Идеи: Всички да се тестват за вируса и здравите - на работа!

Ексминистър: Това може да стане като при избори
Обновена: 26 мар 2020 19:09 | 26 мар 2020 19:07, Веселина Йорданова
43
Идеи: Всички да се тестват за вируса и здравите - на работа!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Цялото население на страната да бъде тествано за коронавирус и здравите хора да се върнат на работа.

Това предлагат група експерти като част от мерките за справяне с кризата с Covid-19. По тях е работил и бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

Още по темата
Според него така ще се установят огнищата на заразата. За целта ще се използват бързи тестове, които не са толкова надеждни, но ще дадат относително точна картина. След това ще се проведат по-надеждните и бавни тестове, но здравите хора ще могат да се върнат на робата, предаде БНР.

По думите на Василев работодателите биха поели тестването на всеки седем дни на работниците си. Така стопанският живот на България ще се възстанови по-бързо.

"Държавата има капацитет да прекара около 3 млн. души през избирателните секции, имаме списъци. Един тест отнема по-малко, отколкото да попълниш и да пуснеш бюлетина. Спокойно може да се организира в рамките на 3-4 дни и да няма струпване на хора на едно място. Тези, които ги няма в списъците, прави се една интернет страница и по настоящ адрес ги ориентират в коя секция да отидат. Всичко това може да стане с един инструментариум, който хората и държавата познават", смята Василев.

Според него тези тестове могат да се правят от всеки с минимална подготовка.

"Един бърз тест струва 5 лева, ако искаме да тестваме 7 млн. души, това са 35 млн. лева за консумативи за бързите тестове. Току-що гласувахме 4,5 млрд. лева за мерки... По-бавните тестове, за да може да влязат обратно в обръщение хората, те са по-скъпи – около 30 лева на тест. Те отнемат и повече време за обработка. Трябва да знаем къде са тежките гнезда на зараза", коментира той.

Европа в момента е в труден момент, имаме доста стръмно нарастване на броя на случаите на коронавируса в много държави. Има нужда от координиран и силен отговор, но е трудно, каза пред БНР д-р Петър Марков, епидемиолог и експерт в Европейския център за контрол на болестите. Специализирал е в Лондонското училище по тропическа медицина, има докторат от Оксфордския университет, изследвал е епидемията ТОРС в Китай.

"Картината за вируса постепенно се изяснява, но това става бавно. Това, което знаем, е, че новият коронавирус е приблизително толкова заразен, колкото вирусът на грипа. Все повече става ясно, че той е сравнително високопатогенен вирус – за смъртността при него оценките варират от малко под 1 на сто до над 3 процента. За вирус, който се предава лесно, това е една висока степен на смъртност. И неслучайно и в България, и по света има една голяма загриженост от разпространението му", отбеляза експертът.

Според него откриването на ваксина се разделя на два етапа – разработване на продукт за имунен отговор на човешкия организъм, което е по-краткият етап. Много по-дълго време отнемат изпитанията на ваксините, отбеляза д-р Петър Марков.


43
Още от Общество
В Helpbook: Колко пласта материал трябва да има в маските?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Всичко се върти около едни милиони които трябва да се откраднат.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 37
Ти като не искаш да ходиш на работа не ходи. Обаче ние останалите искаме да работим и да си запазим работните места, както и фирмите в които работим да оцелеят.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
зора им е да дръпнат на всеки от кръвта. Искат генетична банка щото можели успешно да клонират всичко От домат до Американски президент
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И трето според медицинската литература въпросните бързи тестове имат между 40 до 60 % достоверност.

-----

Не знам какви фантастики четеш. Единия тип бързи тестове са с 89% точност, другия тип са с 93% точност. Бавните тестове са ти с 97% точност и именно за това тестват втори път, ако излезеш положителен
37
2
 
6
 
! Отговори
охх преди 5 дни
*** работодатели. Искат хората да бачкат не им пука да ли ще умрат от вируса. Те си пият уискито в офиса и си броят парите.***няма да ходя на работа. Държавата да ме гледа стига сте гледали само ***
36
0
 
3
 
! Отговори
Дистрибутор преди 5 дни
И след 3 дни - отново, след 6 - пак и така до Нова Година!

Давайте, сега е момента да станат милиардери някои!
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Първо не знам от къде ще вземете 7 милиона теста. Второ времето за обработка на милиони тестове ще е колосално много. И трето според медицинската литература въпросните бързи тестове имат между 40 до 60 % достоверност. Това е доста малка достоверност да работиш до човек който е отрицателен на 40 до 60 % както и ти самия да си такъв. За подобно нещо е необходима 100 % вярност на резултата.
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И какво става като с "не толкова надежден тест" се тества да кажем служител в ресторант или работник в голяма фабрика и тестът дава фалшиво отрицателен и човекът си работи спокойно без да знае, че заразява други?... Нямам думи
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ооо Боже,Шеметите отново са Тук!
Младеж,изпращаш здравите на работа:
Туризъм и ресторантьорство колапс!
Търговия и услуги колапс!
Транспорт и логистика колапс!
Оръжейна индустрия колапс!
Автомобилен клъстер колапс!
Всичко останало което работи е на 30-40%!
Къде и какво ще правят Здравите?
Аман от такива н'едоклатени "експерти"
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Човешката глyпocт просто е безкрайна величина...
Да предположим, че всички тествани и здрави отидат да работят...
След работния ден къде отиват...?
При току що заразен член на някой от семейството.
И следващия ден на работа...какво става...?
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Не от сега се чудя на тези харвардски и т.н. възпитаници как върло им промиват мозъците, лишават ги от емпатия и човечност и ги правят като еднотипни роботи! Новият световен елит...
Опасно и тъжно!
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И като изпратиш здравите на работа, какво?
Най вероятно ще произвеждат и продават капани за Мъцари,кому е нужно да давате трибуна на такива пишман"експерти"
29
1
 
16
 
! Отговори
Жорката преди 5 дни
И аз имам една идея. Всички болни да се излекуват веднага, а здравите да отидат на работа.
28
1
 
17
 
! Отговори
Жорката преди 5 дни
Завършил Харвард и още куп други университети, но мисълта му тече като на плеймейтка. Евала братме
27
0
 
10
 
! Отговори
изнервен преди 5 дни
И на тези глупаци трябва да им се обясни, че като изкараш един човек отрицателен, а той е заразен, ще го пуснат на работа и гледай лавината.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Всички които не могат да решават системи от диференциални уравнения втора степен и не могат да декламират уравненията на Максвел да се бесят!

Има един Деян - много т. ъ. п. е.

Така за нищо време ще се решат проблемите.
Изключително опростяла публикация!
25
1
 
7
 
! Отговори
Лаборант преди 5 дни
До Обективно

Идеята не е лоша, но нямаме толкова специалисти ,които не да вземат, а да изследват подобни тестове. То не е толкоз просто, гаджето ми е молекулярен биолог.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Аман от чугунени глави. Не знам на генерала докога ще му издържат нервите? Факти и пак баба си знае едно. Бърз тест, та бърз тест. Доколкото чух румънския здравен министър е "изхвърчал"след идеята му за поголовно тестване на жителите на Букурещ. Обяснява се като на блпндинки, че сегашните бързи тестове стават при затихване на епидемията за научни изследвания.
23
0
 
8
 
! Отговори
Обективно преди 5 дни
Нито има толкова тестове в момента, нито има кой да ги направи. Това е идея ,която е от вчерашния ден. 7 милиона теста!?А кой ще ги направи....в момента имаме около 10 хиляди теста. Няма и откъде да ги купим. Зелен пропуск.....Здравен фашизъм!
22
10
 
5
 
! Отговори
Деян преди 5 дни
Прекрасна идея,аз съм за.Неможе да не ходим в друг град,неможе да не ходим в чужбина,неможе да спрем да пътуваме,не може да спрем да живеем.Ще си съсипем икономиката ако продължаваме така.Трябва да се научим да живеем с тази болест-здравите да работят,а болните да се лекуват

Спонсорирани публикации