Горанов отсече: Новият лимит на дълга не е празен чек!

Бюджетната комисия одобри актуализацията на бюджета
73
Горанов отсече: Новият лимит на дълга не е празен чек!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новият лимит на дълга до 10 милиарда лева не е празен чек, заяви финансовият министър Владислав Горанов, който представи пред бюджетната комисия в парламента параметрите на актуализацията на бюджета.

Още по темата
"Чуха се думи за празен чек, няма нищо празно в този чек, защото в момента, в който средствата постъпят в сметките на Фискалния резерв, те могат да напуснат Фискалния резерв само по три причини - за погашение на дълг, за операции, свързани с финансиране, в смисъл придобиване на дялове и акции, както е случаят с увеличението капитала на Българската банка за развитие и за разходи. Всеки един от тези аспекти е предварително нормативно определен", разясни Горанов.

Депутатите от комисията одобриха предлаганата актуализация. Заседанието се проведе в пленарната зала заради мерките за ограничаване на заразата с коронавирус, а народните представители носеха маски и ръкавици.

Един милиард лева ще отидат във фонд "Безработица", а със 700 милиона ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие.

Социалистът Румен Гечев разкритикува ефективността на мерките, които ще бъдат постигнати чрез актуализацията на бюджета. Според него дори и най-негативният сценарий, по който е изчислена тя, е нереалистично оптимистичен, защото заложеният спад е едва 3%.

Йордан Цонев от ДПС определи мерките за посрещане на шока от Covid-19 върху икономиката като навременни, но предупреди, че най-вероятно няма да бъдат достатъчни.

Бюджетът ще бъде гласуван на първо четене и в зала по-късно през деня, когато депутатите ще се съберат на извънредно заседание.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
0
 
! Отговори
Големи преди 4 години
разбирачи и финансисти тук във форумът?! Когато трябва да гласувате от чувалът с женските органи все хващате мъжкия,ама иначе много ги разбирате?!Ако не вземе дълг,защо не взема пари на заем,с какво ще финансират спадът в бюджета?!Ако вземе,защо взема,ще вкара държавата в дълг?! Всичките сте от сорта на Бийе Сийе ПийетуНе знам ка а,*** неа така??!!Като не знайш КА А,седни си на з,адника и остави по умните и по учените от теб да работят и да си свършат работата за която сте ги избрали!!
56
1
 
6
 
! Отговори
Допълвам преди 4 години
До НЕ ЗАЕМИ, А ИКОНОМИИОт БАН могат да бъдат съкратени около 6 000 храненика. Достатъчно е да останат само 500-600 висококвалифицирани кадри от областта на научната информация, защото всеки институт разполага с ценни научни архиви и библиотеки. Така наречените "учЕни", ако изследват теоретични проблеми или българския език, история и култура, да идат по ВУЗ-овете, в които и без това основно те четат лекциите. На останалите Горанов правилно каза да си търсят финансиране на проекти.
55
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Празен чек е отвсякъде Горанов,празен за милионите бедни наши братя без доходи,които ще трябва да връщат вашият пълен чек,ние пораснахме,вируса е ново начало,бъдете отговорни и спазвайте правилата за да опазите хората които ви обичат и обичате,помагайте си с каквото можете,от алчни политици не можем да чакаме нищо
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Goranov izkarai poimenno sichkite godishni brutto darjavni zaplati na vsichkite darjavni bg slujiteli v rbg v bg medii...sega e darjavna kriza, neka da si vidim istinskite darjavni bg resurci, deto skladirame v bg darjavni slujiteli po sveta i u nas v rbg...:-))))))...neka pone v istinskata informacia da sme solidarni! Ili ste igraem cheren petar?!ne da ni kazvate samo koi furbolist za kolko leva rital, kolko leva struval na toz ili onzi stadion...za kolko leva peela lili s asen gargov.
53
1
 
18
 
! Отговори
БДЖ София преди 4 години
Горанов ти си пионката на ГЕРБ една заплата на медицински сестри не можахте да определите от 1500лв,сега тръгнал да обеснява за стадионите в Пловдив по 25 милиона.То няма една линейка за болниците те тръгнаха спорта да развиват,Да не пишем за БДЖ и железопътните трасета.Много са нещата.Пенсията от 150евро без коментар.?
52
2
 
6
 
! Отговори
ЧЕЛОПЕЧ преди 4 години
НАЛИ НИ ВЗЕХА ЗЛАТОТО ОТ ЧЕЛОПЕЧ КАКВО ПОКРИТИЕ
51
2
 
8
 
! Отговори
Митко преди 4 години
Все пак имахме малко късмет, че не ни вкараха в ЕРМ2. Валутният борд върши чудесна работа в такива моменти. А Бойко искал да печати пари! Нахалник...
50
2
 
25
 
! Отговори
МЕН преди 4 години
Ей крадци долни, скоро ще ядете голям кютек! Хората ще стават все по-гладни и бесни! Малко ви остава!
49
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
според финансовото гуру Горанов, най-мрачния вариант бил 3 % спад на икономиката и ръст на безработицата от 2 процентни пункта, смятайте колко е зле :))) то само до момента вече си прехвърлил тези прогнози, Германия въпреки изливането на огромни финансови ресурси предвижда минимален спад от 5 %, като според експерти там ще е между 10 и 15 %
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Багажника на жипката се изпразни май,голямо раздаване беше
47
15
 
2
 
! Отговори
Гумен Речев преди 4 години
Щом Румен Гечев критикува значи всичко друго е правилно освен неговото мнение. Справка курса на долара по времето когато беше в правителството на Жан Виденов
46
1
 
5
 
! Отговори
Без коментар преди 4 години
Няма друго място където да има повече *** от тук.За да е достоверна една лъжа трябва да съдържа повече истина в себе си от 5 %
45
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма държава в Света, където да са задължили хората да не излизат от къщи, и да не им поема държавата заплатите на 70-80%.И да няма кредитна ваканция за потърпевшите от кризата граждани и бизнеси. Няма такава! Освен България, разбрахте ли овце. Продължавайте да блеете!
44
0
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
До ББ ППЗащо ли ?
43
2
 
14
 
! Отговори
ББ ПП преди 4 години
ЕС отпуска два трилиона и 770 милиарда евро за справяне с кризата ,само ,че държавите членки трябва да подпишат ,че ще запазят демокрацията в страните си,редица капиталистически вече подписаха а Борисов се ослушва
42
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво очаквате от бездомник, той жилище не може да си разреши горкичкия вие искате бюджет за цяла държава да оправи.
41
0
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Това е новата Наредба 10 :)
40
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя да не му надуват главата със масур, става все по-голяма и по-голяма.
39
2
 
24
 
! Отговори
ууу преди 4 години
Що не намерите по-хубава снимка на този подпухнал пъпеш, поне малко да смекчите и неприятното излъчване от лъжите му?
38
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дупетатчетата дръпнаха с още някой милион, и медиите бързат да ги похвалят пред обеденелия изтерзан затоврен в къщите си народ. Но има едно нещо наречено карма, тя работи безотказно в този свят. Такъв е принципа на тази вселената и така работи тя, не е възможно да те подмине. Всичко сторено, неизбежно ще го изпитат на гърба си, а то не е малко стореното от тях, бог да им е на помощ , ама няма как трябва да има баланс