Лекар: В "Пирогов" последните дни идват хора с тежка клинична картина

Порталът covid.bg е привлякъл над 200 хил. потребители
Обновена: 7 апр 2020 14:41 | 7 апр 2020 14:30, Анисия Иванова
57
Лекар: В "Пирогов" последните дни идват хора с тежка клинична картина
Снимка:Bloomberg TV Bulgaria

Информационният портал на "Пирогов" covid.bg е направен по образец на немската, британската, австралийската здравни системи. Това обясни неговият създател д-р Иван-Асен Шишманов от УМБАЛСМ "Пирогов" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Съдържанието и въпросите са съобразени с препоръките на СЗО.

Д-р Шишманов разкри детайли - сайтът има няколко секции, като най-голям интерес представляват разделите „Често задавани въпроси“ и „Превенция“. Важно е да се знае, че сайтът не запазва никакви лични данни, акцентира той.

"За да попълните въпросника, свързан с това дали попадате в рисковата група за новия вирус COVID-19, трябва да имате симптоми. Най-често ни питат какво представлява заболяването, как протича, как се предава", обясни лекарят.

Д-р Шишманов посочи, че сайтът вече е привлякъл над 200 хил. уникални потребители. 90% от тях са от България, другите са - от чужбина.

Той обясни, че намалява потокът на леко симптомно болните, в болницата в последните дни идват хора с тежка клинична картина на заболяването. Все по-рядко виждаме пациенти с лека грипоподобна симптоматика у нас.

"Митовете, свързани с коронанавируса, са, например, че конкретни храни и напитки ни предпазват. Най-добре е да си мием ръцете често, като миенето с вода и сапун е достатъчно. Носенето на маски, особено в затворени пространства с хора, също е добър вариант за превенция", подчерта той.

Той обясни, че засега няма данни имуностимулаторите да помогат срещу заразата. "Единствено има данни за употребата на витамин С във високи дози, около 1500-2000 мг дневно. Но това са данни от САЩ от 100 човека, при тях заболяването е протекло леко след приема му", разясни лекарят.

Той допълни, че след началото на епидемията в болницата вече не отиват хора с мними оплаквания, а хора с дихателни проблеми и разгъната клинична картина.

По думите му заразяването на медиците е неизбежно в сегашната ситуация.

За кампанията "Да дарим за тези, които ни спасяват", както и още от разговора чуйте във видео материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Баи преди 4 години
То исписани живи имали от - пирогов от заболелите
50
0
 
1
 
! Отговори
8 преди 4 години
Така ще е докато не се проведе масово тестване .Борисов , къде са ти тестовете ?Няма ги !Баламосвате ни с един файтон тествани !Хайде сега дръпни ни още една лъжа - ти си майстор на това !
49
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
болните са с тежка кл.картина защото им забраниха да ходят до личните си лекари ,защото Б.Б каза че ще дава 1000лв на първа линия ако личните лекари са такива те са около 8000 а сега казаха че дават такава на 1700лекари затова е цялата дандания таа че припадайте за да ви тестват не ходете до личния
48
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе вие в Пирогов не можете да лекувате.всички приети от вас умират.май само си пазите персонала.
47
1
 
22
 
! Отговори
Вирус преди 4 години
Да питам само. Казват на хората да си стоят у дома и в краен случай да се обаждат еди къде си. Не е ли тъй? Тогава защо се учудват, че хората са изпълнителни и се обаждат е краен случай. Въпросът е какво следва след обаждането.
46
8
 
10
 
! Отговори
ТОДОР преди 4 години
До Димитърв България всяка година умират МЛАДИ ЗДРАВИ хора от ГРИП ! Защо не вдигаш шум а ? Не е вярно че коронавируса причинява по различни трайно последствия от грипа, имаше такова твърдение от Хонк Конг, което после сами опровергаха, аде стига глупости
45
1
 
4
 
! Отговори
НЕ СИ ПРАВ преди 4 години
До АНОНИМЕНТРЯБВА ДА ИЗЯДЕШ 10 КГ (КИЛОГРАМА) ОТ ПЛОДОВЕТЕ, КОИТО СЕ РАВНЯВАТ НА 1Г ВИТАМИН Ц. КАКВО ЛИ ЩЕ СТАНЕ СЪС СТОМАХА И ПОРТФЕЙЛА ТИ?
44
1
 
16
 
! Отговори
ПРАВЕТЕ ТЕСТОВЕ !!!! преди 4 години
Ами, така е ! Като не се правят тестове, ще идват все повече хора, които вече са с единия крак на оня свят.Докторите не са вълшебници.
43
4
 
7
 
! Отговори
Димитър преди 4 години
До ТОДОРА грипа Тодоре, какви трайни последствия причинява? Коронавируса е доста по хард и за оздравелите. Отделно те държи до месец, за такъв грип не съм и чул.
42
4
 
9
 
! Отговори
Димитър преди 4 години
До ТОДОРотиди сега в САЩ и попитай. Като си толкова сигурен, защо не пробваш да се заразиш, а ? Втори Борис Джонсънс слушам... До момента е само за месец и половина. Панимаеш?
41
7
 
6
 
! Отговори
ТОДОР преди 4 години
До 43,44 ДимитърСтига писа глупости, от грип през 2009 година САМО в Калифорния са починали около 312 души под 50 години, в Италия ДО МОМЕНТА от "ковид" са 178 под 50 години, кой вирус е по опасен за младите хора ???
40
4
 
7
 
! Отговори
Димитър преди 4 години
До АНОНИМЕН"До Анонимен 41 О НЕ ТАКИВА ХИМИЧЕСКИ ПРИГОТВЕНИ ВИТАМИНИ. ВИТАМИН С ОТ ЦИТРОСИ КАТО ЛИМОН, ОСОБЕНО ЛАЙМ, ПОРТОКАЛ. ТОГАВА ЩЕ ИМА ЕФЕКТ."Няма такова нещо. Химически систезираният си е пак L арскорбинова киселина. Върши същото действие. Не заблуждавай хората, да пълнят гушата на търговсците, на тези прескъпи плодове...
39
8
 
10
 
! Отговори
Димитър преди 4 години
До От ЪЗА ВСИЧКИ ДЕЗИНФОРМАТОРИ, КОИТО ПИШАТ ЧЕ СМЪРТНОСТТА В ИТАЛИЯ И ИСПАНИЯ СИ БИЛА ТОЛКОВА И ПО ПРИНЦИП. ОТБЕЛЯЗАНИТЕ СТОЙНОСТТИ ОТ 800-1000 ПОЧИНАЛИ ОТ ВИРУСА, СА ДОПЪЛНИТЕЛНО КЪМ НОРМАЛАНАТА СМЪРТНОСТ В ТЕЗИ ДЪРЖАВИ, А НЕ ОБЩАТА! НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ, НА КОИТО ХОРА С НИСЪК IQ СЕ ВРЪЗВАТ И ПЪЛНЯТ ПАРКОВЕТЕ. ТУК СМЕ БЪЛГАРИЯ И НЕ МОЖЕМ ДА ЛЕКУВАМЕ И 1/3 ОТ ТЕЖКИТЕ СЛУЧАИ. РАЗБИРА ТЕ ЛИ КАКВО ЩЕ СТАНЕ, АКО МАХНАТА МЕРКИТЕ? ЩЕ ИМА ПАНИКА И ТОГАВА ИМЕНО, ЩЕ ВИДИТЕ СРИВ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА!
38
9
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
До Анонимен 41 О НЕ ТАКИВА ХИМИЧЕСКИ ПРИГОТВЕНИ ВИТАМИНИ. ВИТАМИН С ОТ ЦИТРОСИ КАТО ЛИМОН, ОСОБЕНО ЛАЙМ, ПОРТОКАЛ. ТОГАВА ЩЕ ИМА ЕФЕКТ.
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ся кво - след лекарствата за краста, малария и антибиотиците - и витамините ли ще опоскат от аптеките?Хайде не им давайте идеи, моля.....
36
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали от Щаба ни учеха ако не са ни тежки симптомите, само някакви си темература и кашлица - да си стоим в къщи и да пием парацетамол. Вече ако ни стегне яко в гърдите - тогава в болницата. Щото нали - 80 % даже и не го усещат. И ние това правим - като яко я закъсаме, само тогава ходим. А пък те сега се оплакват.
35
8
 
13
 
! Отговори
От Ъ преди 4 години
Какво да се направило? Да се спрат глупостите! Да излезат лекари и да си кажат има ли пандемия, каква е, защо на места смъртноста е висока, защо от 1300 починали в Испания , което е близо до нормалната бройка за сезона 900 са от короната, къде отидоха другите болести, изчезнаха ли? Ако има страшна епидемия нужно ли ще е да ни разказват за всеки заразен? Не ъогава би било страшно и няма да има нищо общо с фарза сега. А аз съм на работа и не се крия!
34
2
 
3
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Много интелигентно направен сайт и тестът обхваща различни ситуации с премери съвети за всяка една от тях. Препоръчвам
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 35Да си чул някъде да направили тест поголовно но цялото население? Пък и трябва през ден, защото без мерки нали кафенца, раздумки
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЪТи какво предлагаш? Какво би направил? Или директно би "захлебвал" без да предложиш нищо? Всеки мери със своя аршин. Пък и е по-лесно да критикуваш от къщи тия дето са на пангара.

Спонсорирани публикации