Без доходи, но как да платим тест, ако се налага?

Пред казуса били изправени в 4-членно семейство
Обновена: 9 апр 2020 20:02 | 9 апр 2020 19:54, Веселина Йорданова
54

3261 гледания   |  Още видео
Кой да плаща за тестовете на пациенти със симптоми на коронавирус? И защо накараха семейство без доходи, заради мерките на правителството, да се изследва и да си плати PCR тестовете?

Тя е майка на две деца от София. Преди кризата е работила в магазин, сега не работи никъде и няма пари. На 6 март усеща неразположение - вдига температура и започва да кашля. На следващия ден отива на преглед при личния си лекар. Предписани са последователно 2 антибиотика. Месец по-късно кашлицата продължава. Иска отново да посети джипито си, но отказва. Изпратена е на рентгенова снимка и на бърз тест, който струва 30 лв.

"Аз отидох, съответно той ми излезе положителен", споделя жената.

В лабораторията подписва декларация, че ако бързият тест е положителен, трябва за се направи нов, по-точен PCR тест. Той обаче струва над 100 лв. Съветът от личния лекар е да се изследва цялото семейство - родители и 2 деца. Семейството обаче сега е без приходи, предаде Bulgaria ON AIR.

Макар че всички са здравноосигурени, въпросът кой трябва да плати за тестовете за коронавирус, остава без отговор.

"Ние, които сме си плащали здравните осигуровки, ще заплатим нейните тестове", обясни началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Междувременно пациентът прави опити да си свърже със Столичната здравна инспекция, но без особен успех. Причината - многото сигнали към специалистите.

"Телефоните работят 24 часа, 7 дни в седмицата, наистина понякога дават заето. Умолявам гражданите да бъдат малко по-настоятелни, да не се отказват и да бъдат малко по- търпеливи, защото се стараем да отговорим на всички и да бъдем полезни на всички", отговори началник отдел РЗИ-София д-р Ирина Гайтаневска.

От Здравната инспекция съветват при съмнения за коронавирус първо да се търсят личните лекари, ако обаче това е невъзможно, да се търси съдействие на телефон 02 807 87 57.


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Пародия Бг преди 1 месец
А онези 240 ***, дали заплати ха тестовете си или пак от нашия джоб си направиха профилактика? За един приятел питам. И схемата с тази пародия на карантина я няма никъде. Прибира се шофьор от курс,. По време на курса е пътувал до Италия, Испания и т. н. и той е под карантина, а хората с които живее не са, тоест се движат свободно-я до магазин я до работа, ако имат все още. Хм?!? Няма логика. Както и повечето тъпотии, родени в празните тикви на Тиквата
39
1
 
3
 
! Отговори
До 36 преди 1 месец
Личният лекар едва не умори съпруга ми.Без да го е виждал ,по телефона му изписа купища лекарства ,защото се съмнявал за коронавирус,според оплакванията му.Направи тежък алергичен шок,а температурата,която поддържаше се оказа от възпален зъб.
38
0
 
2
 
! Отговори
идея преди 1 месец
Внедряваш се сред журналистите и накихваш някой от щаба. След около 2 седмици, ако редовно следиш представленията, ще знаеш положителен или отрицателен си.
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фалшива новина.
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тука нещо не е наред. Личния лекар за това е личен, щото ме познава лично.И ако и да нямам пълна картина на заболяването, той ми предлага по какви пътеки трябва да мина.
Теста е за негова информация, как да ме лекува. И ако ме прати за болнично лечение, там ще ми вземат какъвто им трябва тест.
Не може да не е виждала личния си лекар, при това четиричленно семейство. От чужбина ли се прибраха, или нещо с осигуровките не им е наред не зная. Но тука нещо не е така.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига вече с тая мантра за реалното осигуряване, бе! Колко си мислите, че е била реалната заплата на една продавачка? Еее, всеки си захапал някаква тема и драска! Хубаво, разбрахме, че тук пишат и супердобреплатени специалисти, които се осигуряват на макс, но има и по-обикновени хора, все пак.
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали на телефон 112 има 4 специалиста , които отговарят на пациентите за коронавируса и какво да правят при симптоми? Пробвайте да говорите с тях и ще видите, че нищо не знаят и прехвърлят "топката" към РЗИ. Иобщо в момента никой в тази държавица не знае какво прави.
33
1
 
8
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 1 месец
Нищо не плащайте , тез милаярди дето ги теглят да не са за асфалт
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Плюс ако се осигурявала читаво (а не на минимална), сега 6 месеца щеше да си взима 80% от заплатата.
31
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаем ги тия номера, за тест няма ама за цигари и телефони по 2к имат всички, няма нужда.
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 21
Къде е това навсякъде дето тестовете били безплатни?

Във всяка една истинска държава но не и в държавата *** - патент на БКП! :)))))))))))))))))))))
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Не ти ли е достатъчно, че НИЩО не плащаш при Лекаря?
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
fake news.
27
5
 
5
 
! Отговори
дърт преди 1 месец
Да живеят "демокрацията" и "пазарната икономика"!
26
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

За 1152 лв. здравни на година, които удържа държавата на година смятам, че ми се полага един тест, при положение, че на личен лекар не ходя.
'женерали също можеха да се бръкнат в бездънния джеб и да ми възстановят разходите за теста, при положение, че работодателят ми е платил за най-разширения им пакет, които по принцип не ползвам, освен профилактичния веднъж в годината.
Идеята беше дори да си се осигурил на макс, дори да си го направил двойно като мен, пак духаш супата. Плащаш сам
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е така! Маскираните и наръкавичени бойкопоклонници и годжилизачи казаха, че след две седмици люпене на семки всичко ще се задвижи наново... Единия бачкал от вкъщи, пестял пари от мол, друг отказал почивката за Великден, сега имал 2500лв да живее 15 години с тях в условия на стагфлация. Вие нищо не знаете...
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 5
Ти си осигурен на 3000, ама 90% са осигурени с 22.40 на месец.
И сте в общия кюп.
23
2
 
8
 
! Отговори
ЕТО КАК! преди 1 месец
37 000 000 (знаете за какво) / 100 = 370 000 теста
75 000 000 (кредит за фирма с 2000 лв оборот) / 100 = 750 000 теста
22
5
 
19
 
! Отговори
лесно е преди 1 месец
Е как да платим?!Изпращаш сметката на адреса в Банкя,ТОЙ има пари за пет живота и ще плати.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 13
Къде е това навсякъде дето тестовете били безплатни?