Без паника, но... COVID-19 тепърва набира скорост, вълната до 3 месеца

Топлото време може и да повлияе на коронавируса
Обновена: 13 мар 2020 12:26 | 13 мар 2020 12:26, Камелия Цветанова
219
Без паника, но... COVID-19 тепърва набира скорост, вълната до 3 месеца
Снимка: БГНЕС

България е в началото на сериозния емидемиологичен подем на коронавируса, смята доц. Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Според него целта на обявеното извънредното положение от парламента днес е да се намали евентуалният брой на болните и да се отложи във времето подемът на разпространението на заразата.

"Вирус, който познаваме от 2 месеца, няма как да ни даде нужното знание, което да ни позволи да прогнозираме как ще се развие ситуацията“, посочи Кунчев.

Още по темата

Според него обаче на базата на преживяното от Китай може да се твърди, че сме в началото на сериозния емидемиологичен подем.

"Вълната би следвало да е с продължителност 2,5 - 3 месеца. Имаме си работа с доста непознат агент“, призна той.

Кунчев каза още, че лекарите се надяват, че и COVID-19 ще се ограничи със затоплянето на времето, както останалите вируси, но не може да се даде точна прогноза дали това ще се случи.

А пикът щял да зависи донякъде и от това какви мерки се предприемат, защото в света има няколко модела на реакции и те показват, че резултатът от мерките е доста различен.

"В Италия нещата се развиха зле, Испания върви по нейния път, а в същото време Виетнам, които има много активни връзки с Китай, доста успешно успяха да ограничат разпространението, но то е и свързано с манталитета и народопсихологията. По-голямата част от мерките са изцяло в ръцете на отделния човек, да спазва указанията, защото това ще е ключово колко заразени ще има“, посочи той.

Председателят на Националния щаб проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че трите деца, които са с положителни проби за коронавирус нямат признаци на болеста и оплаквания.

"Дори и да имаха, от опита споделен от другите страни, се оказва, че децата боледуват изключително леко и при тях не се наблюдава фатален изход. В Италия не е съобщен смъртен случай под 50 години“, каза той.

Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ, допълни, че на тези деца вероятно просто им тече носът.

"Пролетно време няма дете на което да не му теча носа, това е коронавирусът при децата“, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А дръндарите от БЧК и Международния Червен Кръст нещо помагат ли с доставка на защитни облекла, маски, лекарства, храни някой да е чул ?!
116
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНТИБлокираето на този етап е вредно за психическото здраве на хората. Имат въпроси,искат да споделят нещо,да напишат,а те цензура.
115
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ваксина не могат да изработят, защото вирусът е кръстоска със спин-а, а за него както знаем и до ден днешен не е открита ваксина. Просто му вкараха по-голяма агресия и инфекциозност и го пуснаха отново като COVID
114
1
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Внимавайте какво пишете.Мен ме блокираха.
113
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайските власти,до кога ще бъдете баща и майка на всички зарази по света? Не ви ли писна да ви обвинявата за всичко? Кажете честно на света какво се случи, плъхове ли ядохте,или плъхове ви заразиха?
112
7
 
19
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Само заради тази диверсия, САЩ трябва да бъдат изтрити от лицето на Земята !
111
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важно е театрите да работят, за да спасим културата
110
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, явно Китай ще е майка на гриповете в по-ново време.
109
0
 
12
 
! Отговори
Не знаеш преди 4 години
До Анонимен 87Индия е майката на Холерата която направи световна пандемия.
108
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 104 Ваксината най- рано щяла да бъде направена след година за короната...
107
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 108Тези западни цинични тероии си ги развивай у вас,или на запад. Така те си оправдават масовите убийства,които вършат от векове. Тук ще умрат и хора от икономическата криза,която следва.
106
7
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Както писах преди няколко дни -Холивудските Филми станаха РЕАЛНОСТ!!! За съжаление!!! Нека се молим всичко да свърши !! -защото въобще не се знае кога вирусът ще спре !!! може въобще да не спре и да стане в пъти по смъртоносен - изправени сме пред супер вирус и положението е такова че човечеството е като *** пред компютър! Няма да има ваксина поне 2-3 години а може и 10 г! Вирусът е хитър коварен и селективен -Той атакува, мутира 200 пъти в месеца -сменя си генома и не "вижда" децата под 9г
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 105Нормално за властите е да крият нещо в началото да не се всява паника.И нашите ги говориха и вършеха едни в началото,сега са на друг правилен етап.
104
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не виждам проблеми. Този вирус спомага за възвръщането на естествения отбор, стопиран последните години от развитието на медицината, до достигане на естественото му състояние. Освен това решава въпросът със застаряващото население и изнемогващите здравна и пенсионна системи. Когато се разбере, че гигантският финансов ресурс наливан в здравеопазването е бил наливане в каца без дъно, човечеството да поумнее.
103
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За пръв път през живота си искам сега март месец да е жега 40 градуса. А аз съм човек, дето мразя даже топло време от 25 градуса, както днес.
102
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради коронавируса управляващите ще обяснят как не може да има предсрочни избори, за да не се събират много хора на едно място. Освен това не е желателно в извънредна ситуация да се провежда вот. Властта се успокои и подкара съвсем през просото. Милиони се раздават както мутри в чалготеки на сексапилни моми. Прокуратурата удря де когото завари, сиреч, който е в "черния списък". Лошите олигарси биват размазвани за кеф на добрите олигарси. Протестите са забранени, щото нали... коронавируса дебне... Полиция, жандармерия, скоро и военни, ще маршируват по улиците за да пазят стабилността. Обществе
101
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай направи всичко възможно в началото да не се разбере за коронавируса. Дори само това е силно съмнително и просто няма как да им повярвам, че нямат нищо общо.
100
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 95Ако е нормален респираторен вирус трябва да умре при температури около 30 градуса,но това явно е лабораторно създаден устойчив като гмо продутите вирус. Единствения ни шанс е ваксината, и ако е нужно периодично да се ръси като гриповете всеки сезон, всички хора да не си мълчим,а да ги принудим да спрат да го ръсят.
99
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че китайците имат лаборатории, това е ясно. Ама да си ги охраняват по-добре бе...
98
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 99Защото явно не му стиска,дори панически развя бялото знаме и подписа каквото Тръмп искаше като търговски договор. Путин няколкко пъти през годините ни намекна. за лабораториите им, за това,че събират генетичен материал от определни етноси...

Спонсорирани публикации