Борисов: На дефицит сме, само обединена нация може да преодолее кризата!

Няма да се изнасят защитни средства, докато не "презадоволим" нуждите
Обновена: 18 мар 2020 14:03 | 18 мар 2020 13:08, Веселина Йорданова
573
Борисов: На дефицит сме, само обединена нация може да преодолее кризата!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Само една нация обединена, хладнокръвна, дисциплинирана, умна, може да преодолее тази криза. Ние сме във война с невидим противник, заяви премиерът Бойко Борисов на срещата при президента Румен Радев на "Дондуков" 2 за мерките срещу коронавируса.

Още по темата

Премиерът информира, че от излишък, вече сме на 3.5 млрд. дефицит, защото бюджетът не се попълва и напомни, че всеки месец отиват милиарди за пенсионната система.

"Споделяме отговорността и се мъчим да се справим с кризата. Лесно е да се критикува и по-трудно е всяка разумна мярка да я приложим и подобрим", каза той по повод срещата в Президентството.

Борисов предупреди специално МВР завръщащите се българи от различни дестинации да бъдат прегледани, информирани, да няма роднински събирания. Той коментира, че да се приберат туристи в момента, които са отишли някъде в разгара на кризата, е много трудно.

"Повече тези експерименти няма да ги допуснем. Има и заповед на министъра на туризма - на работа, до аптеката, до банката, това е движението, до хранителния магазин и вкъщи. Това е единственото лечение досега доказано", предупреди министър-председателят.

Борисов посочи, че сега разбираме значението на индустрията, като обясни трудностите с доставките в европейски и световен мащаб.

За радост шивашката и текстилната промишленост е добре развита, посочи той и подчерта, че износ на защитни средства няма да има, докато "на 1000% не сме обезпечени" и не презадоволим нашия пазар.

"Имаме много спиртоварни, правят по 1000 тона на месец, правим организация, имаме стотици тонове от резерва и ги подготвяме за мрежата, това е също възможност, когато нашият пазар се задоволи, да помагаме на съседите", каза премиерът.

81 остават случаите на коронавирус за момента, информира началникът на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски. 

Рано е да правим извода, че сме овладели ситуацията или поне я възпираме, каза обаче той.

Да края на седмицата се очаква минимум 8 хил. защитни облекла да бъдат готови с цикъл на използване по 50 пъти, които са предназначени за местата, където медиците работят в непрекъснат режим.

Бързите тестове дават 20% фалшиво-отрицателни проби и 20% фалшиво-положителни, информира той в отговор на въпрос на президента Румен Радев. По думите на Мутафчийски масово навлизане в практиката би било наш принос, ако успеем да го направим, но предупреди, че тези тестове не са достатъчно надеждни.

Мутафчийски каза още, че има колебания и страх в гилдията на места, но и много доброволци, свързани с медицината, като е създадена банка от желаещите. Той информира, че частните болници са заявили в Щаба готовност да се включат в борбата срещу инфекцията.

На равни начала с държавните и областните болници ще участват в справянето с кризата, информира и здравният министър Кирил Ананиев. По думите му ще има и законов текст за това - само за времето на извънредната ситуация. Той информира, че до една, максимум две седмици, ще разполагаме с достатъчни количества предпазни средства, за да бъдат покрити нуждите на медицинския персонал.

Пред президента вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че имаме разрешение от ЕК да препрограмираме европейски програми, като пренасочваме средства по необходимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


573
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такова крадене скоро не е било.
33
5
 
16
 
! Отговори
Advice преди 4 години
Гледайте сега да задържите хората здрави, нахранени и с работа. Другото ще го избачкаме ясно е. Но нека не му се изтърва края, че кризата после ще е тежка като няма кой да работи понеже всички емигрират.
32
4
 
24
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
а ве мутрьо "специалното" положение е от 10 деня. беше фалирал още като плати на американските ефреи такса спокойствие 2 милиарда. къде отидоха три милиарда? за маските и обклеклата дето и в нарочената за инфекционзна болница ги нема? със самолетчето и в израел ли? на мис *** и малката ема ли е издръжката това? къде беше сега два деня плешив импотентник.
31
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А народа си спи пак ...
30
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Премиерът информира, че от излишък, вече сме на 3 млрд. дефицит," И как точно успяхте за 3 дена да го постигните?
29
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв дефицит бе, лъжец! Народът за 3 дена закупи толкова тоалетна хартия, колкото обикновено потребява за година. Само от ддс-то върху хартията трябва да има свръх излишък!
28
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До madaТака е,защото най-голямятя маса "работещи"-чиновниците,не плащат осигуровки.И това ако не е безобразие...
27
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А с ония 30 милиона за стадиона на ромите ко стана? 3 дена и вече те в дефицит?
26
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А с парите отпуснати от ЕС какво стана?
25
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кой подари на краварите 3 милиарда за стари таралясници? Кой потроши 2 милиарда за стиропор? Кой фалира КТБ? Кой купува на метресите си къщи в Барселона? Кой подари на частни клубове милиони за стадиони? Докато гербавите са на власт, винаги ще сме в дефицит, прекалено много крадат просто.
24
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дефицитът ще расте, защото фирмите масово започнаха да пускат хората в неплатен или директно да ги пращат на борсата.Поискай си милиардите на ефките от САЩ.Оставка и служебен-военен кабинет, че да излезем от кризата!
23
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Премиерът информира, че от излишък, вече сме на 3 млрд. дефицит, защото бюджетът не се попълва и напомни, че трябва да се има предвид, че всеки месец отиват милиарди за пенсионната система.------------------------------------------------------------------При 2160000 пенсинери и средна пенсия ок.350 лв - около 750 мил. на месец.Останалото до няколко милиарда откраднато ли е ?
22
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Депутатите да си намалят заплатите на половина. Спрете да крадете от еврофондовете. И ще минем пак в излишък..
21
0
 
47
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
В дефицит сме, така е! От 30 години имаме страшен дефицит на нормални хора за сметка на излишъка от продажно-глупави мишоци!
20
1
 
55
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Някой лъже или е лъгал и то много.Какъв дифицит,как се получи.Откраднаха ли наличностите.Няма как преди 3 дни да има 14 милиарда,а днес 3 милиарда дифицит,ако правилно съм разбрал.Как за 5-6 дни изчезнаха 17 милиарда.Загадка.Ако е кражба,което няма да е някаква изненада при това правителство,то това ще е най-голямата кражба в историята на човечеството
19
0
 
17
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
До Сатира3 МИЛИАРДА НЯМА ДА ВЛЕЗНАТ В ХАЗНАТА . А СЕГА СА ОТПУСНАТИ 500 МИЛИОНА. ТАКА ЧЕ СТАВАТ 3.5 МИЛИАРДА
18
0
 
34
 
! Отговори
mada преди 4 години
"всеки месец отиват милиарди за пенсионната система"Най-големият дефицит е в управлението, дето 20 години не направи нищо, за да има пенсионен фонд. А не от бюджета.
17
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев да хване Горанов бързо, преди да е избягал!
16
1
 
30
 
! Отговори
хе преди 4 години
Как пък все на народа се пада лошото.Той да търпи,тегли,влачи.От не се откажете и вие депутатите от някои блага?Да сте солидарни с народа.Из ро ди гад ни.Добре,че са японците.Има готово лекарство за вируса.Ура.
15
1
 
34
 
! Отговори
уникум СТЕ ! преди 4 години
Стига бе ,човек ,вчера даваха 3 хил . работника ,без маски и ръкавици ,които се бутаха един в друг , а ние изнасяме облекла и маски за да печелим !