Битката срещу COVID-19: Здравният ни статус на мобилно приложение

Регистрацията е доброволна
Обновена: 4 апр 2020 12:06 | 4 апр 2020 11:50, Александър Попов
268
Битката срещу COVID-19: Здравният ни статус на мобилно приложение
Снимка: БГНЕС

Нова мобилна апликация влиза в битката срещу новия коронавирус. Чрез него всеки ще може да сподели доброволно своя здравен статус и да сигнализира при проява на някои от симптомите на вируса.

Данните ще стигат до всички институции, които имат връзка със зараза - от личния лекар до гранична полиция.

Още по темата
Приложението бе представено на брифинг, на който присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и представители на "Информационно обслужване" и компаниите, които са го разработили.

Данните ще са видими и за обществото и ще служат не само за информация, но и за анализи.

"Реализирали сме мобилна апликация, която е насочена проактивино за това гражданите да информират за текущото си зравословно състояние. В рамките на 10 дни изградихме централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи, като в първите 48 ч. реализирахме регистъра на всички карантинирани и заболели хора", заяви Ивайло Филипов от "Информационно обслужване".

"Предивидени са в системата и множество интеракции с РЗИ-тата, с личните лекари, с общините, с пожарната, с полицията и с Гранична полиция. Доброволците също са включени. Целта е да може информация, която е въведена веднъж да се използва от всички звена, на които е нужна", каза още той.

Целта на приложението е информацията, въведена веднъж, да се използва от всяка структура и да не се губи време.
"Има визуализация през географски карти, така че достатъчно информация да се публикува публично, гражданите да виждат собствения си принос и всеки ден да се вижда информация за карантинирани, заболели, оздравели, смъртни случаи да бъде презентирана в интернет", добави още Филипов.

В момента тече валидация на приложението Virusave, очаква се то да бъде достъпно в понеделник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
5
 
13
 
! Отговори
6 преди 4 години
Видяхте ли го как гледаше като "теле в афиш" , когато специалистите обясняваха мобилното ! *** ! Такива момчета трябва да управляват страната и тогава ще просперираме , а не тези неграмотници и "генерали " !
194
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе, как ли пък няма да ви се включа! Де да знам аз утре сутрин дали няма да ви потрябва още някой загинал от вируса.
193
1
 
0
 
! Отговори
^ преди 4 години
До Minuva42"ние второто го нямаме"Ето още един който си мисли, че България е "най-зле". България има легла с респиратори колкото Италия на глава от населението (13 на 100 000 души). За справка, единствената страна със значително повече е Германия с 29 на 100 хил). Една Холандия например разполага със 7 на 100 хил.
192
1
 
13
 
! Отговори
Приятел преди 4 години
Депутатите се уредиха с тестове.Всичките.От 240 безхаберници ,3 *** се оказаха болни.Точно 1.25%.Реално минимум 87500 са болните у нас/ако сме 7 млн./.Не знам какво прави този измислен Щаб , Тиквата и оня *** Мишо Константинов , ама ТОВА СА РЕАЛНИТЕ ЦИФРИ. Носещите зараза в БГ в момента са МИНИМУМ 87 500!Все пак депутатите имат хигиенни условия доста по-добри от средните за страната.За гетата не ми се мисли.
191
1
 
12
 
! Отговори
Адс преди 4 години
Абсолютно безумно и опасно е че не се тества масово. Дано отворят скоро границите да се махнем в държава на която и пука
190
1
 
8
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Без тестове сме загубени.С 3000 теста за 20 дни ,нищо не знаем за Вируса.Този Щаб нищо не прави.Все още няма маски ,дезинфектанти и защитни облекла.С празни приказки ,заплахи ,закани и голи обещания ,нищо хубаво не ни чака.
189
1
 
4
 
! Отговори
Minuva42 преди 4 години
До АнонименПомогна им на първо място карантината.На второ многото болници.Ние второто го нямаме.
188
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Китай тестовете помогнаха, на Южна Корея също.
187
4
 
1
 
! Отговори
Minuva42 преди 4 години
До Анонимен И какво - помогнаха ли им на САЩ?
186
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С 500 случая на коронавирус плюс 5000-6000 тествани, никакви приложения не помагат. В другите държави да направили десетки хиляди и стотици хиляди тестове. Например до вчера в Южна Корея са направили 455 хиляди теста, в САЩ 1 милион и 356 хиляди теста и т.н.
185
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодарим, но ще изчакаме Цвета и Хасан да се регистрират, както и Домузчиев. Поне ще ги знаем денонощно къде точно се намират, в София ли са, в мола ли, в сараите ли, в Банкя ли. Много полезно приложение за следене на депутати. Ще виждаме и по колко пъти са в парламента, дали само при гласуване, дали пък не се гласува от тяхно име, а те - на Слънчака. Браво, който е измислил това приложение е гений. Ама ние няма да се регистрираме.
184
8
 
19
 
! Отговори
обективен преди 4 години
Боку Тиквата надмина Цвъко по наглост.Такова чудо не е било и по времето на Г.Димитров.Боку е последния действащ диктатор в Европа.Депутати ,министри ,областни управители ,шефове на агенции ,журналисти/***?!/ и т.н. ,всичките вкупом ги прави на 5ст. , а те мигат ,шепнат и Му се молят.Йосиф Сталин пасти да яде.
183
13
 
27
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 4 години
Само мазохисти и наследствени роби могат да се кефят от простащината и наглостта на Тиквата-бивш телохранител на Живков ,бивш милиционер и действаща мутра.Дори Живков никога не си е позволявал да се държи толкова просташки и мутренски спрямо собствените си министри.Вчера даже *** твърдеше че е доктор!Е ,няма такава наглост...Простия банкянски *** направо кърти ***!Кърти го!
182
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименА на вас кой ви пречи да праите либоф под магнолиите.Гледайте си себе си,другари бивши бекапейци и не се грижете за нас.Нямате ли си други занимания,та все сме ви в ума.Ааа,страх ви е да не ви вземем папото.Ами вий се осигурихте за 10 живата ,а животът е един и кратък.Ще ви стигне.
181
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Бузлуджа и правете любов скъпи другари и другарки и си вземете Президента!
180
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Virussave го разбирам като - Пазете вируса да не вземе да изчезне !Ей сега ще си го апликейтвам ! - и на смартфона и на мобифона.
179
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези да обърнали нещата наобратно. Навсякъде по света човек ползва информация въведена от други или изчислена на база контакти, само тези искат сами за себе си да бъдем шпиони. Не бих си дал данните в такава системка.
178
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото купих имот и 200К от банката ги няма. Доволен ли си?
177
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички ми се правите на голямата работа по време на кризи. Преди кризата, като сте толкова умни защо не натрипахте едни 100 к в банката :) Умниците те с червени носове.
176
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най ме кефи беден бай ***, като има претенции като за Германец :) Къде си ве НЕциркаджия? Ти създаде ли фабрика или нещо с което да внасяш пари в България и да вдигаш стандарта? Не нали.... Един обикновен чиновник си на заплата и искаш след 70 год комунизъм и преход.. Да имаш стандарта на Германия... Не кого да е най богатата държава :) Ти си смешникаа, че нямаш ясна представа какво си и какъв ти е обществения статус.