България "внася" COVID-19. Вътрешното разпространение не е водещо

Започваме да преодоляваме недостигът на предпазни средства
15 мар 2020 20:10, Нели Христова
231
България "внася" COVID-19. Вътрешното разпространение не е водещо
Снимка: БГНЕС

"В болшинството от случаите България продължава все още да внася вируса, независимо от това дали са български или чуждестранни граждани. Голяма част от тях са пребивавали в някои от най-засегнатите страни. В случая Италия, Испания, Великобритания и Германия. Така или иначе вътрешното разпространение на вируса все още не е водещо. Все още сме на етап, в който осъществяваме внос на вируса." Така коментира разпространението на COVID-19 у нас в ефира  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред NOVA.

"Още сме в самото начало. 50 случая при население 7 милиона изобщо не е висока заболеваемост. Продължаваме да сме в опашката на Европа. Това е и смисълът на мерките, които до момента провеждаме – да дадем достатъчно време за подготовка и на здравната система, и на цялата страна да работи в тези условия. Започва да се преодолява недостигът на лични предпазни средства, работи се за осигуряването на машините за изкуствено вентилиране, от които ще имат нужда най-тежко засегнатите хора", посочи още главният държавен здравен инспектор.

Кунчев определи изказването на проф. Венцислав Мутафчийски от събота като силно, емоционално и мотивирано. "Това убеди много хора, че ако досега са възприемали вируса като някаква хипотетична заплаха, то вече трябва да знаят, че шансът да се срещнат с него е голям и че от тяхното поведение зависи дали това ще се случи рано или късно", добави Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
6
 
! Отговори
Алиагджа преди 4 години
Бре затворете границите.Нищо че , закасняхте.
144
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
отмъщението на гурбетчийте. прибираха се с пари години наред, сега се прибират с корона.
143
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 1551, 2, 3 и 6 ги имаше в изобилие преди *** да реши, че може да си спечели едни бързи кинти от спекула. Разрови се малко в нета и виж къде са тези неща, продават се на десеторна цена. 4 - никоя държава не е подготвена за този вирус с достатъчно такава апаратура, та ние ли?5 - Ти спазваш ли карантината? Всички, които не спазват карантината не са ли от народа? 7 - Когото и да сложат, пак ще мрънкаш!!! Да те сложим тебе, а? Повече ли разбираш?Аман от хейтъри.
142
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затворете границите.
141
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпроси за наглите *** на ГЕРБ:1. защо няма маски?2. защо няма ръкавици?3. защо няма предпазни очила?4. защо няма да има достатъчно реанимационни апарати?5. защо обвинявате целия народ а не посочвате вашите грешки?6. защо няма дезинфектанти?7. защо сте сложили за шеф на щаба генерал-бушонче-получаващ пения и заплата а не един друг генерал?
140
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е така докога ще чакаме да се затворят границите или най-малкото всеки идващ да бъде ИЗСЛЕДВАН за вируса а не да ми мерят с термометър пре 20 дни инкубационен период на болестта? И не пишете за Радев, защото функциите са на Борисов и представяте ли си негов здравен министър беше една женица която бе срещнал на някакво кръстовище...
139
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев е нулевият президент.
138
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Националният оперативен щаб допусна в страната на българи пристигащи от Италия, Испания и Франция заразени с вируса и сега реват защо има много заразени, накрая те са герои а Президента виновен!
137
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целият народ е или бивши или настоящи комунист и
136
6
 
5
 
! Отговори
упс преди 4 години
Като им чета коментарите на комунистчетата, направо страх ме хваща. Другари, заради едната власт сте готови да пожелаете смъртта на всички, които се опитват да изправят на крака държавата. Видя се, че БСП-то не може собствената си кочинка да оправи, обаче пак ламти за власт. Обаче пак герберастите са ви в очите. Няма да се върнете на власт повече, не можете ли да го вденете най-накрая!!!
135
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затваряйте границите умници.Ще ни унищожите както направихте с България.
134
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За герберите мирисът на европарите са като валериана за котките.
133
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пиша комантар, че кризисният щаб не си върши работата, те ми трият коментара! Голяма свобода на словото, няма що! Това да не е правителствения сайт?
132
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не изчислявайте 51 случая от 7мил. Интересно е 51 случая от колко проверени. 52 ?Никъде не намерих тази информация.
131
1
 
25
 
! Отговори
Snorky преди 4 години
Ясно е, че заради няколко малoумника решили да пътуват насред това торнадо ще страдаме доста време.
130
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе Сеяндур. От два месеца пиша да се затворят границите и да се спрат полетите ама вие чекахте да ни внесат куРаната за да си делнете 812 милиона евромангизи. Всички сте за съд и в затвора. Или ше кажете че не сте знаяли че ще ни вкарат вируса гастарбайтерите дето кацнаха на летището от Италия и ги оставихте на самокаратина. Вие за лу, ди ли ни имате бе сеяндур.
129
2
 
65
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Властта каза прибиращите се в БГ да си наложат доброволна самоизолация и да си стоят вкъщи. Как очакват човекът от Варна да си стои вкъщи, ако не се прибере?! Сега Мутафчийски обвинява пътника, че бил безотговорен. Ако искате да не се движи свободно никъде, осигурете места за задължителна карантина на влизащите в страната за 14 дни. Властта обвинява хората за това, че не си е свършила работата. Премахнете доброволната самоизолация прибиращите се и въведете задължителна! Иначе няма край. Просто е
128
2
 
51
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
как гарантирате изолирането на връщащи е българи от италия, холандия, германия т.н.
127
3
 
35
 
! Отговори
Gokl преди 4 години
На този глупал дето се е разхождал по италия и испания след толкова предупреждения отговоност няма ли да му се търси. Защо на митницата не изисквате да подпише документ, че вслучай че се разболее ще си плаща лечението или кремирането като парите се вземат от сметките му или имотите?
126
5
 
26
 
! Отговори
21640 преди 4 години
Ами спрете поне този внос! Направете карантина на всички КПП-та и точка! Или е по-лесно да гоните постфактум влакови композиции и цели самолети? Ако това беше прикленска игра... ама е неподправената действителност, в която вие, щабът, се изложихте. Борисов сне отговорносттаот себе си, като ви посочи вас, специалистите, а вие пък...

Спонсорирани публикации