Затвор и глоба за разпространение на фалшиви новини

Това предвижда законопроектът за извънредното положение
17 мар 2020 09:37, Александър Попов
153
Затвор и глоба за разпространение на фалшиви новини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
До 5 години може да лежи в затвора всеки, който разпространи фалшиви новини за короновируса. Това предвижда внесения от депутати от ГЕРБ законопроект "за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение от 13 март 2020 г. на Народното събрание".
Още по темата
Днес той ще се обсъжда в три парламентарни комисии - правната, здравна и социалната, а в сряда се очаква да бъде гласуван от Народното събрание.
 
Депутатите от ГЕРБ откликват на призива на главния прокурор Иван Гешев за промяна на законодателство по отношение на фалшивите новини, с които се всява паника. Който разпространява невярна информация за заразителна болест ще се наказва с до 3 години затвор и до 10 000 лв глоба. 
 
Ако обаче се прецени, че вредните последици са значителни, наказанието скача на 5 години, а глобата - на до 50 000 лв. 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До възмутителноЕствествено че са длъжни, аз ли да отида да работя със заразени пациенти?
104
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
освен това:-За викащите "ура!"..:-И СЕГА в НК прекрасно са дефинирани и разгледани случаите на ИЗМАМА,ЗАБЛУЖДЕНИЕ,ПОДСТРЕКАТЕЛСТВО и други такива!!!!!!!..Разбира се,за лица,преминали ПУЦ "по право" тия неща не са ясни..Но това НЕ ги оправдава!!!!
103
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До АнонименВСЯКА ДУМА,излязла от устата ти Е ТВОЕ МНЕНИЕ!!!!!Няма разлика м/у мнение и новина!!!!Щом си казал,или написал нещо,то е ТВОЕ МНЕНИЕ,а дали е "новина" зависи от това,дали е нещо ново,или добре предъвканото старо!
102
1
 
6
 
! Отговори
възмутително преди 4 години
За да принудят лекарите от 2 градска да отстъпят, властите убиват чрез закон. Лекарите да са длъжни да работят със заразни пациенти. Ако досега имаше лекари, вдъхновени от доброто дело, сега ще има разочаровани от насилието над тях. И затова тая държава в бъдеще няма да има лекари. Не всеки има специяалност вирусология, че да е длъжен да работи това. Има хронично болни лекари, и заразата е пряка опасност за живота им!
101
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До упсникой нито защитава" "***",нито подкрепя недобросъвестността!!!!!Въпроса Е ПРИНЦИПЕН!!!!!..НЕ МОЖЕ едно-две наистина ЛЪЖЛИВИ писания в мрежите да бъдат основание за въвеждане на такъв закон,под ударите на който може да попадне ВСЕКИ,който НЕ СПАЗВА "правилната партийна линия"!!..Ферщееш ли,мой човек?
100
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунисти да се плашат от диктатура... До къде стигна тая държава.Ееей, и комунистите не са като едно време, сегашните са някакви плюнkи.
99
1
 
5
 
! Отговори
през просото преди 4 години
И също така - пробация и глоба за лекарите, които откажат да работят с болни от коронавирус. Което е нечуван фашизъм. Да принудиш лекар да контактува със заразени хора, когато този лекар е хронично болен, например с диабет или сърдечно-съдово заболяване, е равносилно на това да го убиеш! Да принудиш лекар, който НЕ Е вирусолог, а има друга специалност, да работи като вирусолог е същото, както ако аз принудя Бойко да танцува балет - иначе глоба, пробация.
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До простотоБайно, ти правиш ли разлика между фалшива новина и мнение?
97
2
 
1
 
! Отговори
упс преди 4 години
До просотоФалшива новина ли е, че 100 деца са се заразили в едно училище? Фалшива новина ли е тази за починалото дете, на което баща му вижда снимката в соц мрежата, а то си е живо и здраво? Фалшива е. Наскачахте като ужилени, страх ли ви гони? Или защитавате изрoдитe, които ги пускат?
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До простото ПросотоТук говорим за мнения. Е до е, да разпространи яваш мнението си. Друго е, да казваш неща, да твърдиш че с факт, а те да водят до тежки последици. Ако ей сега 24 часа пусне статия, че масово държавата масово избива хора, като оревантивна мярка, дали няма да настане огромен паника и да не се стигне до тотална лудост?
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ако стане истина, ще е супер.Ама трябва да е само глоба, не съм навит да плащам престоя на червенотиквеничковчетата в пандиза. Сега чакаме Импексова да си разкъса потника и голи гърди, като Матросов, да се хвърли да защитава фалшивите новинари. Ми така де, как иначе ще разклатят правителството, ако не са фалшивите новини.
94
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Конституция на Р. България:-Чл. 38. Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения, нито да бъде задължаван или принуждаван да дава сведения за свои или чужди убеждения.Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин...Още ли не разбирате каква фашистка диктатура "бавно и полека" налагат полираните гробари?така са ви ошашавили,че вече не знаете кое е бяло
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да питам,давност за разпространение на фалшиви(лъжливи)новини ще има ли? Щото ако няма,трябва вси Герберухи да търкат наровете!
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И каква е дефиницията за фалшиви новини точно :)? Всички новини против ГРОБ??
91
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Царят на популизма,борецът с"организираната"престъпност,която включва,крадци на дрелки,крадци на дървесина,дилъри на смлян тютюн и сие опасни "престъпници " почва да се чувства в свои води!!!!!
90
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
браво,диктатурата приема все повече от добре проиграните си методи в миналото....затвор за "разпространяване на ФАЛШИВИ новини"..Добре,но КОЙ ЩЕ ОПРЕДЕЛИ дадена новина дали е фалшива,или не?..-НЕ ЛИ ТОЗИ,който разпространява ПРОТИВНАТА теза?!.....Ако тия двамата полирани просто не са информирани за даден факт и някой го представи като новина,по силата на тоя "ЗЗД" ще бъде окошарен.САМО ЗАЩОТО ПОЛИРАНИТЕ НЯМА ДА СА НАЯСНО за какво става въпрос...това си е по-лошо и от фашизма...
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светът е едно глобално село,новините фалшиви или не ни заливат ежедневно,всеки сам за себе си трябва да отсее фалша от истината!Работата на нашите органи трябва да бъде насочена главно в опазването на общественият ред и предотвратяване на спекулативни действия от производители и търговци на стоки за ежедневна употреба!
88
0
 
2
 
! Отговори
Мразя ФАЩ преди 4 години
Това с короната им дойде дюшеш на гербаджийските колониални тирани!ФАшизма се върна по ***!
87
1
 
1
 
! Отговори
Ръкопляскате ли преди 4 години
Добре, че се появи този гаден вирус за да спрат кражбите, далаверите, корупцията и усвояването на кинти от ГРОБарите ! Между другото, Дариткова нали е лекар- тя включили се като доброволка в борбата с тая гадина или това е занятие за психично неустойчиви?
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е, че спазваме ограниченията от страх пред смъртта, лозунгите на герберастките клоуни са лицемерие

Спонсорирани публикации