Презапасява ли се българинът с храна заради COVID-19?

Въпреки засиленото потребление, няма спекула с цените
Обновена: 13 мар 2020 07:05 | 13 мар 2020 07:00, Красимир Ангелов
89

Заради паниката от коронавируса българите започнаха да купуват все повече храна. Ориз, брашно, боб, леща и царевица - това са най-търсените хранителни продукти в големите търговски вериги в пика на коронаистерията.

Въпреки засиленото потребление обаче, няма спекула с цените. Не съществува и риск от дефицит.

Още по темата
"В момента има достатъчно стока и то за доста месеци напред. Цените на храните не се променят - само при два продукта има промяна - месото и брашното, но при месото това е в следствие на международни пазарни конюнктури", успокои председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Търговци признават, че паниката покрай COVID-19 наистина се усеща. И въпреки, че някои стоки свършват бързо, а количките пред касите са препълнени с продукти от първа необходимост, голяма част от хората отричат да се презапасяват.

И на фона на необичайно високото потребление - значително по-добра е хигиена в магазините. На места се обособяват специални помещения, където при нужда да бъдат изолирани хора с тревожни симптоми до идването на медицински екип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
2
 
! Отговори
Готин преди 4 години
До S3lqninТи вярно си ***. Защо злобееш!? Сега по добре ли ти е господине. А дано ти мине!
74
2
 
5
 
! Отговори
Готин преди 4 години
Българинът все се пише на гявол. Мисли, че ще оцелее сам. Купува без да мисли за другите и за последиците. Никога не можеш да купиш всичко. Утре ще искаш да купиш леща и тоалетна хартия но няма да има, защото някой се е запасил за две години напред. Създаването на изкуствен дефицит е трагедия на съзнанието.
73
2
 
7
 
! Отговори
S3lqnin преди 4 години
Ще опрете до провинцията софиянчета, колелото се върти...
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като се замисля,ние гражданите сме изцяло зависими от търговската мрежа,тъй като нищо не си произвеждаме,така,че сме много по-уязвими от селяните с двор и животни,които ходят до магазина само за хляб и олио,ако се спрат стоките през граница,тоест стане пълна изолация,недостигът на храни ще е факт за градовете,ако това не се случи,няма да има нужда от запасяване
71
5
 
3
 
! Отговори
до хм преди 4 години
"семейството ми НЕ ЗАВИСИ от макроикономиката в България- неслучайно двамата съпрузи имаме общо 5 магистратури, така , че- както казваме в България- оставете ни намира да си живеем живота!"Прочети се сама и ходи ги изгори тези магистратури. Толкова им е практическата стойност - клечка кибрит. И моля те, пиши още коментари, поне хората с IQ над 80 да се посмеят. Лек ден на останалите нормални хора!
70
0
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Запасяването на храни започна още в началото на февруари- много преди да се обяви официално наличието на вируса в България. Т.е. още тогава се е знаело какво ще следва. Сега просто се играе добре режисиран театър !
69
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждам ви икономиката, търкате билетчетата като в несвяст. Ама сега и тях ви отнеха, как се живее без надежда, а? България загуби толкова много, че 3 млн тръгнаха по света да си търсят късмета. И много от цвета на нацията е в тези 3 млн. Колкото пъти се прибера , все по трагично ми се вижда. И като обстановка, и като социална среда, и като отношение. Вярвайте си, че сте в приказка. То истаната не на всеки понася.
68
4
 
5
 
! Отговори
до Хм преди 4 години
Не знам в какъв балон живееш, но няма как да те оборя, нивата са различни. Семейството ти като една малка микроикономика, зависи от макроикономиката на страната, която зависи от приливът на средства и експортите. Може да прочетеш какво се случва в затворени икономики. Албания, Румъния, Куба, Венецуела са прекрасни примери. Проектите на много ИТ фирми минават през българи, които са в чужбина. Пък и нивото на кадрите в България в ИТ-то пада стремглаво. В сектора съм, така че не ми обяснявай
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясно първи ще дадат фира родителите на предателите. Едно, че като си дойдат да си оправят зъбите в България ще изпозаразят много хора и второ няма кой да се грижи за тези стари хора с деца в чужбина.
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И нас нормалните хора какво ни интересува, кой колко буркана е нахакал в мазето си. Купува се за седмица, две най-много. После по един от семейство ще излиза на покупки, ако чак толкова зазлее положението, което нама да стане ако се вземат мерки сега. Целта е да се прекратят големите заразни вериги - събития с много хора, училища, градски транспорт. Магазините няма да затворят. Не е краят на света да хукнеш да накупиш 4 фризара и да ги натъпчеш с храна. Мислете малко, не се паникьосвайте.
65
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите в чужбина никакви пари не вкарват в икономиката на България, а са многомилиардна загуба за България заради изтичането на работна сила. По груби сметки България губи 36 милиарда на година заради избягалите.
64
4
 
5
 
! Отговори
до Хм преди 4 години
Сериозно, храним само близките си. А че тези пари се завъртат в икономиката, това не го смяташ. За да е икономически стабилна една страна се гледа прихода на средства отвън, от експорти. До кой клас ходи на училище ?
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Презапасява ли се българинът с храна..?Ако моето семейство пазарува за 30 - 40 лева веднъж и това е за цялата седмица, това презапасяване ли е? Щото нямаме намерение постоянно да ходим в магазините и да губим време в покупки и това не е заради уханския вирус, и не сме и не подкрепяме сектата на друсаните самотни и антисоциални откачалки, които презират хората?
62
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да му мислят родителите на предателите избягали в чужбина. Факт.
61
8
 
6
 
! Отговори
до Хм преди 4 години
Скъпа, не всички емигранти сме общаци по строежите. Гастербайтерите вкарват достатъчно пари в икономиката, да не се всява омраза към тях. Не са само директни преводи. Пък и вече не говорим за гастербайтери, говорим за цели семейства , които никога няма да се върнат в България. Скоро ще секнат тези пари. Така, че щом смятате, че сте блеснали в страната под управлението на премиера Слънце и сами се оправяте прекрасно, дерзайте. Без еврофондовете и преводите на българите зад граница ще е песен
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Магазина във видеото е " ХИТ" ( HIT) - Младост или Обеля ( Сливница)
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Епа що да не се грижи, все пак на 50 години още му готвят, перат и чистят, време е и той да купи малко ориз и леща.
58
7
 
5
 
! Отговори
До Хм преди 4 години
Какво се грижиш бе Г**пак, ако не са еврофондовете и хората работещи в чужбина да внасят пари ще умрете от глад!
57
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За пореден път българската нация доказва, че е генетична грешка на природата!
56
3
 
4
 
! Отговори
ист преди 4 години
до анонимен 55Ти не си се презапасил. Имаш само 1000 буркана.Аз пък имам свинеферма, птицеферма, кравеферма, рибарник и зеленчукова градина на 100 метра от жилището ми.