300 000 българи в сериозен риск, ако не се спазват мерките

При епидемия 5% щели да имат нужда от болнично лечение
36
300 000 българи в сериозен риск, ако не се спазват мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Неспазването на мерките обрича 300 хил. българи на потенциална смърт". Това каза пред БНР д-р Петър Москов - бивш министър на здравеопазването. Той уточни, че това е аналогия с данните от Италия, където не въведоха навреме строги правила, за да предотвратят разпространението на коронавируса.

Още по темата

"В България все още не сме в състоянието на епидемия. Всички усилия са насочени от властите, за да не се стигне до ситуация на епидемия. Ако стигнем до епидемия, това означава, че 5% от нас или около 300 хил. души - предимно възрастни хора и със съпътстващи заболявания - ще имат остра нужда от болнично лечение в условията на изолация и на интензивни грижи. Няма нито една здравна система в света, която може да издържи на това", обясни Москов.

По думите му дарвинисткият подход не би трябвало да бъде приеман като мярка в ситуацията със зараза, каквато е COVID-19.

Според него най-важната сфера, която ще поеме удара от една епидемична обстановка, е здравната.

"Тя трябва да бъде абсолютно обезпечена и кадрово, и финансово, и технологично, за да може максимално добре да поеме този удар", заяви той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Италия - 2000 починали, 65 милиона наделениеБългария - д-р Москов: 300 000 човека обречени на смъртТоа изкърти статистиката. По симулациите на СЗО България би имала между 2 000 и 20 000 жертви без карантина, според зависи нивото на медицински грижи.Д-р Москов явно е по-голям капацитет от Световната(!) Здравна Организация. Жалко че не е достатъчно квалифициран да работи в СЗО - щеше да ги научи на това-онова...
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
4 милиона българи от рист от гладна смърт ако скоро не се раздадат пари на всеки българин като в Ирландия незаисимо дали е работещ безработен пенсионер или ученик и ученици и пенсионери и работещи и безработни 4 те милиона трябва да получат средства ,защото ако не ядат още някой друг ден и ги чака гладна смърт
9
1
 
9
 
! Отговори
Sata NATO преди 4 години
Москов е част от шайката с ясно изразен фашизоиден манталитет. Освен това не е ясно с какво го държат, след като подаде оставка заради корупционен скандал. А в затвора не влезе...
8
1
 
2
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Когато цъфнат герберугите,и ковид се разпространи,ти не мисли ги другите,билет за Рая запази.
7
1
 
1
 
! Отговори
COVID-19 преди 4 години
CreditObligationVerifyIfectedDead 19 (only for)
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дарвинисткият подход е дело Божие, колкото и парадоксално да звучи подобен оксиморон. Ако не си изработим стаден имунитет, сме загубени като народ.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
оцеляването на индивида ще бъде заменено с оцеляването на стадото , по-добре епидемия , все у някой болен ще се развият антитела и ще се направи ваксина . звучи жестоко но друг подход няма .
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЩОМ НЯМА ЗДРАВНА СИСТЕМА В СВЕТА КОЯТО МОЖЕ ДА ИЗДЪРЖИ ТОВА КАКВО ЩЕ ПРАВИМ ТОГАВА
3
0
 
7
 
! Отговори
сара преди 4 години
До СкептикПърво да спечелим тази за живота.
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е тоя откри топлата вода,за нас остава само едно,да идва лятото и да се молим повишената слънчева радиация да му види сметката на тая гад.
1
3
 
20
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Почна борбата за милиардите от Евросъюза....