При извънредното положение: Спират запорите върху доходите

Новите мерки ще бъдат разгледани днес
17 мар 2020 07:00, Петя Славова
55
При извънредното положение: Спират запорите върху доходите
Снимка: БГНЕС

Спират се всякакви запори върху доходите на физически лица, както и сроковете по всички висящи дела с изключение на наказателните. Прекратяват се всякакви процедури по публична продан и въвеждане във владение на съдия-изпълителите, съобщава "Монитор".

Това е сред изрично разписаните мерки в закона за извънредното положение, депозирани в парламента. Извънредното законодателство фиксира всичко, което вече бе обявено като намерение в заповедта на здравния министър и в обявените в неделя мерки по ресори от останалите членове на Министерския съвет. Във вторник парламентът започва разглеждането на закона.

Още по темата

Освен изричната забрана за работа на търговските обекти в моловете с изключение на хранителни магазини, банкови и застрахователни офиси, както и станалото вече факт затваряне на ресторанти, фитнеси, клубове и други, в закона влиза и забраната децата да провеждат занятия както в училище така и във всякакви извънучилищни форми. Също и затварянето на градините и яслите, спирането на плановите операции, свижданията в болниците и тези в местата за лишаване от свобода.

Законът задължава всеки българин да сключва здравна застраховка, ако му се налага да пътува в чужбина. Иначе командировките в станата са спрени, както и обучения, научни форуми, всички културни масови прояви и останали събития - така както вече това е факт през последните дни.

Падат ограниченията пред изплащането на социални помощи, тъй като основната мярка там бе да се спират парите, ако децата не ходят на училище. Само неотложни нотариални заверки от един дежурен в район ще се правят. Облекчават се всички процедури и правила за отпускане на безвъзмезддна финансова помощ от управляващите органи на еропейските програми у нас. Допуска се включително и увеличаване на размера на договорената безвъзмездна финансова помощ.

В тридневен срок от влизането на закона болниците, държавните институции и телекомуникационните оператори ще трябва да направят извънредна проверка за техническото състояние на всичките си енергийни обекти, както и на електрическите уредби, източници на резервно захранване. Те ще трябва да изпратят и протокол до министъра на енергетиката за състоянието им, както и да предприемат незабавни мерки за отстраняване на повреди, ако има такива.

Пробация от една година или глоба от триста до хиляда лева пък ще има за медици, които са отказали помощ на болни и родилки по време на епидемията без да имат уважителна причина за това, предвиждат промени в Наказателния кодекс, които се правят през преходните и и заключителните разпоредби. Друга поправка пък предвижда лишаване от свобода до 3 г. и глоба от 1000 до 10 000 лв. за всеки, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, както и невярна информация за разпространение на заразителна болест. Ако това деяние обаче има сериозни последици, глобите могат да стигнат 50 хил. лева.

През преходните и заключителните разпоредби се правят промени и в Кодекса на труда, които пък дават възможност на работодателя да възложи на работниците си да вършат работата си от вкъщи или от разстояние без да искат съгласието му за това.

При извънредно положение работодателите пък ще могат да издадат заповед, с която да преустановят работата на предприятието или част от него, както и на отделни работници, но до приключване на извънредната ситуация. Работодателят се задължава да не допуска работниците в предприятието през това време.

За времето, в което служителите не работят, пък ще могат да бъдат пратени в платен отпуск. Това може да стане и без знанеието на работника и без той да бъде питан. Същото ще важи и за онези,, които още нямат 8 месеца в предприятието. Ако платената итпуска вече е използвана, работодателя може да ни пусне и в неплатена отпуска без да ни пита. Работодателите пък са длъжни да разрешат използването на отпуск на бременни служители, на такива, които са на лечение инвитро, майки или самотни бащи на деца до 12 години, както и осиновители, или пък на такива, които се грижат за деца с увреждания. Не може да откажат платен отпуск и на хора с 50 % ТЕЛК.

Дава се възможност и за въвеждане на непълно работно време за тези, които работят на 8 часа.

Когато работата е прекратена, а служителите не ползват отпуск, то те имат право на обезщетение от 50 на сто от брутното им трудово възнаграждение, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата за страната. То ще се поема от работодателят за времето, в което предприятието няма да работи.

Пенсиите на работещите пенсионери ще бъдат преизчислени служебно.

В закона са включени и предложеията на МВР за увеличаване с 6 месеца на власидността на личните карти и шофьорски книжки, които изтичат от периода на извънредното положение до 31 октомври 2020 година. Ако чужденец,  чието разрешение за продължително преибваване изтече по време на извънредното положение, той може да влезе в страната и без виза.

Държавните служители също ще могат да работят от разстояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Друг анонимен преди 4 години
До АнонименВ РЗИ
41
1
 
3
 
! Отговори
Мучо преди 4 години
А горивата по бензиностанциите кога ще ги намалите,бензина трябва да е 1.20
40
0
 
2
 
! Отговори
прост народ преди 4 години
Не бързайте да благодарите, преди да са приели релано каквото и да е.КОлко пъти ви го пробутват този номер, все минава.Благодарите за нещо, което накрая не става....Изчакайте поне този път.
39
1
 
1
 
! Отговори
Васил бин Божко преди 4 години
Благодаря!
38
0
 
2
 
! Отговори
до адекватно преди 4 години
Абе и ти ли не правиш разлика между спекулация и реланост?Мерките не са факт! Някой си бил казал, че щял (може би) да ги обсъжда.Всеки път на един и същ номер се връзвате.
37
0
 
2
 
! Отговори
до: крайно време е преди 4 години
Не се поддавай на жутналистически партенки.Барни Ръбала лично разигра подобен жалътк цирк преди 2 години. Дори предложенията, за които пишеха висчки медии ден и нощ, бяха приети на първо четене в Безродното събрание, но накрая бяха отхвърлени на второ четене.Ръбъла измънка някаква глупост, дупетатите излязоха в отпуск и те ни сега 2 години по-късно пак да им се надяваме нещо си...Не бъдете овце!
36
0
 
3
 
! Отговори
уточнение преди 4 години
Заглавието трябва да е с въпроситлена накрая.За последните 7 години се нагледахме на подобни заглавия, но накрая информацията от медиите все се оказваше фалшива новина.Едно е "спират", друго е "ще разгледат предложения".Научете се най-после.
35
0
 
9
 
! Отговори
Хуя ми преди 4 години
А това че 90 процента от хората имат бързи, ипотечни или потребителски кредити никой нищо не казва, а тези институции продължават да си искат парите при положение че половин милион българи не работят в момента.. Никой нищо не прави по този въпрос
34
3
 
2
 
! Отговори
Донка преди 4 години
Корни, върни субсидията за пролетарията ***!
33
1
 
4
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
Чувал съм за запор на заплатата, чувал съм за запор на вземанията, но за запор върху доходите не бях чувал.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ей защо не станах мошеник
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всякакви сигнали се подават на тел 112
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме новини за къщата в Барселона.
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде може да се подаде сигнал срещу фирма която насила принуждава хората да работят без да спазват никакви мерки и ще заразят работниците? В София се намира фирмата.
28
4
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До Анонимен - До 22 - А другата крайност я виждаме в Северна Корея. Дори няма справка на болните. Вероятно ги гърмят директно...... Предпочитам нашата система от тази на диктатор ..... при всички случаи ... защото диктатора идва много много бързо ......
27
1
 
6
 
! Отговори
адекватно преди 4 години
Това е една от най адекватните мерки на този етап!
26
1
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До Анонимен: Цената на златото също спада. Само вчера -2% ..... Всеки предпочита да държи кеш и когато отмине бурята след 2 месеца ще има масово купуване и всеки иска да утрои парите :)
25
1
 
6
 
! Отговори
крайно време е преди 4 години
разгеле, дано се приеме. Не може всички да са ощетени, само ЧСИ да лапкат...
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нещо за Данъчна ваканция? Удължаване срока за ГДД, Д1, Д6?
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 24Безплатни съвети не ми трябват!Аз разчитам само на платени съвети.