Проф. Генчо Начев: Дисциплината в България ни куца

По думите на директора на "Света Екатерина", мерките в страната ни са за пример
24 мар 2020 09:33, Нели Христова
38
Проф. Генчо Начев: Дисциплината в България ни куца
Снимка: БГНЕС

Според професор Генчо Начев, директор на столичната болница "Света Екатерина", България е пример за останалите страни в Европа, заради бързите мерки, които страната ни взе.

"Като мерки в България се справяме за момента добре, но като дисциплина все още има какво да се желае", заяви проф. Генчо Начев пред БНТ.

"Мисля, че се справяме добре. Доказателство за това е, че са ограничени случаите на болни с коронавирус – около 200. Това, което правим в България е пример за голяма част от останалите страни в Европа", допълни директорът на болница "Света Екатерина"

Според него няма място за тревога, че две от най-големите болници у нас – ВМА и "Пирогов" – са изчерпали за момента капацитета си да приемат нови болни от коронавирус.

Той смята, че системата на здравеопазване разполага с достатъчно легла и в други болници могат да се разкрият отделения.

"Няма недостиг на легла. Болниците трябва да вземат мерки. Най-напред трябва да се погрижим за екипите, които ще обслужват болните", посочи проф. Начев.

Той заяви, че в "Света Екатерина" са закупили всичко необходимо без да чакат държавата – специални облекла, тестове, маски и други необходими защитни консумативи. „Направили сме една карта от постъпването на пациента в болницата до неговото изписване. Направили сме клип, в който се показва как се събличат и обличат защитните облекла, как се интобира пациент. Чакаме днес или утре тестове за бързо разпознаване. Правим всичко това със средства собствени, не разчитаме на държавата“, подчерта проф. Начев.

Според него държавата трябва да отчете, че има болници, които не разчитат на нея. "Дълг не всички нас е да помогнем с каквото можем, включително и с това, че не разчитаме на държавната помощ", подчерта проф. Начев.

Той посочи, че е много високо е смъртността при хората с коронавирус, които имат допълнителни усложнения, защото не се лекува само инфекцията с вируса, а се лекуват всички останали системи.

Проф. Начев заяви, че в болницата са спрели всички планови операции вече втора седмица, но се извършват операции по спешност. Така за последните дни са излекувани четири инфаркта, извършена е съдова операция, поставен е пейсмейкър и др. „До края на извънредното положение не трябва да се планират планови операции, но всеки, който смята, че има нещо спешно трябва да постъпи“, категоричен е той.

Не съм привърженик на говорилнята, от много говорене няма полза, трябва да има действия, каза проф. Начев в заключение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като ,,Пирогов" и ВМА,30тина болни изчерпаха ресурса за прием на нови заболели от короновирус, какво да кажем за болниците в малките областни центрове!?В тях капацитета за лекуване на ще да е за 2-3болни!Това ли Вие голямата подготовка за лекуване на тази пандемия?Иначе дисциплината ни куцала!
9
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Женчо Нашев, Кой ти даде диплома, нали?
8
3
 
5
 
! Отговори
до Зозо преди 4 години
Да де, ама трябваше да започнеш с имало едно време!
7
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ти ли за пост се цаниш, професорче? Дисциплината изобщо не ни куца, виж как е дори в прочутата с дисциплина Германия, в Англия, във Франция... Ясна е тактиката да се изкарат българите виновни и немърливи, защото здравната ни система и суперзле. И може и да имаме много болнични легла, ама само с легла не става!
6
9
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Професорче,200 заразени, 30 ги лекуват, 2 са зле на апарат за дишане. Ай сиктир с тези апарати! Казаха, че общо са 1476 бр.
5
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ни куца дисциплината ти ко търсиш тука, ай марш при цивилизованите еврохомосексуалисти връщай си незабвно личната карти и искай италианско гражданство.
4
5
 
21
 
! Отговори
Koko преди 4 години
Като не разчиташ на държавата професоре, откажи се и от пътеките.
3
5
 
9
 
! Отговори
язе преди 4 години
Гражданинио, а теб коронясаха ли те вече?
2
5
 
8
 
! Отговори
язе преди 4 години
днес по 2 коронясани на апарат, другата седмица по петима.
1
7
 
25
 
! Отговори
Професорче, преди 4 години
даже и децата разбраха, че e не е важна толкова бройката на леглата, колкото бройката на апаратите за командно дишане.