Работодатели: Настояваме за вето върху фиксирането на цените

Търговците по-рано също алармираха за спорната промяна
22 мар 2020 11:29,
126
Работодатели: Настояваме за вето върху фиксирането на цените
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) излезе тази сутрин с декларация, в която настоява президентът да упражни правото си на частично вето върху член от преходните и заключителни разпоредби на Закона за извънредното положение, налагащи по същество фиксирани цени на всичко. С подобна декларация вчера излезе Сдружениенто за модерна търговия, в което членуват всички големи търговски вериги у нас.

Още по темата

Работодателската организация, чийто председател е Васил Велев,  разбира потребността от ограничаване на спекулата с някои продукти и стоки от първа необходимост – като предпазни средства и дезинфектанти, но предлага това да бъде извършвано посредством премерени интервенции от страна на държавата – като например осигуряване на количества дефицитни стоки от държавния резерв, възлагане на целеви производства, проверки от компетентните органи за неправомерно пазарно поведение и други. Въвеждането на фиксирани цени е изключително опасно, тъй като ще доведе до огромни пазарни диспропорции и злоупотреби, се казва в декларацията.

АИКБ подкрепя необходимостта от координирани мерки за предотвратяване на разпространението на заразата и за ограничаване на отрицателните ефекти от нея върху икономиката и ежедневието на страната ни, но призоваваме българските институции да не вземат прибързани решения, да ги съгласуват със заинтересованите страни и да не всяват допълнителна паника в и без това предизвикателната ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей тая невестулка да може да се срещне с короната...
95
1
 
24
 
! Отговори
По време на криза преди 4 години
Точно сега трябва да вдигате цени? Точно сега? Като една шепа народ се мъчи да дарява, търсят се помощи, народа масово остава без 100% доход и вие най нагло молите да ви позволят да си вдигате цени щото видиш ли има сега търсене голямо.Ако съм управляващ ще изкарам всичкия ресурс на НАП и ще ви се стъжни. Пък ако искате продавате или затваряйте.
94
0
 
28
 
! Отговори
Минувач преди 4 години
Махай се, ама много бързо ще се върнеш с подвита опашка, защото в белите държави спекулантите бързо ги лекуват. Само тук псевдо търговците могат "да продават на колкото си искат". А навсякъде другаде продават на колкото могат. И там ако осигуряваш работниците си на МРЗ, на 4 часа, на другия ден няма да продаваш нищо.
93
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако имаше епидемия, повечето политици и журналисти трябваше да са болни.Спасяваме капитализма от разруха като свиваме производството и потреблението и увеличаваме ликвидността на иначе фалиралите банки.
92
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде бе,верно ли?Ненаяли се мутри.
91
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-толерантно ви казвам да идете да се гръмнете. Ще си продадете и ризите от гърба ако трябва, но за народа ще продавате евтино. Понял ?
90
3
 
10
 
! Отговори
До 91 преди 4 години
Тръгвай на където поискаш бе момче,нали живеем в"демокрация"Смешника май си Ти!
89
10
 
4
 
! Отговори
Смешници преди 4 години
Да си гласуват вето на заплатите. Не да си вдигат тихомълком оня ден заплатите с по 300 лв. И тогава да ми дават наклон на какви цени да работя. Ако мислите пак да ми правите тука псевдосоциализъм и планова икономика казвайте да се махам по-бързо.
88
5
 
9
 
! Отговори
До 85 преди 4 години
Явно си много, много млад и имаш още жълто по устата! Определено Военното положение в дадена държава не е панацеята,но е единственото най добро решение за справяне с такива ситуации!Всичко друго е както казваш "романтика"
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 85Кажи ми го.Сега, ако стане така, богатите ще купят войската или Ко е нея, то наемници, защото войската е маааалкаа. Ааххахахах
86
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цените на горивата паднаха с 10%. Да сте усетили това да се е отразило на стоките в магазините. Иначе ако се вдигнат с 10%, още на следващия ден започва рева на търговците как цената на горивата било основен компонент при формирането на крайната цена на стоките и как това било основание да надуят цените. Всички цени трябва да падат в момента, не да се вдигат.
85
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 77 Къде са парите на държавата?????? ОТДАВНА ВСИЧКО Е ОКРАДЕНО И КОЙТО ИМА ИМА, А КОЙТО НЯМА НЯМА. КАКВО ПРАВИ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ТО НЕ ЗНАЕ. КАТО ПОГЛЕДНЕМ КОЙ НИ УПРАВЛЯВА КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ. ТА ТЯ ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ Е ЗАРАЗЕНА И МНОГО СА ГО ИЗКАРАЛИ БЕЗ ДА ЗНАЯТ. КАКВА БЕШЕ ТАЗИ ВТОРА ВЪЛНА НА ГРИПА. ДАЛИ НЕ БЕШЕ ТОВА. УСТАНОВЯВАТ НА ТЕЗИ КОИТО СЕ ПРИБИРАТ В БЪЛГАРИЯ, КАКТО И НА ТУРИСТИ ПО КУРОРТИТЕ ВЛЕЗЛИ ПРЕДИ ОФАНЗИВАТА С ВИРУСА.
84
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не можем да експлоатираме работниците през кризата, затова искаме да експлатираме държавата. Дайте парите на нас, не на работниците. Ние ще ги усвоим, имаме големи разходи за скъпите джаджи коли, децата и жените плачат за пари. Държавата трябва да ни помогне в кризата да оцелеем семейно и приятелстки. Работниците ще се оправят, те са свикнали на глад и студ. Бяхме принудени да им плащаме по някоя стотачка отгоре, но това свърши.
83
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
75,Всеки 7.62, може са бъде подкупен. И обикновено така и става при военно положение. Останалото са романтични илюзии.
82
10
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Вето в/у целия закон. Утре няма да можем да пишем и тук. Отново се занимават с неща които няма да помогнат с нищо. По този начин всяка стока която внасяме отвън и е на по висока цена ще бъде загубена за пазара тук. Говорим за лекарства храни и куп други неща.......
81
1
 
20
 
! Отговори
Алчен си ! преди 4 години
Дано се наядеш и преядеш доволно!
80
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 71 При тази криза...В Китай при такива изказвания и в това положение този вече е почти пътник. Затова Китай се оправиха бързо
79
6
 
12
 
! Отговори
До74 преди 4 години
И къде ще Е Унгария? Моето мнение е,че който вземе най крути мерки в момент като тоя,ще излезе най сух от ужаса който ни чака! Либерастия'та УМРЯ,Да живей диктатурата!
78
2
 
34
 
! Отговори
Сократ преди 4 години
Щом не продават на нормални цени да фалират. България няма нужда от спекуланти.
77
1
 
36
 
! Отговори
Непозната преди 4 години
Търговци и работодатели се уплашиха, че ще им отнемат спекулата.