Работодатели: Настояваме за вето върху фиксирането на цените

Търговците по-рано също алармираха за спорната промяна
22 мар 2020 11:29,
126
Работодатели: Настояваме за вето върху фиксирането на цените
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) излезе тази сутрин с декларация, в която настоява президентът да упражни правото си на частично вето върху член от преходните и заключителни разпоредби на Закона за извънредното положение, налагащи по същество фиксирани цени на всичко. С подобна декларация вчера излезе Сдружениенто за модерна търговия, в което членуват всички големи търговски вериги у нас.

Още по темата

Работодателската организация, чийто председател е Васил Велев,  разбира потребността от ограничаване на спекулата с някои продукти и стоки от първа необходимост – като предпазни средства и дезинфектанти, но предлага това да бъде извършвано посредством премерени интервенции от страна на държавата – като например осигуряване на количества дефицитни стоки от държавния резерв, възлагане на целеви производства, проверки от компетентните органи за неправомерно пазарно поведение и други. Въвеждането на фиксирани цени е изключително опасно, тъй като ще доведе до огромни пазарни диспропорции и злоупотреби, се казва в декларацията.

АИКБ подкрепя необходимостта от координирани мерки за предотвратяване на разпространението на заразата и за ограничаване на отрицателните ефекти от нея върху икономиката и ежедневието на страната ни, но призоваваме българските институции да не вземат прибързани решения, да ги съгласуват със заинтересованите страни и да не всяват допълнителна паника в и без това предизвикателната ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
24
 
! Отговори
Лакомията им преди 4 години
Е ненаситиха се и сега в този момент когато хората живеят в страх от вирус страх дали ще имат работа ТЕ искат да правят пари ,които няма да им стигнат 2 живота да похарчат.В края на краищата всички имаме два на два под земята.Лакомията е голяма.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елементарно - спираш да апридаваш, докато не от име кризата.
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По цял свят СИНДИКАТИТЕ се борят за работническата класа..КАК само тука и на синдикати не случихме бе??КОЙ да обвиняваме?АМИ СЕБЕ СИ..МЪЛЧИМ КАТП МОМИ,СВИВАМЕ СЕ КАТО ПАШКУЛИ И НИ Е СТРАХ ДА КРЕЩИМЕ ,ЧЕ НИЕ СМЕ ХОРА,ЧЕ ДЪРЖАВАТА ЗА ТОВА Е ДЪРЖАВА,ДА Е ДО НАС В ТАКЪВ МОМЕНТ,ЗАЩОТО НИЕ СМЕ ДЪРЖАВАТА..НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ВИРУС,НИШО.ОЩЕ МАЛКО И ИЗЛИЗАМЕ НА УЛИЦАТА ХИЛЯДИТЕ,КОИТО СА БЕЗ ДОХОДИ,В НЕПЛАТЕНИ ОТПУСКИ И ВСИЧКИ ,КОИТО ДУША НОСИМ.НЕ СМЕ НА ФОТОСИНТЕЗА БОЙКООО..
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазарна икономика такова нещо не съществува, всичко е защитено с монополи, патенти, картели, лобита и подобни. Представете си два съседни магазина със едни и същи стоки вие ще продавате ли евтино ако можете да продавате скъпо и ей такива неща. Преди 20 години вярвахме, ама след 20 год вече никой не вярва на тия лъжи за пазрана икономика, капитализъм с човешко лице няма.
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не е по голям от държавата. А в извънредно положение, ала не играеш по правилата, може и да те излекуват от бизнесменство.Така че да внимават какво и защо го искат.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неее,Г'оведото си е Г'оведо,отново първо на амбразурата,винаги готово да брани собственият си крадлив червен Г'ъз!
10
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Миналата седмица в района на Добруджа на 98% измръзнаха кайсиите."Еми пич, рискове на производителя. Измислили са го - застраховаш. На мен като ми бомбират 98% от бурканите рева ли по новините?
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що му светят очите във виолетово на снимката?!? : )))
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е готин пич. Абе еййй бързо да освободител цените.. САМО ТАКА хляба да стане минимум 10 лева, кило боб 50 лева колкото се може по бързо АМИН Не се бях сетил, че така ще се изчисти нацията
7
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя, още ли не е прибран на топло...
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ти купувал ли си лимони скоро?
5
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В големите магазини продават китайски мед по 3-4 лв ама тва не е мед.Един буркан хубав мед е 20 кинта какво толкова.
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако президентът наложи вето то тогава няма да го изберат.Работодателите са си работодатели-утре хлопват кепенците и заминават в именията в Швейцария,Мадейра,Бахамите и тн.Ветото на практика ще довете до качване на цените с по 200-300%. Държавен резерв не съществува като такъв за обикновените граждани сигурно пазят някакви мушами за покриване на тялото от 1965-та.
3
2
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 4 години
O the irony :) Президента да наложи вето на решение,което той дълбоко в себе си желае :)
2
0
 
21
 
! Отговори
от село преди 4 години
Цените на земеделската продукция трябва да бъдат стабилни. Ние които достойно се трудим, при нас няма лъжа и измама.Миналата седмица в района на Добруджа на 98% измръзнаха кайсиите. Ако един човек има 50 дка с кайсии, какво ще бере? Дедовеца, нали?Зимната смъртност при пчелите тази година е 63%, следователно, отново тази година за пчеларите е лоша. Отново да се продава меда на 2,20 лв., а в големите магазини да бъде на 8-12 лв буркана. Е, това няма как да стане! А как се произвежда сирене?
1
2
 
50
 
! Отговори
2020 преди 4 години
Тоя е най АЛЧЕН иска хем извънредно положение хем драстично повишаване на цените... Този е по страшен от КОРОНА ВИРУСА ИСКА МАСОВА СМЪРТ..