Василев прогнозира: Заплатите падат, безработните - над 100 000

Хората е трябвало да си заделят пари, смята икономистът
9 апр 2020 09:31,
134
Василев прогнозира: Заплатите падат, безработните - над 100 000
Снимка: БГНЕС

По-добре да няма държавни банки. Така бившият министър на икономиката Николай Василев коментира скандала с кредита, отпуснат от Българската банка за развитие на фирма, свързана с колекторска дейност и поисканата оставка на управителя на ББР Стоян Мавродиев, съобщава bTV.

Още по темата

Той добави, че независимо от добрите намерения, с които финансовите институции се създават, накрая те се превръщат в политически орган за даване на кредити на конкретни хора.

„Кредити за бизнеса и хората може да има и без държавна банка. Мярката за безлихвени кредити е вид подкрепа за началото на кризата. България се справя изненадващо добре, спрямо други по-богати държави. Подкрепям и мярката „60/40“ в новия ѝ вариант, сега държавата поема 2/3 от разходите на един работодател за един служител“, обясни Василев.

По думите му средната заплата у нас през последните 4 години се е вдигнала с 40%, за този период е трябвало хората да си заделят средства, защото предстои възнагражденията да започнат да намаляват.

„2008 г., като член на тогавашното правителство, бях против харченето на 3 млрд. лв. излишък, защото може да потрябват и за други години, а кризата дойде на следващата година. Миналата година всичко се повтори – през декември се изхарчиха 6 млрд., а сега тези пари щяха да ни дойдат добре. В силните години държава, семейства и фирми трябва да спестяват, защото винаги идват по-лоши“, заяви бившият министър на икономиката.

Финансистът каза още, че балонът с цените на имотите вече е спукан. Той допълни, че те отдавна са надценени и сумите е трябвало да паднат и без криза от този характер. Василев прогнозира, че безработните заради създалата се ситуация ще надхвърлят 100 хил. души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
какво са заделяли като доиде празник и се юркат към гърция и турция хаиде сега да ги видимкак ще рупат марули на село
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре е да няма крадливи политици!След тази катастрофа неизменно след година ще последва друга катастрофа, която ще донесе разцвет на обществото. Но преди това ще се преселят на по-добро място мнозина. Богатите ще станат по-богати и по-малко, бедните ще станат повече, и по-бедни. Това е логиката на събитията в глобалния и егоистичен свят, в който човекът е просто ресурс!
35
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избирайте ГЕРП!Да живее Бойко Борисоф!За винаги с ГЕРП!Ние сме с вас!Никакви избори повече!Здравейте български ***! Успях ли да ви мотивирам?Не променяйте нищо и ще се заковете твърдо на дъното!Тъй, че дерзайте!
34
1
 
5
 
! Отговори
800 дни преди 4 години
Ники. Знаеш ли какво означава думата Профан ?
33
1
 
19
 
! Отговори
Днес преди 4 години
Хората мизерстват без пари и работа,но чиновници и държавни служители търтей не,пред министерства и агенции е пълно с нови коли и тълпи чиновници който не работят.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе да заделяме пари АЗ като заделях и дойдоха ро ме то и ми ги взеха и прокурора каза, че нямало престъпление те си искали Аз съм давал какво правиме пак нямам пари!?
31
2
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Хора не се карайте,не си заслужава повечето от тези бивши политици който докараха народа до катастрофа сега "експерти"по всичко ни правят на луди.
30
2
 
15
 
! Отговори
До 24и преди 4 години
Добре де и 1600лв. да са ако си със семейство....Колко би заделял. А ?
29
1
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЛЪЖИТЕ НА ГОРАНОВ БЯГА ИЗОБЛИЧЕНИ!! ГОРАНОВ КАЗА, ЧЕ САМО С 2% ЩЕ СЕ КАЧИ БЕЗРАБОТИЦАТА А ТЯ СЕ Е КАЧИЛА СЪС 100 ХИЛЯДИ И ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ КАЧВА!КОРОНА ГЕРБ ВИРУС ОСВЕН ДА ЛЪЖЕ И *** ДРУГО НЕ ЗНАЕ!
28
1
 
19
 
! Отговори
до 25 преди 4 години
Педя човек, лакът уста е много свестен човек?! Ти нещо май забрави какво сътвори този всезнайко и му се изсмяха всички икономисти по света, ама това е друга тема.
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До cinikКъде в чужбина? Там ще е по-голяма безработицата от тук...Вие май не разбрахте, че положението е с главата надолу и то по целия Свят...
26
3
 
7
 
! Отговори
бивш преди 4 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави .
25
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ники Василев в много свестен и читав икономист, ама народа не разбира от такива хора - той иска мутраци, шкембелии, размахващи национални флагове по ледени реки. Такива хора да го лъжат и манипулират, а когато някой образован човек им каже истината, не са доволни. Затова вече 10 г ни управляват калинки, а достойните се махнаха или бяха изтласкани. На демократична България ефир не им дават например, само Каракачанката, Баце, Джамбазки, Волен, Марешки... разни министърки калинки.
24
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хей НикиА кой те накара да се хванеш на работа за 600 лева?Точно тези които се хващат(абсолютно всички) за тези пари... сами си режете клона на който седите...
23
0
 
25
 
! Отговори
999 преди 4 години
А ако заплатата е под 900лв ? Кво праим? Отказваме се от колата - добре, ама останалото е без значение къде си!? Цените са еднакво високи навсякъде! И как да заделяме? Пак страдаме ние бедните , - а не богатият!
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мнението на Василев, че балонът при недвижимите имоти отдавна е спукан, го знае всеки, който следи темата. На мускули се държат цените, но сега топката ще се завърти в обратната посока - такива са моите очаквания. Купувачи с готов кеш не останаха, всички мераклии се набиха последните години. Изведнъж ще стане ясно, че офертите по сайтовете нямат нищо общо с реалните цени и тия, дето са притиснати да продават, ще се състезават едни с други. Дано греша...
21
1
 
34
 
! Отговори
999 преди 4 години
Как да заделяме пари??? ** ** * * * ** * * *! В най-добрия случай заплата 1200лв чисто = 450лв за наем и сметки (Това е на човек в което се включва Ток/Наем/Вода/Парно/Интернет/Телевизия/Консумативи като препарати за почистване.прах...) = 750 - карта за градски 50лв , - храна за месеца ~600лв (Това е храна за готвене), = 100лв и като извадим сметката за телефон -20лв + - , кафе и на работа - 10лв (ако са по 0,50лв) - 70лв остатък до тук! А Дрехи? Ремонт?Винетка? Гуми?ЗАСТРАХОВКА? Развлечение?
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук няма - трябва.Казват ти 1100 ?,пъкти си прави сметката,искаш или не.Василев ,някой взима ли го на сериозно.Така хитро го подвеждаха.Турците гоизвикаха в началото и там така гопритиснаха,че едвам си дойде.Царят мусмени ведомството,щото нямашепредстава къде се намира.
19
0
 
29
 
! Отговори
Хей Ники преди 4 години
При 600лм. заплата колко пари би заделил бе ?!Мозък такъв .
18
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реалната цена на кв в София трябва да не е повече от 700-750 евро на квадрат с печалбата!