Обявиха извънредно положение в България за месец заради COVID-19

Решението бе взето от Народното събрание
Обновена: 3 апр 2020 21:39 | 13 мар 2020 11:30, Камелия Цветанова
363

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът гласува и прие предложението за обявяване на извънредно положение в България, което бе взето на извънредно заседание на Министерския съвет и Националния оперативен щаб.

Единодушно Народното събрание взе решение за обявяване на извънредно положение в цялата страна заради COVID – 19.

Още по темата

В пленарната зала присъстваха 201 законотворци и всичките те подкрепиха искането на Министерския съвет.

С решението си НС задължи МС да предприеме всички нужди мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Премиерът обясни, че по този начин ще може да бъдат затваряни училища, университети, игрални зали, нощни клубове, конференции, спортни мероприятия.

След приетото решение в НС днес Борисов благодари на депутатите за отговорното им поведение и че са показали, че в „един такъв критичен момент мислим за народа“.

В отговор на искането на червената шефка Корнелия Нинова МС да предложи социални и икономически мерки които да омекотят удара след отминаване на здравната криза, Борисов предложи да се сформира социален и икономически щаб с представители на всяка парламентарна група, експерти и министри.

Той призна, че и днес е бил готов да предложи такива, но според него това не би било честно спрямо следващото правителство защото времето до новите избори е кратко.

„Да излъчим щаб и в една по-спокойна, делова обстановка да видим с какви пари разполагаме и колко можем да похарчим“, каза Борисов.

Депутатите бяха запознати от председателя на Националния оперативен щаб проф. Мутафчийски с актуалната обстановка.

Има три гнезда, които нямат нищо общо един с други – София, Плевен и Монтанско.
 
„Бяха дадени редица разпореждания за социално изолиране, но въпреки това има грубо нарушаване на карантината. Само тази ситуация около двойката в „Пирогов“ е плод на едно тържество в едно село с ясното съзнание, че единият от присъстващите е пътувал в чужбина.При подобни случаи в света се приемат доста драстични мерки. Израел обявиха затвор от 7 години затвор, Гърция 2 години, Русия 3 години“, каза проф. Мутафчийски.
 
Според него явно са много неефективни призивите в тази посока и трябва да има промени в контролирането на този процес.
 
„Едва ли половинчати мерки в тази ситуация ще дадат резултат“, призна той.
 
По думите му болниците работят по строго определени разписания, но при такива извънредни ситуации трябва да се променят правилата и да се включат всички медицински специалисти.
 
„Болничният персонал щом попадне в огнището на заразата изпадат в карантина, както и своите пациенти, те няма да си ходят вкъщи“, каза още проф. Мутафчийски.
 
Към този момент на базата на повече от 1400 лица тествани за коронавирус са установени 23 положителни случая, като само за вчера има 16 нови болни.
 
Има и един починал пациент.

Лекарите, медицинските сестри, санитарите ще получат допълнително възнаграждение за извънредната си заетост заради коронавируса. Това ще стане с актуализиране на бюджета, съобщи премиерът Бойко Борисов в парламента.

„Ситуацията преди два дни беше различна, преди две седмици, преди една седмица. Вчера беше като бомба на изявление на всички лидери в сета по всички краища“, каза той.

Премиерът благодари на медиците, които са на първа линия.

„Това е съвсем нова среда и те са хора като нас и те се страхуват и те се уморяват и заради това с една актуализация на бюджета трябва да бъдат стимулирани и да бъде дадена оценка на техния труд със заплащането“, каза той.

„Това чудо коронавирусът буквално съсипва света и здравословно, и в стопански вид, променя ни начина, с който сме свикнали – пътуване, движение. Нашите икономики в ЕС са отворени, свързани и затварянето на граници ще блокира стопанския живот,а нашите шофьори ще останат блокирани на границата“, коментира още Борисов.

 Той съобщи, че ще опита да издейства „чист коридор“ за транспорта, защото в противен случай ще влезем в още по-лошо ситуация.

Борисов призова депутатите да приемат неговото предложение за обявяване на извънредно положение, за да дадат добър знак, че в кризисни ситуации могат да се обединят.

Той призна, че то е нужно главно за недисциплинираните хора, които разнасят зарази, за „тези които нарушиха забраната и умишлено отидоха да се веселят и след това 14 души са заразени, а ние не знаем с колко са общували още“.

На извънредното заседание през нощта в МС той поиска тези, които нарушават карантината да бъдат глобявани, а днес се отказа от тази идея и съобщи, че и сега законът предвижда за това нарушение 1 година затвор.

„Не е нужно да има глоба, една година затвор е тежко наказание, стига да се приложи“, призна Борисов.

 


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДжокераБрат... Още на 15 февруари вкара 8000 лева за маски, като би взех по 30 ст. бройката. Днес съм продал половината и цена вече е 20-25 лева.!Войната е добра за бизнеса ;)
283
1
 
2
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 2 години
БОРИСОВ КВО ЩЕ ЯДЕМ КАТО НЕ РАБОТИМ БЕ КРАТУН
282
1
 
3
 
! Отговори
Джокера преди 2 години
Страшна спекула се задава ,моето семейство не купуваме хляб,понеже си печем вкъщи,тази сутрин отидох да си купя брашно,чувал 25 кг,предишния месец го взех за 16 лв ,днес ми взеха 31,50,питах защо така,отговориха ми ,купувай докато има ,оризът свърши преди да ми донесе момчето чувала.Хората са полудели,изкупуват всичко наред и търговците май са се запасили за да могат да направят пари по време на чума.
281
0
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Единственото което вълнува хората е по какъв ред се подават документи за изплащане на обезщетение за безработица в НОИ и кога ще се изплащат! Това е принудителна безработица, а хората няма как да стоят цял месец без доходи! Глупости от рода няма пари не ни интересуват! Държавата е длъжда да изпълни ангажиментите си към данъкоплатците!
280
1
 
2
 
! Отговори
Антикалинков преди 2 години
Каква беше целта на това извънредно положение? Магазините можеше да се затворят със заповед на ХЕИ. Училищата със заповед на просветния министър. Културни и масови мероприятия със заповед на съответните кметове. Какво смятат да правят цял един месец с гласуваните им извънредни правомощия? Ще точат бюджета към техни фирми ли?
279
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Всички да се затворят по къщите си за 20 дена. Който си подаде носа навън да се опандизва. След 20 дена който умрял умрял"Оставяй хората да умират. Кой ще иоандизва? Нали и той трябва да е навън? Сам ли ще с еопандизи после? Болните, ще ги ооамдизваш ли със здравите? Или счита, че якой де лежи в затвора, за дребно провинение, не е човек и не си заслужава? Ти си по-лош от 20 вируса....
278
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яд ме е, на хората, който си мислят, че са здрави, млади и няма проблем.Да, ако си под 40 и без заболявания, няма проблем за теб. Честно! Все едно, да те е страх от настинката. МОЛЯ ВИ! Помислете за другите хора! За възрастните, за болните, за социално слабите, за децата в тежко състояние, за тези на които им предстоят операции! Покажете малко човечност и си стойте вкъщи! Прочетете книга, гледайте филми, ако трябва си пийте с приятелите, ама вкъщи!
277
0
 
4
 
! Отговори
До 289 преди 2 години
Абсолютно е така.До вчера бг мамите умишлено си заразяваха децата с шарка да им минело по- леко отколкото като възрастни, сега не ги пускат на училище
276
2
 
3
 
! Отговори
xmmm преди 2 години
сатанаиле и ти не праиш разлика сащ либерасти демократи а зад тях службите намърдани навсякъде, и сащ републиканци.Има голяма битка между тях и не е по силите само на един Президент да се справи.А да те светна че тези лаборатории се финансират от либераста гейтс и шайка,със закрилата на службите.И той сега ще напълни джобчето с ваксините по цял свят,докато пуснат следващия мутант,според политическата ситуация.Не е случайно че е в изборната година в сащ.Китай е избран просто да се разпространи по-бързо.Научете се - демокрасти едно, републиканци друго, не просто сащ виновен, правете разлика най-
275
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запазете спокойствие, мийте си ръцете и не ходете без нужда там, където има много хора. Това нито е чума, нито тиф, нито едра шарка. И да се шашнете, това едва ли ще ви помогне. А, и не се презапасявайте с храна, пенсионерите нямат средства да го направят и ще страдат заради вашата липса на акъл. :)
274
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се затворят плътно границите. Да се спре напълно междуградския и вътрешен транспорт. Всички да се затворят по къщите си за 20 дена. Който си подаде носа навън да се опандизва. След 20 дена който умрял умрял. Но и вируса ще е умрял в България.
273
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите трябва да се научат на ред. Които не спазват карантината направо да се разстрелват.
272
5
 
8
 
! Отговори
men преди 2 години
ако имаше истинска опасност тези мишки нямаше изобщо да им видим очичките а страхливецът от банкя да беше отрпашил у барцилоня или у бевърли хилс или при шейховете дето му кътат окраденото и го чекат да ритне камбаната. някакъв цирк ми се струва това цялото и паника. сега ще почнат да изчезват и противници на режима по време на бедственото положение. а за бедствено положение сме от как неукия яшар джуниър му купиха премиерското място шепа квартални крадци с откраднати милиарди.
271
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние социализма преживяхме, радияцията на Чернобил преживяхме та един цоронавирус ли ще ни уплаши?
270
2
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
е, да признаем на Тиквун че вместо патологичните си перманентни лъжи тоя път изтърси и нещо вярно..Въпросния каже:-"...В един такъв критичен момент мислим за народо"......В..ЕДИН...ЕДИН!!!!..ЕДИН момент!..А през останалите 99 999 МОМЕНТА СМУКАЧИТЕ МИСЛЯТ САМО ЗА СЕБЕ СИ!!!!!..И друго:-"мислим за народа" ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се ПРЕВЕДЕ!А в превод това значи:-"Правим всичко възможно да не ни потърсят отговорност и да продължим да дерибействаме..МИЖИ ДА ТЕ ЛЪЖА!"..Алла керим с тая ко
269
2
 
7
 
! Отговори
123 преди 2 години
Коронавирусът няма никакъв шанс да победи българския пенсионер- оцеляващ с около 120 евра на месец, със стриктно платени надути сметки и ядящ пакетирана бг кайма и кренвирши и изтезаван от *** по селата.
268
1
 
10
 
! Отговори
8 преди 2 години
И все пак това е твърде пресилена мярка !Има достатъчно законови други форми които могат да регулират нещата , ако се прилагат точно . Не беше нужно ! И то при липса на другите условия - главно материални !А ще има ли специален затвор за заразени ?С този акт герберите искатда се презастраховат за критика от недостатъчно взети мерки т. е. мислят пак за себе си и властта си !
267
1
 
9
 
! Отговори
Rеалѝст преди 2 години
Бългaрия e рaзгрaдeн двoр. Ocвeн тoвa ce упрaвялaвa oт мега нeкaдърници и слагачи наполитическата номенклатура, кoитo ce грижaт caмo зa coбcтвeните cи *** и рeйтинг, и хичнe ги е еня за плебуса. Както е видно, резултатите са налице, нo развръзката на драмата тепърва предстои!!
266
4
 
7
 
! Отговори
муспи преди 2 години
При извънредно положение не маже и да става дума за 4те милиарда и за имотите в Барселона.
265
4
 
8
 
! Отговори
Дд преди 2 години
Журналистите , спрете с паническите статии. Това е "ВОЕННО ВРЕМЕНЕН СТРЕС ТЕСТ" на държавите и икономиките им по заповед от външните Господари на нашите наведени политици. Страшното ще дойде след анализа на теста... преразпределение на границите.