Без паника, но... COVID-19 тепърва набира скорост, вълната до 3 месеца

Топлото време може и да повлияе на коронавируса
Обновена: 13 мар 2020 12:26 | 13 мар 2020 12:26, Камелия Цветанова
219
Без паника, но... COVID-19 тепърва набира скорост, вълната до 3 месеца
Снимка: БГНЕС

България е в началото на сериозния емидемиологичен подем на коронавируса, смята доц. Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Според него целта на обявеното извънредното положение от парламента днес е да се намали евентуалният брой на болните и да се отложи във времето подемът на разпространението на заразата.

"Вирус, който познаваме от 2 месеца, няма как да ни даде нужното знание, което да ни позволи да прогнозираме как ще се развие ситуацията“, посочи Кунчев.

Още по темата

Според него обаче на базата на преживяното от Китай може да се твърди, че сме в началото на сериозния емидемиологичен подем.

"Вълната би следвало да е с продължителност 2,5 - 3 месеца. Имаме си работа с доста непознат агент“, призна той.

Кунчев каза още, че лекарите се надяват, че и COVID-19 ще се ограничи със затоплянето на времето, както останалите вируси, но не може да се даде точна прогноза дали това ще се случи.

А пикът щял да зависи донякъде и от това какви мерки се предприемат, защото в света има няколко модела на реакции и те показват, че резултатът от мерките е доста различен.

"В Италия нещата се развиха зле, Испания върви по нейния път, а в същото време Виетнам, които има много активни връзки с Китай, доста успешно успяха да ограничат разпространението, но то е и свързано с манталитета и народопсихологията. По-голямата част от мерките са изцяло в ръцете на отделния човек, да спазва указанията, защото това ще е ключово колко заразени ще има“, посочи той.

Председателят на Националния щаб проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че трите деца, които са с положителни проби за коронавирус нямат признаци на болеста и оплаквания.

"Дори и да имаха, от опита споделен от другите страни, се оказва, че децата боледуват изключително леко и при тях не се наблюдава фатален изход. В Италия не е съобщен смъртен случай под 50 години“, каза той.

Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ, допълни, че на тези деца вероятно просто им тече носът.

"Пролетно време няма дете на което да не му теча носа, това е коронавирусът при децата“, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов каза: Това е един вид война. Години наред сме гледали холивудските продукции на филми и навсякъде само за вируси говорят и все някой гад ги произвел и те изтекли после и цял свят страда. Надали ще научим кой гад това го свърши някога, но във всички случаи сега берем последствия в милиарди и трилиони ще са загубите.Неподражаем стил и мъдрост. На фона на изказванията и действията на някои министри Караниколов, Маринов, Димитров, - Борисов е наистина нива над тях. Което е трагедия, защото те би трябвало да му дават експертиза и съвети. Но от хора, които провеждат полицейска акция в
96
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 87Всички са от Китай- 2003- 2012 сега...
95
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо няма нито един световен лидер, който смело да обвини янките, че пуснаха тази ч ума на свободаНапример, г-н Си Дзинпин?
94
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коронавирусът спаси мандата на Борисов 3 - и замириса на диктатура
93
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Случаи със смърт в Италия под 50 г. възраст има. Но са разни пичове, дето са потърсили помощ твърде късно и решили, че като млад организъм ще се справят сами. Реално са чакали по седмица, че и повече. Абе, явно доста си приличаме с тях :)
92
2
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ГЛАСУВАХА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ -ЗАЩОТО УТРЕ ВЕЧЕ ДЕПУТАТИТЕ ЩЕ СИ ГЛАСУВАТ КАРАНТИНА И ЩЕ ИЗБЯГАТ С ЯХТИТЕ СИ ПО РАЗНИ ОСТРОВИ ИЛИ В АЛПИТЕ НА САМОТНИ ХИЖИ!! ЗАТОВА ЗАКОННО СИ "ВЪРЗАХА ГАЩИТЕ"С ЦЕЛ ПОСЛЕ АРМИЯ ПОЛИЦИЯ ДА ИМАТ ЗАКОННИ ПРАВА ЗА ДА ТЕРОРИЗИРАТ НАСЕЛЕНИЕТО КАКТО ИМ ХАРЕСА !! УТРЕ НС ЩЕ СИ ГЛАСУВАТ ЗА СЕБЕ СИ КАРАНТИНА И БЕЗСРОЧЕН ОТПУСК!!!!!
91
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 95 Вчера един тук разправяше че умирал на 26 градуса. Така казвали световни специалисти.Кое е вярно, не знам.
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 95На слънце е толкова лятото...В СФ е по-хладно,но в останалата част се радваме на африкански жеги последните години.
89
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези майтапят ли се? Не четат ли, не се ли интересуват? Този вирус умира при над 50 градуса, какво топо време ще го повлияе? Защо няма нито един световен лидер, който смело да обвини янките, че пуснаха тази ч ума на свобода?
88
4
 
22
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Паника предизвикват тези дето са решили да затворят цялата държава за да спрат разпространението на Корона вируса, само че молекулата му е толкова малка че прониква навсякъде, а последиците от действията им могат да бъдат наистина катастрофални, както за икономиката, така и за всичи произтичащи последици от дестабилизиране на обществения живот. Стигна се дотам че забраниха профилактичните прегледи и плановите операции,което може да застраши живота на много повече хора от тези засегнати от вируса
87
0
 
15
 
! Отговори
Здравей живот преди 4 години
И с паника и без паника ше се мре....
86
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Италия небил съобщен смъртен случай под 50 години, но вчера един известен итяриавски актьор се оплакваше, че стоял 24 часа с починалата си 40 годишна сестра, починала от вируса. Кой лъже?
85
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Албания училища, градини, барове и заведения са затворени от понеделник по нареждане на Еди Рама. Полетите до и от Италия са спрени. Отделно от това в градовете няма движение, създадени са полицейски пунктове за следене на лица неспазващи карантина - глоба 5000 евро! Борисов беше прав да наложи и тук 5000лв. Информацията е достъпна е техните информационни сайтове.
84
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мизерията в Индия е брутална несравнима с нищоИндийците имат фестивал, на който се замерят с кравешки *** и се къпят сред труповете в Ганг, но оттам някак вируси май не тръгват. Аз поне не се сещам за някой. Все са в ЮИ Азия.
83
1
 
16
 
! Отговори
Няма значение преди 4 години
Трябва да забравим различните си възгледи за каквото и да е, да си спазваме разпоредбите, най-добре като в Китай 1-2 месеца вкъщи и с големи загуби за икономиката отколкото да се влачим една година с тотален срив на икономиката.
82
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От месец та на три месеца а после на година докато измрем заедно с вас!
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Албания градският транспорт на много места е спрян колите само с пропуски. От достоверен източник
80
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кому са нужни тия среднощни панически заседания, все едно след минути ще ни удря гигантски метеорит?След като некадърниците проспаха цял месец?
79
0
 
11
 
! Отговори
МФ преди 4 години
Дрън дрън. А кога ще коментират недостига на предпазни маски и високите им цени на бройка?
78
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще обещети дребния и средния бизнес?Първи са артистите,те са най-меркантилни и се сетиха още преди 1 седмица,и сега реват на умряло тези бездарници,не ставащи за нищо,дори за клоуни.