9-годишно дете е дало положителна проба за COVID-19

Ген. Мутафчийски благодари на гражданите, изразили съпричастност с лекарите
Обновена: 16 мар 2020 08:50 | 16 мар 2020 08:20,
119
9-годишно дете е дало положителна проба за COVID-19

9-годишно дете с английско гражданство е дало у нас положителна проба за коронавирус, стана ясно от думите на проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Така случаите в България стават 52.

Детето е чуждестранен гражданин. Чичото на детето, който е извън България, е бил контактен със сестраси, която е също с COVID-19, допълни още Мутафчийски.

Още по темата

Той подчерта, че това е пореден случай на безотговорност и нарушаване на съветите на Националния оперативен щаб.

9-годишното дете почти няма клинична картина на заболяването, но е с ясна епидемиологична пътека.

Той посочи, че е безотговорно от страна на туристическите фирми и хотели в страната, в стремеж да запазят бизнеса си, приемат хора.

"В страната се забелязва отчетлива тенденция към съобразяване с препоръките и заповедите, които се издават за наше огромно удовлетворение", посочи ген. Мутафчийски.

Той изказа благодарност към всички български граждани, които разбраха сериозността на положението и се съобразиха.

От името на оперативния щаб Мутафчийски отново призова хората да не се разхождат излишно, да предприемат само най-необходимите мероприятия.

"Това ще даде възможност и ние да не бъдем прекалено твърди в изискванията, тогава не е нужно да пренатягаме за тази мобилизация", посочи още той.

Шефът на ВМА също така благодари на онези, които снощи са ръкопляскали на българските медици, които се грижат за болните от коронавирус и здравето на българите.

Той обобщи ситуацията на Балканския полуостров, като най-сериозно е положението в Гърция, където новите случаи са 103 и общо заразените са 331. Там се обмисля обща забрана за излизане.

В страните край нас случаите също нарастват - в Румъния има още 3 и общо са 139, в Северна Македония са 19, Сърбия 48 и от тази нощ е в извънредно положение. В Турция също има скок на заболелите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
17
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Австрия закри ски сезона,ние-не!Защо,бе господа!?При извънредно положение-не трябва ли мерките да са еднакви за всички?Затворихте магазините в страната,а тия по курортите-работат!Хайде,направете нещо до края,не половинчато.
85
1
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Досега реално няма мерки против разпространението на коронавирусът в България. Все още основен източник на вируса са пристигащите в България от други държави. Няма карантинен период за пристигащите, няма тестове за тях. Сега ще откраднат и над 1,3 млрд. евро дето ни ги дават заради коронавирусът и пак нищо няма да направят.
84
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо никой днес не коментира новината за 1,36 млрд. евро , предоставени на България за справяне с кризата! Какъв е планът за разходването на тези огромни средства, ще се купят ли и кога обдишва що препарати!Пълно мълчание от медиите по тази тема!
83
3
 
28
 
! Отговори
варна преди 4 години
Господа политици много сериозни станахте, разбрахте че откраднаите ви пари нямат стойност, на фона на епидемията, как прозовавате за мобилизация хммм, до оня ден се кефехте как вдигате всичко, как оставихте хората на улиците и по кофите, как си стройте палати, а днес много сте тъжни, трябваше такова нещо ли да ни сполети за да говорите за отговорност на гражданите, а вие така безотговорно попиляхте за 30 години една от най уникалните държави, не ви е срам...
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стане ли напечено,знаем си урока-Кремъл,Решетников,Шипка,Пипка,комунистите,международното положение...Що ли ви чета тъпотиите.Едно и също.Господи,дай на хората мозък!Боб,леща и тоалетна хартия вече имат.
81
3
 
15
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
И в този смисъл, поведението на нашето, както и на европейските правителства е крайно осъдително и непростимо! Явно някакъв оял се, напълно безконтролен политически елит управлява безотговорно страните в Европа! На фона на това, което направи Китай, европейците изглеждат изключително жалки!
80
0
 
5
 
! Отговори
До 74 преди 4 години
За границите си прав, само че генералът няма правата да ги затваря. Най-мразим да мислим - доказано във времето.
79
0
 
6
 
! Отговори
До Патриарх Неофит преди 4 години
Щом църквата ни е толкова модерна и съвременна, да предават богослуженията по интернет! Така вече прави Католическата църква в България. Може да го прави и Православната!
78
2
 
5
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Нали задачата на т.н. кризисен щаб и на правителството като цяло беше да се предотврати разпространението на корона вируса у нас. Питам се, що за специалисти са тези хора, след като се оказаха неспособни и не предприеха никакви мерки за поставяне под карантина на завърналите се хиляди сънародници от Италия и Западна Европа! Що за специалист си като пред заплахата идваща от Китай в продължение на два месеца не си се поинтересувал дали медицинския персонал има дори елементарни средства за защита!
77
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен това, на фона на мизерните заплати на мед сестрите, а и на лекарите, както и неосигуряването им със защитни средстваИменно. Аз бих се позамислил кой е предател - хората, бягащи от тази реалност, или хората, живеещи в нея и неправещи нищо, за да я променят.
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 82:Лъжец, не е казала такова нещо.
75
9
 
3
 
! Отговори
К.Нин преди 4 години
На Решетников булката каза че над Шипка ети корона вирус
74
1
 
6
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Кризи е имало,има и ще има, до като живеят хора по света, въпроса е че по време на криза не трябва да ни управляват некадърници и хора, които са алчни и гледат собствения си интерес!Това е един театър и цирк, но със жертви, зашото ще има съпътстващи жертви, и всичко е да се ударят икономиките и пазарите на Китай и Иран!Това са държави с ядрено оръжие,със суровини и с жизненоважна икономика, и те дестабилизират англосаксонския ред в света!Животът е жесток селяни прости!Агент Даниъл Фленг!ЦРУ!
73
2
 
15
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Освен това, на фона на мизерните заплати на мед сестрите, а и на лекарите, както и неосигуряването им със защитни средства, решението да се дават пари за футбол, беше връх на цинизма воден от налудничав популизъм!
72
11
 
2
 
! Отговори
Р.Рад преди 4 години
Кремъл много загазиха. Петрола много евтин и нямат пари
71
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъжно, хората дошли на почивка, а Барба Ганьосите заразили детенцето им.На тяхно място бих завел дело срещу хотела.
70
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Банско вече има 7 положителни проби на ингилизи. Безотговорно поведение на хотелиерите, сакън да не изпуснат печалбата тия алчници!
69
0
 
11
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Одобрявам напълно предприетите мерки от правителството, НО, мисля, че много закъсняха, а освен това напълно се провалиха относно осигуряването на средства за защита поне на медицинския персонал. Имаше достатъчно време поне два месеца и половина за подготовка.Провал бе и непоставянето под ефективна карантина на завърналите се от Италия и др. западни страни! Както ни изненадва снегът всяка зима, така ни изненада и коронавируса! Ако това ще успокои някой, то некадърни са и всички европейски правите
68
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простата статистика показва че в България може да умрат от вируса до 500,000 души. Това може да сте вие или ваши близки. Който изтрегли късата клечка.Така че никак не е смешно. Дъжавата не може да следи всеки от 7 милиона граждани каква глупост ще извърши. Всеки си има собствен ум. Мислете преди да предприемете нещо.
67
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце, покрай това корона чудо се оказа, че медицинските ни сестри масово са над 50+ години като възраст. Та вместо да дрънчиш кой е предател, вземи се замисли след 5-6-10 години дали ще има някой да ти смени чаршафите даже в болницата и защо сестрите бягат от стабилността и такива кръчмарски патриоти като теб.