И като хванете болното, разбирайте вече оздравялото, дете няма ши да се окаже, че е безвъзвтатни късно? Бойко, тия съвети псевдо здравния министър ли ти ги шепне? Т
27
2
 
23
 
! Отговори
Оставка! преди 4 години
Президентът да обяви извънредно положение и да се назначи ново правителство.Тези явно не стават.
26
0
 
16
 
! Отговори
Blabla преди 4 години
И как по точно тези деца да се мият в училащата, като дори няма ***.Налага да си носят от вкъщи.Къде са мед.лица в училищата, ейййй хора, нищо не е наред. Ще пламнем като в Италия. Абсолютно безхаберие. Направо думи нямам, поредния фарс........