Борисов питал наши заводи да произвеждат лекарства с хинин

От Китай можело да ни доставят, имали добър ефект
194
Борисов питал наши заводи да произвеждат лекарства с хинин
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на медикаменти на хининова основа.

Премиерът каза това на среща с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб.

Още по темата
По време на срещата проф. Петров докладва на премиера за положителния ефект на антималарийното лекарство "Хлороквин" при лечението на болни от COVID-19, съобщиха от правителствената пресслужба.

Проф. Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство "Хлороквин" оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за възстановяване при инфекция с коронавирус.

Премиерът е разпоредил на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани.

Министърът на здравеопазването незабавно издаде заповед за забрана на износа на такива лекарства.

Освен това премиерът поддържа непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента "Хлороквин".

Министърът на икономиката Емил Караниколов докладва, че днес в министерството ще се проведе среща с български производители и представители на БАН, на която ще бъдат представени образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да произвеждат.

Борисов изрази задоволство от готовността на българските учени и производители сами да произвеждаме защитни облекла и материали.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
10
 
! Отговори
8 преди 4 години
По-добре дървените философи, които не са ползвали аналгин хинин да не си напрягат много много мозъците. Това зеленичкото хапче дето струваше към 60 стотинки опаковката вършеш чудеса - докато го имаше почти не съм ползвал антибиотици, които би трябвало да са много по-вредни от него, ама тях ги оставиха, зер е хубава цената
165
0
 
7
 
! Отговори
Чун - Гун Ким преди 4 години
Аналгин-Хинин, Невралгин, Спазмалгон, Темпалгин, Тетрациклин и много други от Живково време
164
1
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Пийте тоник с лимон и ще сте здрави
163
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вчера гледах в нета,че немската байер спира продажбата на лекарството си в бг през септември 2019,тоест два месеца преди появата на вируса,мотивите са недостиг на суровина за производство,хм,а имат суровина да го произвеждат за тях си и продължават производството,съмнително е дали нямат пръст или е просто случайност,както и другите случайности,пускането в транспортния център на китай,в началото на отпуските им за празниците,незасягането на жени и деца
162
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хининът има действие разрушава стр-та на РНК вирусите този е такъв РНК вирус -хининът подтиска възпроизводството затова в старите учебници пише лекарство против грип това е имал странични ефекти -кое лекарство няма -а вирусите са вид *** в клетката защото трябва да използват жива клетка да се множат това е Едно време си спомням като ми правиха компрес със свинска мас и аналгин хинин и ми го слагаха на гърдите така спях на сутринта ми го махаха да лекарството беше евтино познай цена сега
161
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
забелязвам,че всички евтини и ефективни лекарства бяха забранени,остана само аспирина от старите,но му смениха името с ацетизал,аналгин хинина беше много ефективно лекарство за настинки,но предизвикваше спонтанен аборт до трети месец бременност,и затова просто не трябва да се поема от бременни
160
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аналгин хинин се произвежда от Софарма и се изнася за Украйна
159
1
 
5
 
! Отговори
БАН информ преди 4 години
Опънаха ни се нанотехнологиите и нано роботите.......... Няма защо да се хабим - *** ще правим. Много е лесно, ако няма пазар за въглените..... за барбекюта ще го пласираме.От кюфтета и кебапчета винаги има нужда.
158
11
 
3
 
! Отговори
Lilith преди 4 години
Извинете, какво лекува хинина? Мислех, че е най- силен против паразита на маларията, а ние, все пак, вирус борим. Нашите управляващи разлика между гъбичка, ***, бактерия и вирус правят ли? Наясно ли са кое с какъв медикамент се третира? Или трябва да дадем пари на определени хора за лекарство , което не ни трябва в момент, в който никой не може да ни държи сметка за това, защото го правим с " грижа за народа".
157
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Биби по пижама ли е?Докато другите вратовръзка, костюмче и пр.А бе селска оправия си е!Дерзайте!
156
0
 
1
 
! Отговори
минаващ преди 4 години
До АнонименФармахим се казва...
155
2
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
споко,ни са тръшкайти!..Тиквун е попитал дали могат да произвеждат СТРИХНИН,но "пиарката" му не чула добре и написала "хинин"....Що се отнася до "задоволството" му от напъна на "БАН"-овците,то...поне мен малко ме смути бързината,с която забрави че ги наричаше .."Безполезни старци",или как беше в прав текст?..ИЗВЪРТЯ ТЛЪСТИЯ си ГЗ НАБЪРЗО Банкянския ЛИСУНГЕР!..А ВИЙ,ВИЙ СТЕ..ИДИОТН!!!!!
154
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
kade ima bg turisticheski chai? tozi chai bil chudotvoren lek.
153
1
 
21
 
! Отговори
ан преди 4 години
оказва се ,че лекарствата с проста формула са по ефективнипарацетамол,хинин,пеницилинако наистина помагат ,то за нула време ще ги произведат и ще залеят пазараняма нужда от хининово дърво ,защото от 70 г се произвежда синтетичноТРЯБВАТ ВИ ХИМИЦИ ,ГОСПОДАНЕКА СЕГА ЮРИСТИТЕ И ФИЛОЛОЗИ ДА ВИ ЛЕКУВАТИ Дано химическите факултети през последните 30 години да не са раздавали дипломи
152
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
kiro gela da si pokaje bolnichnia list i epikrizata. ne viarvam nito edna duma na izmislicite mu ta zaribiavane na glupavi hora.
151
0
 
6
 
! Отговори
До 139 преди 4 години
Не знам какъв е аналгинът, но свекърва ми само с него се лекуваше.(от всичко) Почина от инфаркт на 82.
150
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На времето имаше анагинхинин, ама го спряха от производство. Беше евтино и ефикасно.Сега ще правят пак лекарства с хинин......
149
0
 
9
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 4 години
До баба мараКъде го видя този аналгинхинин,бабо маро?Мошениците произвеждат аналгинХИН,който си е чист аналгин(хинина е в хомеопатично количество) и то на двойна цена!!Продават ви кисели краставици и ви правят на ***.
148
2
 
6
 
! Отговори
Ганьо Сомов преди 4 години
Само общи приказки....и между тях лъжи лъжи лъжи
147
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде,връщайте старото производство,не само на старите български лекарства,но и останалите заводи!Стига сте чакали на чуждите да ви обират пладнешки!Не можете да купите едни машини от Германия,Швейцария,Европа и да произвеждате ли?върнете руския и азиатско-африканския пазар,които имахме!