Презапасява ли се българинът с храна заради COVID-19?

Въпреки засиленото потребление, няма спекула с цените
Обновена: 13 мар 2020 07:05 | 13 мар 2020 07:00, Красимир Ангелов
89

Заради паниката от коронавируса българите започнаха да купуват все повече храна. Ориз, брашно, боб, леща и царевица - това са най-търсените хранителни продукти в големите търговски вериги в пика на коронаистерията.

Въпреки засиленото потребление обаче, няма спекула с цените. Не съществува и риск от дефицит.

Още по темата
"В момента има достатъчно стока и то за доста месеци напред. Цените на храните не се променят - само при два продукта има промяна - месото и брашното, но при месото това е в следствие на международни пазарни конюнктури", успокои председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Търговци признават, че паниката покрай COVID-19 наистина се усеща. И въпреки, че някои стоки свършват бързо, а количките пред касите са препълнени с продукти от първа необходимост, голяма част от хората отричат да се презапасяват.

И на фона на необичайно високото потребление - значително по-добра е хигиена в магазините. На места се обособяват специални помещения, където при нужда да бъдат изолирани хора с тревожни симптоми до идването на медицински екип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е ТУК преди 4 години
буфкайте ДЮНЕРИ кви запаси на стари консерви и вакумирани спагети и ориз, ДЮНЕРА пред теб го изпичат слаш сос и маааш, а в айряна има лактобацил който убива вирус
54
0
 
8
 
! Отговори
Румбата преди 4 години
aлоу, журналята... Стига писали глупости и всявали паника!
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е редно наследниците на една горда световна империя да се подчиняват на чиновници с брюкселска зелка на раменете вместо главаАха, затова ще се гушнат с тези във Вашингтон, иначе им е спукана работата. Щом им харесва, добре.
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма с какво да се презапасявам. Да не съм ненормален да ям остарели храни после. Винаги вкъщи имам паста, ориз, леща- черна, червена, обикновена. В мазето имам буркани Сан Марцано с босилек над 50, варен боб домашен, телешко в буркани- от една ферма на приятели, свинско в буркани- отново от същата ферма, домашен мед. Количествата, които имам, ще ми стигнат поне за 3 месеца. Обикновено раздавам бурканите на приятели- на жена ми родителите имат вила и ни дават, не можем да изядем всичко.
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами засега-не.Ама ако продължавате с тези "статии"-и това ще стане!Или това ви е целта?
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уви, национализмът надига глава навсякъде - Франция, Полша, Унгария, Прибалтика, островната държава. Не е редно наследниците на една горда световна империя да се подчиняват на чиновници с брюкселска зелка на раменете вместо глава. Вирусът само ще помогне на дивергентите и сепаратистите в Европа да укрепнат и натрупат политически капитал. Има и колебаещи се социалисти - на практика опортюнисти, които все още се чудят накъде ще задуха вятърът. Да видим днес дебатите в НС...
49
4
 
5
 
! Отговори
до 51 преди 4 години
Драги ми смехурко неграмотен, ясно е, че бачкаш за 1500лв.- личи ти от мисленето. Само ще ти дам един жокер- нормалните хора са ваксинирани срещу Хепатит Б, глyпaко.
48
6
 
15
 
! Отговори
Паникатак преди 4 години
Организирана международна паника. Някой прави пачки на борсите, цените на имотите и земята ще се сринат и някой ще ги изкупи на безценица, докато тичате за олио, ориз и маска за лице. Управление чрез страх и паника . хиляди години едно и също се случва през определен период от време. Всеки ден умират хора от всякакви болести. Как пък не се разтревожихте, че можете да умрете от хепатит Б? Той е в пъти по-заразен и смъртоносен от короната.
47
3
 
6
 
! Отговори
Къс преди 4 години
Оправяйте се.Аз непрекъснато чувам как някой си бил доволен в БГ,защото хванал някаква тънка работа,друг се бил справял,трети бил надхитрил системата и т.н. т.е. всеки си мисли,че се е справил в мизерията си.Да ама не.Така и не схванахте,че демокрацията,дори и тоталитаризма е ежедневна борба на всички граждани за нормално функциониращи държавни системи.И без корона вируса ние измираме.Какво сте зажалили чак сега?
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...В момента има достатъчно стока и то за доста месеци напред....". Не му вярвам. Дали след две-три седмици отново ще твърди същото. Затова в събота ще предприема пазаруване и то поне за 1 месец напред. Лично моя преценка е и това ще направя.
45
1
 
4
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Цените всеки ден се променят с по 10-20ст до лев. Наблюдавам тенденцията от три седмици.
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравият национализъм ще прекатури бюрократическия интернационализъмАми, не, нищо такова няма да стане :) Е, може би след 200-300 години, ако ти се чака толкова.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма мисъл, няма мнениеИзвинявам се, но това кога го е имало точно в човешката история? Разбира се, има и мислещи хора, но те никога не са били мнозинство. Едни управляват, други следват и им лижат патъците - кога е било различно?
42
1
 
12
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Съжалявам,че ще го кажа,но гледайки коментарите тук виждам,че паниката ви е обзела.Защо чак сега?Аз се панирах,когато избираха царе,борисовци и т.н. в Бг.Когато закриваха АЕЦа,когато разрушаваха ТКЗСта и т.н.Това доказва,че само *** са останали в Бг.Дами и господа,нищо особено не се случва,освен,че сте си избрали неадекватни управници.
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъпо.Това да не е някава обсада случайно? И като се запасиш за шест месеца,това гаранция ли е че ще живееш 6 месеца ???
40
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е началото на края. Чрез тази генерална репетиция, който трябва видя и разбра, че хората сме едни овце, готови вече за заколение. Мозъците вече са промити и света е готов за последният си скок - няма мисъл, няма мнение, ..Овцете са готови!!
39
4
 
7
 
! Отговори
До 40 анонимен преди 4 години
Знам, че беше подведен. За това трябва ние да говорим, да бъдем гражданско общество. Да казваме истината на управлението си, че да знае каква е истинската ситуация! Да говорим без политическа омраза и да казваме истината. Трябва да се обединим, защото сега врагът е общ. Без значение дали на някой му харесва или не, Бойко Борисов е министър председател и трябва да бъде подкрепен за всяка мярка, която е добра за народа, която ще спаси живот и ще ни запази като нация.
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои *** от прoклетия и инат ще разнасят болести и ще заразяват населението. Не сме народ, не сме народ, а м.,хора, дето нищо не щат да вършат. Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.И не знаем, не можеме, не щеме да работим за себе си със време. Само знаем и можеме, и щеме един други злобно да се ядеме...
37
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СпоменБорисов го подведоха от щаба тези мастити мазни типове Кунчев, Кантарджиев и компания,той не е лекар,а те твърдяха,било грипче,нямало страшно,. Бях чел по чуждите медии побуликации в сериозни медицински издания на китайски и френски вирусолози,че вируса е много сериозен,а те явно не четат медицински издания. Ако не бяха тези доктори,ББ вече щеше да е осигурил всичко-маски,костюми,респиратори,как хората останали без заплати да изкарат карантината защото умрели от глад у дома не искаме.
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С колко кила ще се подготвите хитреците? 50- 100кг брашно? И те ще свършат ако никой не си гледа работата. Може да имаш запас за 1-2 седмици, да не се наложи да излизаш, но ако трябва да складираме чували, спукана ни е работата и запасите няма да ни помогнат.