9-годишно дете е дало положителна проба за COVID-19

Ген. Мутафчийски благодари на гражданите, изразили съпричастност с лекарите
Обновена: 16 мар 2020 08:50 | 16 мар 2020 08:20,
119
9-годишно дете е дало положителна проба за COVID-19

9-годишно дете с английско гражданство е дало у нас положителна проба за коронавирус, стана ясно от думите на проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Така случаите в България стават 52.

Детето е чуждестранен гражданин. Чичото на детето, който е извън България, е бил контактен със сестраси, която е също с COVID-19, допълни още Мутафчийски.

Още по темата

Той подчерта, че това е пореден случай на безотговорност и нарушаване на съветите на Националния оперативен щаб.

9-годишното дете почти няма клинична картина на заболяването, но е с ясна епидемиологична пътека.

Той посочи, че е безотговорно от страна на туристическите фирми и хотели в страната, в стремеж да запазят бизнеса си, приемат хора.

"В страната се забелязва отчетлива тенденция към съобразяване с препоръките и заповедите, които се издават за наше огромно удовлетворение", посочи ген. Мутафчийски.

Той изказа благодарност към всички български граждани, които разбраха сериозността на положението и се съобразиха.

От името на оперативния щаб Мутафчийски отново призова хората да не се разхождат излишно, да предприемат само най-необходимите мероприятия.

"Това ще даде възможност и ние да не бъдем прекалено твърди в изискванията, тогава не е нужно да пренатягаме за тази мобилизация", посочи още той.

Шефът на ВМА също така благодари на онези, които снощи са ръкопляскали на българските медици, които се грижат за болните от коронавирус и здравето на българите.

Той обобщи ситуацията на Балканския полуостров, като най-сериозно е положението в Гърция, където новите случаи са 103 и общо заразените са 331. Там се обмисля обща забрана за излизане.

В страните край нас случаите също нарастват - в Румъния има още 3 и общо са 139, в Северна Македония са 19, Сърбия 48 и от тази нощ е в извънредно положение. В Турция също има скок на заболелите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Всички случаи на заразени в страната се дължат на милите българи в чужбина! Когато дойде прехода, те загърбиха родината и заминаха за по-добър живот! Сега хукнаха обратно и ни натресоха короната върху мизерията, която вече 30 г. теглим! Безотговорни към родители, роднини и приятели са тези българи от чужбина, егоисти желаещи все да са добре! Що не си стояха там, като е толкова хубаво?!
105
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бяха затворени границите щяхме далеч по-леко да се отървем - без коронавирус и икономиката ни нямаше да пострада, а само тия психичноболните сред народа които им е мания да пътуват непрекъснато.
104
0
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Защо няма интервю с роднините или познатите на всичките тези заразени. При други случаи медиите щяха да им завират микрофоните с директни включвания, а сега мълчание. Странно
103
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от Франция официално - 400 Тежко болни са Под 50 г ! Не разхождайте Децата като смахнати ,щот някой казал ,че няма да умрът ! ,че Не се знае , вируса се променя в движение
102
0
 
2
 
! Отговори
Статистика преди 4 години
на око днес докато отивам на работа. Днес в София по улиците - 50 % братоци, 40 % пенсионери и 10 % по-млади от 60 години. Е те това е.
101
8
 
7
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 4 години
Нищо му няма на хлапето.Защо тогава е цялата тая дандания?На маймуни ни направиха тия от Паникьорския щаб.
100
4
 
11
 
! Отговори
gogo преди 4 години
През втората световна война англичаните бомбардираха София и пускаха от самолети играчки с бомби за да осакатяват децата ни. Моят учител по шах беше без око и с повредени пръсти на ръката от английските играчки. Сега същите англичани сеят зараза в страната ни. Кой и защо ги е пуснал тези диваци???
99
2
 
11
 
! Отговори
ЮнкерИшиаса преди 4 години
нищо. важно е че преди един месец армията е продала сума ти медицински машини (респиратори и т.н.) на безценица и сега ше вземем от големия брат да внесем на тройна цена след 7 години. плешивата пешка прякорчето му на работното място - плазмодия. като намаже главата с възелнче и чак над раменете в д-то на проко. почиства с езиче, масажира простата, мери температурата. жалко че послдния избега у израел.
98
1
 
7
 
! Отговори
8 преди 4 години
До До Патриарх НеофитПравославната църква казаха, че са божия църква и като такава не ги е страх от някакъв си там вирус, което е логично. Католическата се скриха като мишки начело с папата. Всеки сам да си прави изводите. Между другото и православната излъчва на живо служби, за страхливците
97
2
 
21
 
! Отговори
varg преди 4 години
Като не затворихте външните граници така ще е.
96
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затваряне на границите за гражданите.Само тирове с провизии да преминават след щателен контрол.
95
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
най-големия проблем са огромното количество наши сънародници, които масово се върнаха и се връщат от чужбина. Заедно с багажа си, една голяма част от тях донесоха и вируса тук. Четох във нета за ромско село от 300-400 души във варненско, което тези дни са се върнали от чужбина, явно ги гонят или от страх си идват, но познайте от един път дали ще спазват карантина или директно отиват в кръчмата да се нажулят с евтин алкохол...Та тези хора кой ще контролира?
94
2
 
17
 
! Отговори
БНТ преди 4 години
Ексклузивно: БНТ ще излъчва стари записи със сеансите на Кашпировски след централните новини всеки ден като мярка за борба с коронавируса! Е сега вече му разказахме играта!
93
4
 
7
 
! Отговори
Чекай малко преди 4 години
Нали пробите не регистрират хора без симптоми. Как определиха че детето е носител. Последно със и ли без симптоми е?
92
2
 
12
 
! Отговори
Динко от Ямбол преди 4 години
Незабавна екстрадация с черен печат за всички неевропейски граждани, сеещи опасни и екзотични болести в държавата ни!
91
11
 
3
 
! Отговори
Съд за БСП преди 4 години
До Съд за ГЕРБНикой не ви е виновен, че умишлено нарушавате карантината!
90
4
 
14
 
! Отговори
Съд за ГЕРБ преди 4 години
Заявяването по телевизията "взехме всички мерки", без реално да има мерки заради коронавирусът, е престъпление. Къде е главния прокурор?
89
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този военен ли е или лекар. Ако е лекар да облича бялата престилка и да работи. Стига се е правил на медийна звезда.
88
4
 
8
 
! Отговори
Лъжат преди 4 години
Много лъжи покрай коронавирусът.Първа лъжа - правителството правело нещо, за да ограничи разпространението на коронавирусът и за създаване на организация за лечение на заболелите.Втора лъжа - хората били безотговорни, презапасявали се, имало тълпи по магазините изкупуващи храните. Снимат един по-различен магазин, от който пазаруват масово по-малките магазини и количките винаги са били препълнени и казват, ето, презапасяват се. Влизах в магазин на голяма верига, вътре 3 души на по 3 метра един
87
5
 
11
 
! Отговори
Xpro преди 4 години
Аз мисля, че държавата не си върши работата добре, защото казват че са подготвени за вируса, а всъщност не са. Сигурен съм, че няма да го овладеят и ще стане зле, както в Италия. Ако държавата ни се бори с вируса както с престъпноста сме мъртви! За съжаление така и ще стане.