Хронично болни трудно получават лекарства по НЗОК

Поради извънредното положение бяха издадени специални указания
10 апр 2020 08:37, Ния Христова
13
Хронично болни трудно получават лекарства по НЗОК
Снимка: БГНЕС
Хронично болни пациенти срещат затруднения при получаването на всичките си медикаменти по Здравна каса, пишат от БНР. За проблема сигнализираха и фармацефти. 
 
Поради ситуацията на извънредно положение в страната Здравната каса издаде специални указания за режима на предписване и отпускане на лекарства за домашно лечение и хронично болните пациенти. 
 
Указанията задължават аптекарите да отпускат лекарства без рецепти и лекарства по протоколи, които са служебно удължени. В случай, че някое от лекарствата не е било налично предния месец в същата аптека, пациентите не могат да си получат всички медикаменти по рецептурна книжка. 
 
"Ужасно е! Чакане до припадък! Влизаш вътре и казват "Съжалявам, но едно от тези неща го няма! Ако вземеш другите, това нещо, което го няма, отива по дяволите. Не може да го вземеш - вдигаш се и отиваш на втора аптека. На две аптеки ми казаха "Това го няма" и се отказвате да чакате повече“, обясни потърпевш потребител. 
 
Маргарита Грозданова, магистър-фармацефт, също потвърди за проблема:
 
"Пациенти имат три лекарства на рецептурната бланка - едното не е изпълнено последния месец, защото е липсвало в системата. Той следва или да си закупи това лекарство или да ходи при доктора за нова рецепта, защото аптеката няма право да го изпълни, нищо че е налично в мрежата. И обратно - сега този месец липсва нещо, което е изпълнено предния месец. Ако се наложи втори път, то следващия месец той пак няма да може получи това лекартво, тъй като тази рецептурна бланка ще бъде огледален образ на последната".
 
Фармацевтите очакват обобщено указание на Здравната каса на база на Закона за извънредното положение, което да коригира неяснотите. В новото указание се очаква отпускането на тест лентите при диабет да става само, след като е издадена рецепта от личния лекар, същото правило да важи и при издаване на нов протокол. 
 
 
 
 
 
 
 
 

13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаосът е характерен за ГЕРБ. Има ли изненадани?
12
1
 
1
 
! Отговори
мхм преди 1 месец
очевидно авторката е пропуснала някои съществени часове по БЕЛ в училище, щом гордо е написала - фармацеФти. След това спрях да чета...
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До за

Спряха аналгин-хинина за левче, за да пуснак Резохина за 26 лева.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 5

печелбарите са други при цялото ми уважение, сам си отговори кои са те и защо
9
1
 
1
 
! Отговори
за преди 1 месец
Аз пиех хлорохин, но миналата той внезапно изчезна и сега нищо друг не ми помага
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има много глупави указания на НЗОК по отношение на извънаредното положение. Първо изпълняват се служебно рецепти на пациенти вземали същите лекарства преди не повече от преди 3 месеца, а има много случаи когато са изписани лекарства зя повече от 90 дни т.е. не могат да бъдат дадени, другата глупост е че се удължават протоколи за животоспасяващи лекарства с 1 месец, но само ако те изтичат през периода 16 март до 16 април което е несъобразено с положението че рецептите имат 15 дневен срок за изпъл
7
0
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ПЪЛНА НЕУРЕДИЦА Е

АКО ЛЕКАРСТВОТО ВИ Е ИЗПИСАНО В КНИЖКАТА ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 3 МЕСЕЦА НЕ ГИ ДАВАТ!!!

ЕДНА ПОЗНАТА Е БОЛНА И ВЗИМА ЛЕКАРСТВО НА 6 МЕСЕЦА И НЕ И ГО ДАДОХА БЕЗ РЕЦЕПТА ВЪПРЕКИ, ЧЕ ГО ИМА ИЗПИСАНО В РЕЦЕПТУРНАТА КНИЖКА!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Dr. Know

така, е! но в такъв случай докторите губят потребителската такса!
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аптеките...печелбарите,не изпълняват правила,една позната каза че я върнали че няма рецепта,и се наложило да го купи,при наличието че има протокол и рец.книжка,какво ще каже касата и имали санкции за печелбарите???
4
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
Лентички те винаги са се отпускали само с рецепта от личния лекар след заверка в РЗОК. Ерго, последният абзац е ма ло умен.
3
1
 
2
 
! Отговори
Do You Know преди 1 месец
To Dr. Know

Дали има обявена държавна поръчка за създаването на такава единна система? Държавните IT поръчки обикновено ги дават на определени фирми в бранша, в резултат на което получаваме бъгави системи, които не издържат елементарни QA тестове.

От друга страна, поддържането например на единна система за клинични изпитания е многомилионен, да не кажа милиарден бизнес. Финансовите възможности на НЗОК не са такива.
2
1
 
7
 
! Отговори
Здравна каца преди 1 месец
Разработва се мобилно приложение, на базата на лов на покемони, само че с аптеки.
1
0
 
17
 
! Отговори
Dr. Know преди 1 месец
Аз очаквам да въведат най-накрая една единна система за тези лекарства и пациентите да могат да си ги вземат само с рецептурна книжка АКО НЯМА промяна и не се налага да ходят до личния лекар. Това висене пред кабинетите (особено в грипните месеци) е убийствено за хронично болните. Това ще облекчи и работата в кабинетите и излишното разкарване и чакане пред личните лекари! Пиша го това като лекар, но с мислъта за по-доброто на пациентите!