Очакваме първите излекувани у нас, COVID-19 отшумява до 3 месеца

Проф. Александрова: Вирусът се приспособява към нас, протича по-леко
20 мар 2020 07:01, Анисия Иванова
77
Очакваме първите излекувани у нас, COVID-19 отшумява до 3 месеца
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Днес ще стане ясно дали имаме първите българи, за които е потвърдено, че са изчистени от COVID-19. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Един от случаите е с хоспитализираната във ВМА лекарка. „Тя е в перфектна кондиция, въпреки че имаше бронхопневмония. Утре ще направим първите тестове дали е отрицателна“, обясни ген. Мутафчийски пред bTV.

Той отбеляза, че случаят е придобил голяма публичност, но има и още 4 човека, на които ще се прави първо тестуване. За излекуван от коронавирус се смята всеки, който има два отрицателни теста в рамките на 24 часа.

Средната продължителност на това "изчистване“ от вируса е 21 дни, но са описвани и случаи до 37 дни.

"Първите научни съобщения са, че остават поражения – особено при тежка пневмония“, отбеляза шефът на ВМА.

Прогнозата, която дава здравният инспектор д-р Ангел Кунчев, е, че коронавирусът ще отшуми до 3 месеца.

Вирусологът проф. Радостина Александрова обясни, че вече има данни за съществуването на два различни варианта на коронавирус. Вторият започва да се разпространява още по усилено от началото на тази година, но е с по-лека клинична картина.

"Вирусите като коронавируса съдържат РНК, при тях трябва да се образуват нови молекули когато се образува потомство. Винаги могат да настъпят грешки, тъй като не разполагат със системи, с които да ги поправят", обясни проф. Александрова.

Вирусът по някакъв начин се опитва да се приспособи към нас, протича по-леко, но това означава, че по-малко хора търсят лекарска помощ, каза още специалистът.

Върху гладки повърхности вирусът може да се задържи до 24 часа, обясни и експертът по хигиена проф. Емил Воденичаров. Той даде няколко съвета за поддържане на хигиена и за дезинфекция.

Да се слага дезинфектант на стъпката пред входната врата, който може да бъде и разтвор с белина в съотношение 9 към 1, както и да се използва разтвор от хлорна вар.

Друг практичен съвет е, след като се приберем вкъщи да изнесем връхните си дрехи навън да се проветрят и да стоят на слънце два – три часа.

Слънчевата светлина убива вируса, категоричен беше той и предположи, че UV лампите също би трябвало да го убиват.

"Светлината от тях да се насочва към тавана, хората да не облъчват себе си“, посъветва още проф. Воденичаров.

Той отбеляза също така, че е добре плодовете и зеленчуците да се измиват със сапун, но след това задължително да се изплакват обилно с вода или да се накисват. Мийте и белете плодовете, посъветва той.

И двамата специалисти бяха категорични, че лекарства трябва да се употребяват само след консултация с лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма шумотевица по медиите голямо нещо. Гледах по друга медия заразения с коронавирус варненец върнал се от Италия, човека се усмихва пее си и казва че се чувства супер. Естествено по социалните мрежи побързаха да го анатемосат, ще кажеш че той е виновен за масовата истерия. За сведение на всички лековерни, повечето възрастни и не толкова възрастни хора умират от пневмония и обикновен грип отколкото от COVID.
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българският лекарски съюз иска забрана за излизане от домовете и блокада на София. Отвореното им писмо го публикуваха току-що в 24 часа.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българският лекарски съюз иска забрана за излизане от домовете и блокада на София. Отвореното им писмо го публикуваха току-що в 24 часа.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До И още въпросчета ...Абе какво лечение бе вируса ти удря белия дроб, ако ти е здрав белия дроб в болницата ще ти вкарат една тръба в устата да можеш да дишаш и те подържат, докато си изработиш антитела, който има слаб бял дроб рита камбаната и да иска и да не иска. Точно затуй покосява старите хора обаче като всеки вирус и тоя ще има и втора вълна и трета вълна.
11
2
 
20
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Селяни прости, според вас медиите спазват ли изисквания , кмоито са въведени!Всички репортери ,журналисти и оператори се срещат ежедневно с контактували политици,лекари и други, без да спазват никакви санитарно-хигиенни норми, но пък за сметка на това напълниха главите на хората със страх,ужас,паника!Така е ционистите искат да се справят с Хизбула и Иран един път завинаги, а българското васално правителство е готово да унищожи дребния човек и бизнес, за да угоди на господарите!Роджър Грос!ЦРУ
10
1
 
14
 
! Отговори
РазединителНАнацията преди 4 години
Тоя "специалист" как ще коментира многото случаи в Иран!?Там е доста по-топло от у нас и има изобилие на слънчева светлина.Нали ужким убивала вируса!?
9
0
 
21
 
! Отговори
Мистична лезбийка преди 4 години
Продавай къщата в Барцилона и раздай кинчити на хората дет остават без работа! Ми тъй де.
8
0
 
9
 
! Отговори
БелДробна Чума Китай преди 4 години
след 3 месеца пак ще си говорим!
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички са готови да помогнат със много съвети и акъл обаче единствено СлавиТрифонов помогна и със средства за героите медицински сестри и санитарите дето всеки ден воюват със заразата. Депутатниците вместо да помогнат със нещо се свряха във бърлогите си като мишки и почнаха да гласуват милиционерските си закони. Щом няма средства депутатските мерцедеси да се продадат човешкия живот е по-важен от депутатския лукс.
6
0
 
6
 
! Отговори
Мистична лезбийка преди 4 години
Само лекарството Куш Гриби ще пребори тая гадина.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нови молекули и потомство на вирус?????Другия пък задържа вирусите 24 часа....Жалко и трагично е нивото на знание, но за сметка на това манипулацията да върви.Дайте новия препарат за убиване на вируси.
4
24
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
В Италия за месец умряха 3 500 човека, а твърдяха, че имат едно от най-здравите здравеопазвания в Европа. Тук значи за 3 месеца десеторно повече. А дано се поразредят комунистите-пенсионери малко. Амин!
3
0
 
25
 
! Отговори
Зле преди 4 години
До три месеца ще се отворят нови психиатрични болници
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оказва се, че таз държава е пълна със специалисти по вирусите, пратете Мутафа във Италия във някоя болница да помогне на италианските лекари Нали сме дупе и *** с ЕС айде дела трябват не само прикизки. Мутафа да отива в Италия там хората умират спешно трябва помощ.
1
1
 
18
 
! Отговори
Фейк Фейк Феък преди 4 години
Разпуснете сбирката. Назначете си компетентен вирусолог.