9-годишно дете е дало положителна проба за COVID-19

Ген. Мутафчийски благодари на гражданите, изразили съпричастност с лекарите
Обновена: 16 мар 2020 08:50 | 16 мар 2020 08:20,
119
9-годишно дете е дало положителна проба за COVID-19

9-годишно дете с английско гражданство е дало у нас положителна проба за коронавирус, стана ясно от думите на проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Така случаите в България стават 52.

Детето е чуждестранен гражданин. Чичото на детето, който е извън България, е бил контактен със сестраси, която е също с COVID-19, допълни още Мутафчийски.

Още по темата

Той подчерта, че това е пореден случай на безотговорност и нарушаване на съветите на Националния оперативен щаб.

9-годишното дете почти няма клинична картина на заболяването, но е с ясна епидемиологична пътека.

Той посочи, че е безотговорно от страна на туристическите фирми и хотели в страната, в стремеж да запазят бизнеса си, приемат хора.

"В страната се забелязва отчетлива тенденция към съобразяване с препоръките и заповедите, които се издават за наше огромно удовлетворение", посочи ген. Мутафчийски.

Той изказа благодарност към всички български граждани, които разбраха сериозността на положението и се съобразиха.

От името на оперативния щаб Мутафчийски отново призова хората да не се разхождат излишно, да предприемат само най-необходимите мероприятия.

"Това ще даде възможност и ние да не бъдем прекалено твърди в изискванията, тогава не е нужно да пренатягаме за тази мобилизация", посочи още той.

Шефът на ВМА също така благодари на онези, които снощи са ръкопляскали на българските медици, които се грижат за болните от коронавирус и здравето на българите.

Той обобщи ситуацията на Балканския полуостров, като най-сериозно е положението в Гърция, където новите случаи са 103 и общо заразените са 331. Там се обмисля обща забрана за излизане.

В страните край нас случаите също нарастват - в Румъния има още 3 и общо са 139, в Северна Македония са 19, Сърбия 48 и от тази нощ е в извънредно положение. В Турция също има скок на заболелите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 51ви5000 паунда не спасяват но помагат!!!!И е написано в отговор на неадекватника ,твърдящ че "От заплатата ти зависи умственият капацитет".... което е в разрез с де путатите!!Зарежи,няма да разбереш!!
45
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Червени и *** *** умират от яд и това е хубаво. Евала на правителството за всичко което се прави до момента. За пръв път от много време имаме държава и държавници."Честно казано ми се повръща от платени клакьори като тебе, четкащи правителството по цял ден из нета. Срам нямаш ли?
44
0
 
11
 
! Отговори
Ннн преди 4 години
Стига сте ги броили , а вземете драстични мерки ! Отдавна стана ясно , че не може да се разчита на самосъзнанието на хората...
43
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34 тиПълният член си го слагаш отзад!!!Освен грешка в думата "стИлиопор" друга НЕ видях?!?!?!Коя дума в пост 26ти НЕ е членувана правилно,***.....че тръгнал и да ***!!!!Кажи и ще я сравним,както си трябва с той и него....ако не знаеш правилото!!!
42
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червени и *** *** умират от яд и това е хубаво. Евала на правителството за всичко което се прави до момента. За пръв път от много време имаме държава и държавници.
41
4
 
2
 
! Отговори
До 50 преди 4 години
6000 паунда ще те спасят ли?! Нееее
40
10
 
7
 
! Отговори
до 44 преди 4 години
Всъщност, моята заплата е далеч над 6000 паунда. Само вноската за жилището ми е толкова, ама айде да не се хвалим наляво- насясно. 6000 паунда взимах като средно ниво програмист в Дъблин. Мерси.
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този няма времв да се занимава с болни от обикаляне на телевизиите и репетиции в Драматичния театър!!!
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля си, че точно ромите ще оцелеят! Те имат силна имунна система поради условията, в които живеят!
37
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля, че ако Годжи излиза сутрин по тв да чете справката за болните, както и какви метки да се предприемат не би имало никаква разлика! Даже би било по-забавно. Този дженерал не ми се струва компетентен по темата! Не на този некомпетентен щаб! Тиквата и разни подобни тиквеници с некомпетеността си ше ни изтребят! Да се назначат само имунолози и вирусилози в този щаб!
36
1
 
8
 
! Отговори
Zlatena преди 4 години
Истината просто каквото и да им казват на ромите в България те няма да спазват никаква карантина и си правят каквото си искат за такива хора най строгото наказание затвор за 5 години пък дано след това да си научат урока просто ромите от друго не разбират
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не пишете етноса на детето какъв е? С това безобидно английско гражданство, за да е тук по време на криза явно родителите са бачкатори, които след обявяването на епидемията са се прибрали тук от страх, което означава, че не са някакви успели англичани, а общи работници от ниската социална прослойка. И сигурно са посрещнати с пищни трапези и думба лумба и сега що всички са с температура...
34
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34Моята е 6000 Паунда!!!Затова просяк,като теб да ми прави вятър!!!Разбра ли Гробски ***?????
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Качвате на една катуца чичото и цялата рода и да се конвоират до границата. Изсипвате там цялата брутиш налга какафония и да се спасяват! И без това не са ЕС.
32
3
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Работил съм с италианци в БГ -мога да ви кажа че са един етнос с ро-мите и като ги видят се прегръщат - фактът че в Италия има толкова заразени и умрели -значи че вирусът атакува този етнос -романският- така че ,,замислете се
31
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе господа управници, защо няма един вирусолог и имунолог в тоя ваш така наречен щаб? Защо така не им давате на вирусолозите да се произнасят по въпроса. Външно управлявани управляващи...
30
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ,всички крякат за самоизолация!!!!!Сега осъзнавате ли грешката,която допуснахМе?!?!?Предпочитам да се борим с проблеми с системата от преди 30г,отколкото криза след криза с такива пародии на правителства,като сегашното!!!А вие???
29
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 32Киро Брейка от вчера вика: генерала от днес на пресконференцията говори за безхаберие и безотговорност от народа, а самият той не беше с маска и никой около него. Какъв пример даваш, генерале?
28
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Писна ми да го гледам този гологлавия...
27
16
 
7
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Във Великобритания ще приложат най адекватните мерки в света, които са работещи и ще дадат най-малко загуби и чшвешки и икономически!Първо всички възрастни и пенсионери, всички рисково болни ги скътават за един месец под карантина, и навън ще щъкат необезпокоявана, така че да преболедуват 80% коронавируса и да се изгради защитна стена и да затихне!Това е решение, а всичко друго е популизъм, защото България се управлява от герберски калинки и некадърници!Агент Алън Купър!ЦРУ!!!